Rintamaveteraanien avokuntouksen palvelusetelisääntökirja
Rintamaveteraanien avokuntoutuspalvelujen järjestäminen palvelusetelillä sosiaali- ja terveystoimialalla
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että palveluseteli on 2.1.2019 alkaen yksi rintamaveteraanien avokuntoutuksen järjestämistapa. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti samalla palvelusetelin arvot.
Palvelusetelin arvot ovat (euroa, alv 0 %):
Fysioterapia rintamaveteraanille vastaanotolla 45min - 60 euroa
Fysioterapia rintamaveteraanille vastaanotolla 60min - 72 euroa
Fysioterapia rintamaveteraanin toimintaympäristössä 45min - 80,50 euroa
Fysioterapia rintamaveteraanin toimintaympäristössä 60min - 97,50 euroa
Jalkojen hoito rintamaveteraanille vastaanotolla 60 min - 55 euroa
Jalkojen hoito rintamaveteraanin toimintaympäristössä 60min - 82 euroa.
Palveluntuottaja sitoutuu tuottamaan tarjoamansa sääntökirjan mukaiset palvelut Helsingin kaupungin palvelusetelin arvon suuruisella hinnalla. Rintamaveteraanille ei saa muodostua palvelusta omavastuuta
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Rintamaveteraanien avokuntoutuksen hankkiminen sosiaali- ja terveystoimialalla
Kunta saa rintamaveteraanikuntoutuksen järjestämiseen vuosittain valtion talousarviossa varatun määrärahan Valtiokonttorilta. Valtiokonttori myös ohjeistaa kuntia kuntoutuksen järjestämisessä.
Rintamaveteraanille voi avokuntoutuksena Valtiokonttorin ohjeistuksen mukaan järjestää mm. fysioterapiaa tai jalkojenhoitoa.
Rintamaveteraanien fysioterapiapalvelut on kilpailutettu, perussopimuskausi ja tällä hetkellä voimassa oleva optiokausi mukaan lukien, ajalle 1.1.2015−31.12.2018. Kilpailutuksen perusteella valittuja palveluntuottajia on tällä hetkellä 37.
Valtiokonttorin vuodelle 2017 myöntämistä varoista myönnettiin 580 rintamaveteraanille fysioterapiaa avokuntoutuksena hankintakustannusten ollessa n. 1 060 000 euroa. Fysioterapiaa hankittiin ostopalveluna kilpailutetuilta palveluntuottajilta ja poikkeustilanteessa yksilöllisin perustein sopimusten ulkopuolisilta palveluntuottajilta erillisillä maksusitoumuksilla.
Jalkojenhoitoa ei ole kilpailutettu ja rintamaveteraani on voinut saada jalkojen hoitoa tähän asti vain fysioterapiajakson yhteydessä.
Palvelusetelitoiminnan on tarkoitus rintamaveteraaneille järjestettävän fysioterapian osalta korvata pääosin ostopalvelutoiminta, joka on ollut tähän asti pääasiallinen järjestämismuoto. Ellei rintamaveteraani halua käyttää palveluseteliä, järjestetään palvelu suorahankintana.
Perustelut palvelusetelin käytölle
Palvelusetelijärjestelmä lisää asiakkaan valinnanvapautta. Palvelusetelituottajien määrää ei rajoiteta ja uusia palveluntuottajia voi ilmoittautua palvelusetelituottajaksi käyttöönoton jälkeenkin, toisin kuin kilpailutukseen perustuvassa hankintatavassa. Tämä takaa palvelujen riittävyyden. Palveluseteli tuo kilpailutuksen vaatineisiin fysioterapiahankintoihin nykyistä kevyemmän hallinnollisen menettelyn asiakkaan oikeuksia ja palvelun laatua heikentämättä.
Palvelusetelin arvo
Fysioterapia rintamaveteraanille vastaanotolla 45min - 60 euroa
Fysioterapia rintamaveteraanille vastaanotolla 60min - 72 euroa
Fysioterapia rintamaveteraanin toimintaympäristössä 45min - 80 euroa
Fysioterapia rintamaveteraanin toimintaympäristössä 60min - 97 euroa
Jalkojen hoito rintamaveteraanille vastaanotolla 60 min - 55 euroa
Jalkojen hoito rintamaveteraanin toimintaympäristössä 60min - 82 euroa.
Palveluntuottaja sitoutuu tuottamaan tarjoamansa sääntökirjan mukaiset palvelut Helsingin kaupungin palvelusetelin arvon suuruisella hinnalla. Rintamaveteraanille ei saa muodostua palvelusta omavastuuta.
Kustannukset
Rintamaveteraanien avokuntoutuspalvelujen järjestäminen palvelusetelillä ei lisää palvelun hankintojen määrää, eikä muuta palvelun välittömiä palveluntuottajalle maksettavia kustannuksia. Asiakkaan yksilöllinen tarve (palvelun kesto ja käyntimäärä) vaikuttavat palvelun hintaan kuten muullakin tavalla järjestetyssä ostopalvelussa. Taloudellinen hyöty voidaan kuitenkin saavuttaa keventyneiden hallinnollisten menettelyjen seurauksena.
Rintamaveteraanille ei saa muodostua palvelusta omavastuuta.
Palveluseteli Helsingissä
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain 4 §:n mukaan kunta päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä.
Helsingin kaupungin 13.6.2018 (§ 174) hyväksytyn hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää palvelusetelin käyttämisestä sekä palvelusetelin arvon vahvistamisesta. Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päättää palvelusetelintuottajille asetettavista vaatimuksista ja viranhaltijoista, jotka hyväksyvät palveluntuottajat.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Palvelusetelivaihtoehto vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin parantamalla asiakkaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, kenen tuottamaa palvelua hän haluaa käyttää. Valinnanvapauden lisäämisellä on merkitystä psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen toimintakykyyn.
Sosiaali- ja terveyslautakunta 06.11.2018 § 284
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Johtava kuntoutussuunnittelija Minna Salmi oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa. Häntä kuultiin samassa yhteydessä myös fysioterapiapalvelujen ja lymfaterapiapalvelujen järjestämistä palvelusetelillä koskevissa asioissa (tämän pöytäkirjan § 285−286).
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Sandra Hagmanin ehdotuksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Minna Salmi, johtava kuntoutussuunnittelija, puhelin: 310 50970
Detta beslut publicerades 28.11.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Minna Salmi, johtava kuntoutussuunnittelija, puhelin: 09 310 50970