Vahingonkorvaus, henkilövahinko, Valkopaadentie 17.8.2018

HEL 2018-009864
Ärendet har nyare handläggningar
§ 107
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvaus, kompastuminen Vuosaaren terminaalisillalla

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti osittain hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan 825,81 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija on 17.8.2018 kello 11.30 kompastunut jalkakäytävällä olleeseen kuoppaan Vuosaaren terminaalisillalla. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan kompastumisen vuoksi aiheutuneet lääke-, ansionmenetys-, matka- ja hoitokulut tähän mennessä yhteensä 1658,05 euroa.

Kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten moottoriajoneuvoliikenteen, jalankulun ja polkupyöräilyn, tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys

Helsingissä kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Pääkadun ja erittäin vilkkaan liikenteen väylän (I-luokan kadun) päällysteessä ei
ole vaurioita yksittäisiä viivahalkeamia lukuun ottamatta ja urasyvyys on vähäinen. Kokoojakadun ja vilkasliikenteisen kevyen liikenteen väylän (II-luokan kadun) päällysteessä voi olla lieviä vaurioita ja se voi olla kulunut, mutta urasyvyys ei saa olla huomattava. Tonttikadun ja vähäliikenteisen kevyen liikenteen väylän (III-luokan kadun) päällysteessä sallitaan vaurioita kohtuullisin määrin, mutta ne eivät saa aiheuttaa vaaratilanteita. Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katurakenteiden kunnossapidon, kuten rikkoutuneen päällysteen korjaamisen tai uudelleen päällystämisen.

Pelkkä terminaalisillan jalkakäytävän lievästi vaurioitunut kunto ja kuoppa siinä ei yksistään aiheuta vahingonkorvausvastuuta kaupungille kadunpitäjänä. Kaupungin vahingonkorvausvastuu aktualisoituu vain, mikäli kaupunki on laiminlyönyt pitää kadun jalankulun tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta ei sääntele tyhjentävästi kaikkea. Katupäällysteiden laatuvaatimuksista mittayksiköissä (cm) ei ole olemassa kaupunkia sitovaa lakia tai normia. Kadunpitäjänä kunta määrittelee yleisen katujen kunnossapidon palvelutason ja siihen liittyvät laatuvaatimukset. Vahinko on sattunut Vuosaaren terminaalisillan sauman kohdalla, joka luokitellaan erittäin vilkkaaksi pääväyläksi (I-luokka). Katukiveyksessä on tässä kohtaa selkeästi havaittava poikkeama, missä katukiveyksestä muodostuu poikkiviivamainen-kuvio. Tämän kuvion vasemmasta reunasta puuttuu kaksi ympäröivään laatoitukseen verrattuna pientä katukiveä.

Kunnossapitopiiriltä saamamme selvityksen mukaan Vuosaaren terminaalisilta on vilkkaasti liikennöity alue, jossa on jalankulkuliikennettä erittäin paljon. Kaupungille ei ole ennen tätä vahinkoa tullut tietoa kyseisen laatan rikkoutumisesta tai, että se olisi muuten ollut haitaksi jalankulkijoille. Tapahtumapaikka ollaan vahingon jälkeen käyty tarkastamassa ja todettu, että kuopan ja ympäröivän ehjän katukiveyksen korkeusero jää pieneksi. Kuoppa ei kunnossapidon mukaan aiheuta yleistä varaa eikä se näin ollen vaadi akuutteja toimenpiteitä.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Vahinkopäivänä sää on ollut Ilmatieteenlaitoksen Kaisaniemen mittausasemalla tehtyjen mittausten mukaan selkeä ja poutainen. Vahinko on sattunut klo 11.30 eli valoisaan aikaan. Vahinkopaikalla ei myöskään ole sellaisia näköesteitä, että kadun epätasaisuuden huomioiminen olisi ollut vaikeaa saatikka mahdotonta. Kaupungissa liikuttaessa tulee huomioida se tosiseikka, että kadut eivät ole tasaisia ja noudattaa tästä johtuen riittävää huolellisuutta. Lisäksi kuoppa sijaitsee kävelytien reunassa, eikä sen väistäminen olisi myöskään ollut mahdotonta. Edellä esitettyjen seikkojen perusteella voidaan todeta että kuoppa on ollut ennakoitavissa, havaittavissa ja väistettävissä huolellisesti toimittuna.

Vahingonkorvausvastuu käsittää velvollisuuden korvata vahingoittuneelle sellaiset kulut, joiden katsotaan olevan syy-yhteydessä sattuneen vahingon kanssa. Tästä syystä vahingoittuneelle ei korvata Trimopan 160mg- lääkettä, koska sen ei katsota liittyvän tapaturmavamman hoitoon.

Kaupunki katsoo, että kahden katukiveyksen murtunutta pintaa ei voida pitää merkittävänä haittana jalankulkuliikenteelle. Asiassa saatujen selvitysten perusteella on kuitenkin mahdollista, että kunnossapitotoimien tarkkailu ei välttämättä ole ollut riittävää huomioiden kuopan sijainti. Korvauksen määrää päätettäessä ollaan otettu huomioon hakijan oma myötävaikutus vahingon sattumiseen. Kaupunki katsoo kohtuulliseksi korvata aiheutuneesta vahingoista 1/2 (puolet). Hakijalle korvataan sairausajalta menetettyä palkkaa ajalta 30.9.2018-31.10.2018 yhteensä 528,41 euroa, sairaanhoitokuluja 213 euroa, lääkekuluja 57,25 euroa ja matkakuluja 27,15 euroa eli yhteensä 825,81 euroa. Ansionmenetyksen (528,41 euron) osalta suoritetaan ennakonpidätys Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta saadun verotiedon mukaisesti. Korvaus maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 2a§, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta
(669/1978) 1–4 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Detta beslut publicerades 18.04.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö