Hankinta, Kiusaaminen nolla -palvelu, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2018-011964
Ärendet har nyare handläggningar
§ 50
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Kiusaaminen nolla -palvelun hankinta

Förvaltningschef

Päätös

Kasvatuksen- ja koulutuksen hallintopäällikkö päätti hankkia Aseman Lapset ry:n Kiusaaminen nolla -palvelua ostopalveluna lukuvuodelle 2018-2019. Palveluhankinnan ennakoitu arvo sopimuskaudella on noin 69 300 euroa.

Päätöksen perustelut

Kiusaamisen ehkäiseminen on yksi kaupunkistrategian keskeisistä kehitettävistä painopistealueista. Kouluterveyskyselyn mukaan noin 6 prosenttia peruskoululaisista kokee tulevansa kiusatuksi viikoittain. Helsingissä on peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria noin 50000 (Helsingin seudun aikasarjat 2018), joten helsinkiläislasten osalta toistuvaa kiusaamista voi kokea jopa 3000 7–15-vuotiasta. Kiusaamisen ehkäisemiseksi tarvitaan sekä olemassa olevien toimenpiteiden kokoamaista toimivaksi kokonaisuudeksi että uusien tehokkaiden toimintamallien kehittämistä.

Aseman Lapset ry:n kehittämässä Kiusaamine nolla (K-0) -toiminnassa käsitellään pitkään jatkuneita tai monimutkaisia kiusaamistilanteita, joita ei ole pystytty jostain syystä aikaisemmin ratkaisemaan kouluyhteisön käytössä olevilla menetelmillä. Tilanteista on tehty yksi tai useampia rikosilmoituksia tai virka-apupyyntö poliisille. K-0-toiminnassa tilanteisiin tehdään moniammatillinen, intensiivinen interventio, jolla pysäytetään ja selvitetään eskaloitunut tilanne.

K-0 -työmuoto on kehitetty Aseman Lapset ry:ssä vuoden 2017 aikana Helsingin eri peruskouluissa toteutetun työskentelyn perusteella. Aseman Lapset ry toimii menetelmän kehittäjänä ja levittäjänä. Järjestön tiedossa ei tällä hetkellä ole, että edes kansainvälisesti olisi vastaavanlaisia menettelytapoja käytössä. K-0-toiminta ei korvaa mitään koulujen käytössä jo olevia kouluturvallisuutta tukevia tai kiusaamistilanteiden käsittelyyn tarkoitettuja menetelmiä. Se pikemminkin tukee ja vahvistaa olemassa olevia toimintamalleja sekä käsittelee sellaisia tilanteita, joita ei ns. kevyempien menettelyiden kautta pystytty ratkaisemaan.

Entistä tehokkaampien keinojen kehittämiseksi kiusaamiseen puuttumiseksi, hankitaan Aseman Lapset ry:ltä ostopalveluna K-0 -toimintatavan toteutusta Helsingin kouluissa lukukautena 2018-2019. Hankinta tehdään syrjäytymisen ehkäisemisen erillismäärärahalla ja se kytkeytyy osaksi syrjäytymisen ehkäisemisen kaupunkistrategiahankkeen toteuttamista. Hankintakauden aikana selvitetään myös mahdollisuutta toiminnan laajentamisesta toiselle asteelle.

Kevään 2019 yhteistyön aikana tullaan selvittämään, mikä tulee olemaan Helsingissä toimivien K-0 -työntekijöiden rooli ja tarve Helsingissä sekä työstämään toiminnan jatkosuunnitelmat yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Jatkossa toiminta on joko mahdollista hankkia kokonaan ostopalveluna, toteuttaa Aseman Lapset ry:n ja kaupungin yhteisenä työparityönä tai kokonaan kaupungin omana toimintana. Aseman Lapset ry yhdessä Helsingin kaupungin kanssa tulee kehittämään ehdotuksia ja neuvotteluja jatkosta käydään aktiivisesti kevään 2019 aikana.

Kyseessä on hankintalain (1397/2016) 25 § 1 momentin 4 kohdan mukainen kansalliset kynnysarvot alittava palveluhankinta, joka voidaan toteuttaa ilman hankintalain mukaista kilpailutusmenettelyä. Kyseisen kohdan mukaan hankinnan kansallinen kynnysarvo on 300 000 euroa laskettuna ilman arvonlisäveroa. Kohta kattaa muut yhteisöön liittyvät, yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset palvelut. Palvelun kilpailuttaminen kevennetyllä menettelyllä ei olisi järkevää, koska Aseman lapset ry on ollut rakentamassa K-0 toimintaa ja tuntee palvelun, verkostot ja toimintatavat hyvin.

Detta beslut publicerades 07.12.2018

MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN

Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta tekemällä hankintaoikaisuvaatimuksen tai kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen taikka molemmat.

OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksiantopäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin
kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla

  • hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.

Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

OHJEET KUNTALAIN MUKAISEN OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto, tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin
kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamies, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehen allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Katja Rajaniemi, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 23625

katja.rajaniemi@hel.fi