Oikaisuvaatimus määräaikaiseen virkasuhteeseen ottamisesta

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-011935
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 28. / 291 §

Oikaisuvaatimus määräaikaiseen virkasuhteeseen ottamisesta

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Keinutien ala-asteen koulun rehtorin 25.6.2018 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

********** on tehnyt 13.11.2018 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Keinutien ala-asteen koulun rehtorin 25.6.2018 tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut oman äidinkielen tuntiopettajaksi (albania) ********** ajaksi 1.8.2018-31.7.2019.

Rehtori on antanut asiassa lausunnon.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että päätös tulee mitätöidä, koska tuntiopettajan tehtävään valitulla henkilöllä ei ole albanian kielen opettajan koulutusta, vaikka tehtävään haettiin nimenomaan albanian kielen opettajaa. Lisäksi rekrytointiprosessia ei hoidettu lain mukaan, eikä se ollut läpinäkyvää.

Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Henkilöstöresurssipalvelusta saadun tiedon mukaan rehtorin 25.6.2018 tekemä päätös on annettu tiedoksi kaikille hakijoille normaalina sähköisenä tiedoksiantona 2.11.2018. Kaikki hakijat olivat antaneet tähän luvan.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan 15.6.2018 (§ 46) tekemän delegointipäätöksen mukaan määräaikaisen tuntiopettajan peruskoulussa ottaa rehtori.

Hakuprosessista

Oppilaan oman äidinkielen (albanian kielen) virkasuhteinen tuntiopettajan tehtävä on ollut haettavana 31.5. -14.6.2018 välisenä aikana kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä. Hakuilmoituksessa tehtävän kuvauksena ilmoitettiin albanian kielen tuntiopettaja.

Hakuilmoituksessa kelpoisuusvaatimuksista todettiin, että oppilaan oman äidinkielen opettajalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuisia opettajan pedagogisia opintoja, riittävää opetettavan aineen aineenhallintaa sekä kyseisen kielialueen kulttuurin tuntemusta. Kelpoisuus voidaan osoittaa suomalaisten yliopistojen tutkintotodistuksilla. Tutkinnon taso, opettajan pedagogiset opinnot sekä opetettavan aineen aineenhallinta voidaan osoittaa opetushallituksen päätöksellä (tutkintojen tunnustaminen) silloin, kun kyse on ulkomailla suoritetuista tutkinnoista. Opetettavan aineen aineenhallinta voidaan osoittaa myös muulla soveltuvalla tavalla, jos sitä ei ole mahdollista osoittaa edellä mainituilla tavoilla. Hakuilmoituksessa todettiin lisäksi, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Rehtorin päätöksen mukaan tehtävää haki hakuajan kuluessa neljä hakijaa. Kukaan hakijoista ei täytä haettavana olleen oman äidinkielen (albania) opettajan viran kelpoisuusvaatimuksia. Edelleen rehtorin päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella tehtävään valittu.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajien kelpoisuusvaatimuksista säädetään asetuksessa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista.

Oman äidinkielen opettajat ovat erityisryhmä, josta ei nimenomaisesti säädetä kelpoisuusasetuksessa. Kuten edellä on todettu, hakuilmoituksessa on edellytetty, että kelpoisuusvaatimus perusopetuksessa oman äidinkielen opettajilla on periaatteessa sama kuin muilla opettajilla eli ylempi korkeakoulututkinto, vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot. Lisäksi riittävä opetettavan aineen aineenhallinta sekä kyseisen kielialueen kulttuurin tuntemusta. Hakuilmoituksessa todetaan, että tutkinnon taso, opettajan pedagogiset opinnot sekä opetettavan aineen aineenhallinta voidaan osoittaa opetushallituksen päätöksellä (tutkintojen tunnustaminen) silloin, kun kyse on ulkomailla suoritetuista tutkinnoista. Edelleen opetettavan aineen aineenhallinta voidaan osoittaa myös muulla soveltuvalla tavalla, jos sitä ei ole mahdollista osoittaa edellä mainituin tavoin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n 1 momentin mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Opetushallituksen 18.12.2017 antamassa päätöksessä liittyen ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen tuottamaan virkakelpoisuuteen todetaan oikaisuvaatimuksen tekijän kohdalla, että hänen suorittamansa korkeakoulututkinto rinnastetaan Suomessa suoritettavaan ylempään korkeakoulututkintoon. Sen sijaan päätöksessä todetaan edelleen, että oikaisuvaatimuksen tekijän kasvatustieteelliset opinnot rinnastetaan Suomessa suoritettaviin 60 opintopisteen laajuisiin opettajan pedagogisiin opintoihin, jos oikaisuvaatimuksen tekijä suorittaa täydentävinä opintoina suomalaisessa korkeakoulussa 25 – 30 opintopisteen laajuiset opettajankoulutuksen opinnot, joihin sisältyy kasvatustieteellisiä opintoja, didaktisia opintoja ja ohjattua harjoittelua. Vasta tämän jälkeen Opetushallitus voi tehdä lopullisen rinnastamispäätöksen. Opetushallitus perustelee päätöstä täydentävien opintojen edellyttämiselle sillä, että hakijan suorittamat kasvatustieteelliset opinnot eroavat laajuudeltaan ja sisällöltään Suomessa suoritettavista opettajan pedagogisista opinnoista.

Esittelijä toteaa, että pedagogiset opinnot eivät ole olleet oikaisuvaatimuksen tekijällä valmiit hakuajan loppuun mennessä, eikä lopullista rinnastamispäätöksen sisältöä siten vielä tiedetä.

Rehtorin päätöksen mukaan tuntiopettajaksi valittu on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon ja opettajan pedagogiset opinnot ja lisäksi hänelle on kielenopettajan kelpoisuus ranskan kieleen. Valitulla on kokemusta kielen opettamisesta. Valittu on toiminut ranskan ja kreikan kielen opettajana vuosina 2015 - 2017, ranskankielen yksityisopettajana vuosina 1995 – 2012 ja englannin kielen opettajana vuosina 1993 – 1995.

Rehtori on päätöksessään katsonut, että tehtävään valitulla on pitkä kokemus opetustehtävistä ja opettajan kelpoisuus kielten opetukseen. Edelleen rehtorin päätöksessä todetaan, että hakijan työkokemuksen, koulutuksen sekä haastattelussa ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella, tehtävään valitulla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita kyseiseen määräaikaiseen oman äidinkielen tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään valitsemansa henkilön. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Stäng

Detta beslut publicerades 27.12.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Mer information fås av

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 09 310 87180

anu.kangaste@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus 121118
2. 5-1924-18_Valintapäätöstyöavain5-1924-18Keinutienala-asteenkoulu
3. Hakuilmoitus
4. Confidential: JulkL 24 § 1 mom 32 k.
5. Confidential: JulkL 24 § 1 mom 32 k.
6. Rehtorin lausunto

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.