Pormestarin ja apulaispormestarien kalenterimerkintöjä koskeva tietopyyntö

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-011416
Ärendet har nyare handläggningar
§ 229

Pormestarin ja apulaispormestarien kalenterimerkintöjä koskeva tietopyyntö

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti luovuttaa tiedot pormestarin ja apulaispormestarien kalenterimerkinnöistä lokakuulta 2018 siltä osin kuin kyse ei ole viranhoitoon liittymättömistä yksityisistä kalenterimerkinnöistä tai tapaamisista, joissa käsiteltävät asiat ovat viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain nojalla salassa pidettäviä, taikka tapaamisista, jotka asian valmistelun tilanne huomioiden on syytä pitää salassa.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungille on esitetty tietopyyntö, jossa on pyydetty tieto pormestari Jan Vapaavuoren ja apulaispormestarien Sanna Vesikansan, Nazima Razmyarin, Pia Pakarisen ja Anni Sinnemäen kalenterimerkinnöistä lokakuun 2018 ajalta.

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (myöh. julkisuuslaki) 1 § mukaan viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei tässä tai muussa laissa erikseen toisin säädetä. Edelleen julkisuuslain 5 § 4 momentissa säädetään, että lakia sovelletaan viranomaisessa työskentelevien ja viranomaisten ja niiden lukuun toimivien yksityisten ja yhteisöjen välisiä neuvotteluja, yhteydenpitoa ja muuta niihin verrattavaa viranomaisten sisäistä työskentelyä varten laadittuihin asiakirjoihin vain, jos asiakirjat sisältävät sellaisia tietoja, että ne arkistolainsäädännön mukaan on liitettävä arkistoon.

Korkein hallinto-oikeus on antanut ratkaisun ministerin kalenterimerkintöjen julkisuutta koskevassa asiassa (KHO 18.3.2015/781). Korkein hallinto-oikeus on tutustuttuaan ministerin sähköisen kalenterin sisältöön todennut, että kalenteri on luonteeltaan ministerin ajankäytön suunnittelua ja aikataulussa pysymistä palveleva apuväline. Sisältönsä ja tarkoituksensa puolesta se on julkisuuslain 5 §:n 4 momentissa tarkoitettu viranomaisen sisäistä työskentelyä varten laadittu asiakirja. Edelleen KHO toteaa, että kalenterimerkinnät ovat ministerintoimeen liittyvien tapaamisten ja tilaisuuksien osalta pelkistettyjä. Ne eivät sisällä perusteluvelvollisuuden piiriin kuuluvien asioiden ratkaisuun vaikuttavia tai niiden perusteita koskevia tietoja vaan kysymys on sisäistä työskentelyä varten laaditusta apuvälineestä.

Pormestarin ja apulaispormestarien kalentereita on pidettävä julkisuuslain 5 § 4 momentin mukaisina sisäisen työskentelyn asiakirjoina. Kalentereita ei kaupungin tiedonohjaussuunnitelman nojalla liitetä arkistoon. Kalentereita ei siten ole pidettävä julkisuuslain tarkoittamina viranomaisen asiakirjoina, joista jokaisella olisi julkisuuslain 9 §:n nojalla oikeus saada tieto.

Pormestarin ja apulaispormestareiden kalenterimerkinnöistä lokakuulta 2018 luovutetaan vapaaehtoisesti pormestarin ja apulaispormestarien suostumuksella tieto tietyin poikkeuksin. Tietoa ei luovuteta pormestarin ja apulaispormestareiden viranhoitoon liittymättömistä yksityistä kalenterimerkinnöistä eikä niistä tapaamisista, joista tiedon antaminen voisi johtaa julkisuuslain nojalla salassa pidettäviksi määrättyjen tietojen julki tulemiseen, eikä niistä tapaamisista, joiden salassa pitäminen on tarpeen asian valmistelun salassapidon turvaamiseksi. Asian valmistelun ollessa kesken on viranomaisella oikeus harkita, annetaanko keskeneräistä asiaa koskevat tiedot julkisuuteen.

Detta beslut publicerades 14.11.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetussa laissa tarkoitettuun päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Sari-Anna Pennanen, johtava kaupunginasiamies, puhelin: 09 310 36179

sari-anna.pennanen@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Antti Peltonen
vs. hallintojohtaja