Vahingonkorvausvaatimus, eläinvahinko

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-009711
Ärendet har nyare handläggningar
§ 2
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, eläinvahinko

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Kaupunki korvaa tapahtumasta aiheutuneet kulut 2374,07 euroa.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan koiran etutassu on murtunut takerruttuaan jätevesikaivon kanteen Jyrkinkallion koirapuistossa 2.9.2018 osoitteessa Henrikintie 3. Ruohomättään kohdalla on ollut kuoppa, minkä pohjalla on ollut jätevesikaivon normaali ritilämainen kansi. Hakija on esittänyt kaupungille 2374,07 euron korvausvaatimuksen vahingosta välittömästi johtuvista koiran hoitokuluista, joita vakuutus ei ole kattanut.

Koira-aitaukset ovat koirien vapaaseen ja turvalliseen ulkoilun tarkoitettuja aidattuja alueita. Jyrkinkallion koirapuisto on Helsingin kaupungin koirapuisto. Koirapuistoon on vapaa pääsy kaikilla. Kunnossapidosta vastaa Helsingin kaupunki.

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnan hallinnassa oleva puisto ja muu näihin verrattava yleinen alue on kunnan pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Alue on myös pidettävä terveydellisesti tyydyttävänä.

Kunta voi antaa tarkempia määräyksiä muun muassa siitä, miten kadun ja yleisten alueiden muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava.

Helsingin kaupungin kaupunkitilaohjeessa koira-aitauksista on todettu, että aitausten pohjamateriaalin tulee soveltua koirien tassuille, eikä se saa aiheuttaa vaaraa koirille eikä koirien ulkoiluttajille.

Kaupunki on määritellyt laatuvaatimukset hulevesikaivoille, liittyen materiaaliin, kaltevuuteen, tasaisuuteen ja turvallisuuteen. Poikkeamia ei sallita materiaalin tai turvallisuuden osalta.

Kunnossapitopiiri on käynyt tarkastamassa kaivonkannen hakijan ilmoituksen johdosta. Koira-aitauksessa ollut kaivonkansi on ollut nurmialueelle sopimaton. Kaivonkansi on vaihdettu vahinkotapahtuman jälkeen asianmukaiseen kanteen tulevien vahinkojen eliminoimiseksi.

Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Lisäksi laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä tulee olla syy-yhteys.

Tässä tapauksessa on todennäköistä, että hakijan koiran tassu on murtunut, koska koira-aitauksen kaivonkansi on ollut luonnonnurmialueelle sopimaton.

Kaupunki katsoo kohtuulliseksi korvata vahingon hakijalle. Korvaus maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut lainkohdat

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta
(669/1978) 1–4 §, 6 §,

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Detta beslut publicerades 09.01.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Liisa Mäkelä, lakimies, puhelin: 09 310 22093

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö