Toiminnan lopettaminen, Verkkosaaren siirtokuormausasema, Lassila & Tikanoja

HEL 2018-007577
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 16. / 89 §

Lassila & Tikanoja Oyj:n Verkkosaaren jätteen siirtokuormausaseman ympäristöluvan raukeaminen

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti Lassila & Tikanoja Oyj:n Verkkosaaren jätteen siirtokuormausaseman ympäristöluvan raukeamisesta seuraavaa.

Luvanhaltija

Lassila & Tikanoja Oyj, Valimotie 27, 00380 Helsinki

Y-tunnus: 1680140-0

Ympäristölupa ja toiminnan kuvaus

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 8.10.2014 Lassila & Tikanoja Oyj:n osoitteessa Kyläsaarenkatu 12 00580 Helsinki sijaitsevalle jätteen siirtokuormausasemalle ympäristöluvan (Dnro ESAVI/96/04.08/2012). Toiminta-alue on vuokrattu Helsingin kaupungilta. Asemalla siirtokuormataan pakattuja ja pakkaamattomia entisiä kaupan eläinperäisiä elintarvikkeita (luokan 3 sivutuote). Jätteenkäsittelytoiminta alueella on alkanut vuonna 1997, jolloin Helsingin kaupungin ympäristölautakunta myönsi VM ympäristöpalveluille ympäristöluvan (ympäristölautakunta 2.9.1997, 319 §). Alue on vanhaa satama- ja teollisuusaluetta, joka tullaan muuttamaan asuinalueeksi.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on 19.10.2015 siirtänyt Etelä-Suomen aluehallintoviraston 8.10.2014 myöntämän ympäristöluvan valvonnan Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle, koska 10.9.2014 voimaan tulleen valtioneuvoston ympäristönsuojelusta antaman asetuksen 713/2014 mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvontavastuu laajeni kattamaan jätteenkäsittelylaitokset, joissa käsitellään jätettä alle 20 000 tonnia vuodessa. Ympäristöluvassa edellytettynä vakuutena (ympäristöluvan määräys 17) Lassila & Tikanoja Oyj on toimittanut Helsingin kaupungille Nordea Pankki Suomi Oyj:n 9.11.2015 päivätyn 2000,00 euron tilivarojen panttausilmoituksen. Vakuuden palauttamisesta päätetään erikseen ympäristönsuojeluyksikön päällikön päätöksellä.

Asian vireilletulo

Lassila & Tikanoja Oyj on lähettänyt Helsingin kaupungin ympäristöpalveluille 13.8.2018 Verkkosaaren siirtokuormausaseman toiminnan lopettamisesta suunnitelman, jossa tavoiteaikataulu lopettamiselle oli vuoden 2019 alkuun mennessä. Ympäristöluvassa on toiminnan lopettamiseen liittyen määrätty, että toiminnanharjoittajan tulee esittää yksityiskohtainen suunnitelma toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista hyvissä ajoin ennen toiminnan loppumista (lupamääräys 13).

Yritys toimitti 5.3.2019 ympäristöpalveluille tarkemman ilmoituksen toiminnan lopettamisesta 30.4.2019 mennessä. Ilmoituksen mukaan toiminnan lopettamiseen liittyen alueelta siirretään siellä olevat rakennukset ja laitteet sekä puretaan rakennelmat, asfaltointi, betonilaatta ja kippauskukkula. Purkujätteet toimitetaan Lassila & Tikanoja Oyj:n omiin vastaanottopaikkoihin (Kerava, Konala, Viikki). Viemäri- ja vesilinjojen liitoskohta kaivetaan esiin ja paikataan tarvittaessa, minkä jälkeen kaivanto täytetään. Syvällä olevat vesi- ja viemärijohdot on tarkoitus jättää paikoilleen, mutta kaivot poistetaan ja viemärin päät tulpataan. Sähkö- ja tietoliikennejohdot poistetaan. Biojätteen siirtokuormaustoiminta siirtyy yhtiön Viikintie 33:ssa sijaitsevalle jätteenkäsittelyasemalle.

Jäteaseman alueella ei ole varastoitu polttonesteitä tms. vaarallisia kemikaaleja. Alueen maaperässä on todettu aiemmasta teollisuustoiminnasta aiheutunutta pilaantuneisuutta.

Asian käsittely

Asiasta ei ole pyydetty lausuntoja, asian vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska asian ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin.

Ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Ympäristö- ja lupajaosto päättää, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston 8.10.2014 (Dnro ESAVI/96/04.08/2012) Lassila & Tikanoja Oyj:n jätteen siirtokuormaustoiminnalle osoitteessa Kyläsaarenkatu 12 00580 Helsinki myöntämä ympäristölupa raukeaa 30.4.2019.

Mikäli alueella tehtävien purkutöiden yhteydessä havaitaan viitteitä toiminnasta aiheutuneesta maaperän pilaantumisesta, tulee asiasta olla yhteydessä ympäristönsuojeluyksikköön jatkotoimenpiteistä sopimiseksi.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 88 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan lupaviranomainen voi päättää, että lupa raukeaa, jos toiminta on ollut keskeytyneenä yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, ettei toimintaa aloiteta tai että toiminta on lopetettu.

Lupa raukeaa, koska toiminnanharjoittaja on ilmoittanut toiminnan lopettamisesta.

Toiminnasta mahdollisesti aiheutuneen maaperän pilaantumisen edellyttämät toimenpiteet kuuluvat toiminnanharjoittajan vastuulle.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 84, 85, 88, 96, 190 ja 191 §

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2 §

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Maksu ympäristöluvan raukeamista koskevasta päätöksestä on 50 % jätteenkäsittelytoiminnan ympäristölupa-asian käsittelystä perittävästä maksusta eli 2205,00 euroa (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 24.11.2017 88 §). Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin Taloushallintopalvelu-liikelaitoksesta.

Päätöksen antaminen ja siitä tiedottaminen

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin ilmoitustaululla 26.4.2019 osoitteessa Pohjoisesplanadi 11 - 13. Päätös annetaan julkipanon jälkeen 29.4.2019, jolloin sen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon. Päätös julkaistaan internetissä. Tämä päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Detta beslut publicerades 25.04.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon silloin, kun se on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65100 VAASA
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Vaasan hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700
 

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15-16.00.

Stäng

Föredragande

yksikön päällikkö
Päivi Kippo-Edlund

Mer information fås av

Petri Puttonen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32009

petri.puttonen@hel.fi

Bilagor

1. Toiminnan lopettamissuunnitelma, Lassila & Tikanoja Oyj
2. Ilmoitus toiminnan lopettamisesta, Verkkosaaren siirtokuormausasema

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.