Vahingonkorvausvaatimus koskien huippukokouksesta 16.7.2018 aiheutunutta taloudellista tappiota
Vahingonkorvausvaatimus koskien huippukokouksesta 16.7.2018 aiheutunutta taloudellista tappiota
Päätös
Vs. liikuntajohtaja päätti hylätä Varustamo Oy J.L. Runebergin 8 000 euron vahingonkorvausvaatimuksen koskien Helsingin huippukokouksesta 16.7.2018 aiheutunutta taloudellista tappiota.
Päätöksen perustelut
Varustamo Oy J.L. Runeberg on vaatinut vahingonkorvausta 8 000 euron taloudellisesta tappiosta johtuen Kauppatorin risteilyalusten liikennöinnin estämisestä ja Kauppatorin tyhjentämisestä Helsingin huippukokouksen vuoksi 16.7.2018. Helsingin poliisilaitos on siirtänyt Valtiokonttorille lähetetyn korvausvaatimuksen vuokranantajan eli Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan käsiteltäväksi.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen.
Saadun selvityksen mukaan vahingon korvaamiselle ei ole perusteita.
Laituripaikan vuokrasopimuksen kohdan 13 mukaan yhtiö on velvollinen satamaviranomaisten esittämästä vaatimuksesta tilapäisesti siirtämään aluksensa toiseen laituripaikkaan. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuudelta sekä Helsingin Satama Oy:ltä saadun selvityksen mukaan alukselle järjestettiin väistölaituripaikka Katajanokan laiturista viipymättä viranomaisen määräyksen vahvistuttua Kauppatorin alueen tyhjentämisestä. Määräyksen antoi poliisiviranomainen eli vuokrasopimukseen nähden ulkopuolinen taho. Viranomaismääräyksen antaminen ja sen sisältö on ollut vuokran-antajan vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella, kuten myös määräyksen antotapa ja ajankohta. Määräys on estänyt Helsingin kaupunkia täyttämästä sopimuksen mukaista velvollisuuttaan laituripaikan vuokrauksesta Helsingin huippukokouksen turvallisuusjärjestelyjen ajan.
Viranomaisen antama määräys alueen tyhjentämisestä on ylivoimainen este (force majeure), minkä lisäksi kaupunki osoitti alukselle väistölaituripaikan, johon vuokralaisen on vuokrasopimuksen 13 kohdan mukaan velvollisuus tilapäisesti siirtää aluksensa. Näin ollen Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan liikuntapalvelukokonaisuus ei ole sopimusperusteisessa korvausvastuussa hakijalle aiheutuneesta vahingosta.
Sopimuksenulkoisen vahingonkorvausoikeuden lähtökohtana on se, että vahingonkärsijällä on todistustaakka tahallisuudesta tai tuottamuksesta, vahingosta ja syy-yhteydestä. Asiassa ei ole tullut esiin seikkoja, joiden perusteella kaupunki olisi korvausvelvollinen hakijan vahingosta myöskään sopimuksenulkoisen vastuun perusteella.
Detta beslut publicerades 23.01.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Anna Koskinen, lakimies, puhelin: 09 310 28007