Innovaatiorahastoasiat vuosille 2019-2020

HEL 2018-012111
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 6 §

Eräiden hankkeiden rahoitus innovaatiorahaston varoilla

Stadsstyrelsens näringslivssektion

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto myönsi Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n Helsinki XR Center -hankkeelle rahoitusta 187 294 euroa käytettäväksi vuonna 2019 sekä sitoi 142 524 euroa käytettäväksi vuonna 2020 ja 142 524 euroa käytettäväksi vuonna 2021.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto ei myöntänyt rahoitusta Yhteismaa ry:n hankkeelle Naapurusto hoivarinki.

Lisäksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi liitteessä 2 kootut innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden loppuraportit.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Innovaatiorahaston säännöt ja käytön periaatteet

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää joko kaupungin yksin tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteuttamiin hankkeisiin.

Sääntöjen mukaisesti rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä, ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.

Hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä. Jaosto päätti 25.9.2017, § 6 innovaatiorahaston käytön periaatteista ja jatkuvan rahoitushaun avaamisesta.

Innovaatiorahaston käytön periaatteiden mukaisesti rahastosta voidaan myöntää hankkeille kokonaisrahoitusta tai rahoitusta ulkopuolisen rahoituksen vastinrahaksi rahaston tarkoituksen mukaisiin projekteihin ja investointihankkeisiin. Rahaston käytön periaatteiden mukaan varoja voidaan myöntää enintään 12 kuukaudeksi kerrallaan, mutta niitä voidaan sitoa useammalle vuodelle.

Rahoitusta hakevilla kaupunkiorganisaation ulkopuolisilla toimijoilla tulee olla yhteistyökumppani Helsingin kaupungin toimialoilta tai keskushallinnosta. Innovaatiorahaston rahoittaman hankkeen ohjausryhmässä tulee olla vähintään yksi Helsingin kaupungin edustaja.

Hakemukset ja arviointi

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto käsittelee hankehakemuksia lähtökohtaisesti neljä kertaa vuodessa. Maaliskuun päätöskokouksen käsittelyyn innovaatiorahastolle on saapunut kaksi hankehakemusta. Hankkeille haettiin rahoitusta vuosille 2019-2021. Kaupunginkanslian ja toimialojen edustajista koostuva innovaatiorahaston ohjausryhmä ja kaupunginkanslian edustajista koostuva valmistelusihteeristö ovat arvioineet hakemuksia. Arvioinnissa on kuultu myös hankkeiden aiheisiin liittyviä kaupungin asiantuntijoita. Yhteenveto haetuista ja myönnettäväksi esitetyistä rahoituksista, hakemusten mukainen kuvaus molemmista hankkeesta sekä valmistelusihteeristön hankekohtainen arvioinnin tulos ovat liitteenä 1.

Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen ja käytön periaatteiden mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa sekä siihen, miten hanke edistää Helsingin yritysekosysteemien kehittymistä, kokeilualustojen luomista, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen on myös otettu huomioon. Lisäksi hankkeen tuomat hyödyt kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palvelujen kehittämisessä ja hyvinvoinnin edistämisessä on huomioitu.

Rahoitusta vuodelle 2019 esitetään yhdelle hankkeelle. Hankkeelle esitetään lisäksi sidottavan rahoitusta vuosille 2020 ja 2021. Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tekee sidotun rahoituksen käytöstä päätökset hankkeen väliraporttien perusteella.

Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n hanke Helsinki XR Center

Hankkeen avulla käynnistetään XR-teknologioihin, eli laajennetun todellisuuden teknologioihin keskittyvän keskuksen toiminta Metropolia Ammattikorkeakoulun Arabian kampuksen yhteyteen. Keskus luo uudenlaisia mahdollisuuksia tuoda XR-alan osaajat ja yrityselämän tarpeet yhteen. Hanke panostaa varhaisen vaiheen XR-alan tiimien sekä start-up yritysten ja avoimen ekosysteemin ja showroomin synnyttämiseen ja kasvattamiseen.

XR-keskuksessa toimii Finnish Virtual Reality ry (FIVR), Metropolian yrityskiihdyttämö Turbiini, Game Studio ja TKI-palvelut ja avoimet co-working tilat. Lisäksi Helsingin kaupunki ja Business Finland tarjoavat keskuksen yhteydessä asiantuntemusta ja yritysneuvontaa. Hankkeen aikana tavoitteena on synnyttää 40 uutta tiimiä tai startupia, 30 yrityskumppanuutta ja lukuisia yhteistyöprojekteja ja tapahtumia.

XR-teknologioilla on suuri merkitys tulevaisuuden työtehtävien kannalta ja ne muodostavat tärkeän tutkimus- ja kehitysalan. Hanke vahvistaa Helsingin osaamis- ja elinkeinoperustaa nostamalla pääkaupunkiseudulla olevaa XR-osaamista nykyistä näkyvämmäksi, tuomalla osaajia yhteen ja tarjoamalla XR-keskuksen tiimeille ja startupeille yhteyksiä ja palveluita.

Hanketta esitetään rahoitettavan useaksi vuodeksi 2019-2021, sillä XR-keskuksen rakentaminen on tehtävä pitkäjänteisesti. Hankkeen tulee vuoden 2019 aikana selvittää Business Finlandin rahoituksen kytkemistä XR-keskuksen toimintaan sekä kartoittaa muita julkisen puolen rahoituskanavia. Lisäksi hankkeen tulee alusta lähtien testata ja kehittää liiketoimintamalleja, jotta toimintaa voitaisiin jatkossa rahoittaa myös yksityisellä rahoituksella.

Hankkeen tulee myös vuoden 2019 aikana selvittää yhteistyömahdollisuuksia pääkaupunkiseudun muiden relevanttien oppilaitosten, erityisesti Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kanssa sekä Mediapolis Tampereen kanssa ja hankkeen ohjausryhmään tai toimintaan tulee ottaa mukaan yritysmaailman edustajat riittävässä määrin. XR-keskuksen tilat, laitteet ja palvelut on avattava laajaan yhteiskäyttöön start-upeille, yrityksille ja muille. Hankkeen matkakuluja ei voida innovaatiorahaston rahoituksen osalta osoittaa XR-keskuksessa toimiville startup-yrityksille.

Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n saama tuki ei ole valtion tukea, koska kyseessä on tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksesta ja korkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoiminta ei ole toimintaa kilpailluilla markkinoilla.

Yhteismaa ry:n hanke Naapurusto hoivarinki

Hankkeessa kehitetään malli, jossa kotona asuvan ikäihmisen tueksi koostetaan naapuruston asukkaista hoivarinki ja kokeillaan hoivarinkien toimintaa. Hoivarinki tarjoaa ikäihmiselle ​kauppa-avun, ateriapalveluiden, asiointipalveluiden, pyykkihuollon ja siivouspalvelun kaltaisia kotihoidon tukipalveluita.

Hankkeella ei tässä muodossa arvioida olevan merkittävää potentiaalia elinkeinoperustan luomisessa, vaikka toiminnalla onnistuessaan saattaisi olla myönteisiä vaikutuksia mikroyrittäjyyden edistämiselle ja naapurustojen yhteisöllisyydelle. Hankkeen suunnittelu vaikuttaa vielä keskeneräiseltä ja sen konkreettisessa toteutuksessa näyttää olevan paljon epäselvää, esimerkiksi vastuu-, vero- ja turvallisuusasioiden osalta, joita ei juuri käsitellä hakemuksessa. Pilotin kohderyhmä on hyvin suppea (3 vanhusta ja 9-24 hoivaajaa) ja kokeilu kestäisi vain neljä kuukautta. Sen perusteella voi olla vaikea vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Toiminnan rahoittaminen hankkeen päätyttyä jää auki eikä Yhteismaa ry esitä omaa ansaintalogiikkaa tähän toimintamalliin. Näistä syistä hanketta ei esitetä rahoitettavan innovaatiorahastosta.

Hankkeiden loppuraporttien kooste

Innovaatiorahaston rahoittamien hankkeiden viimeisimmistä loppuraporteista on kooste liitteessä 2. Koosteesta löytyvät yhteenvedot hankkeiden kuvauksista ja tiedoista, arvioinnit hankkeiden tuottamista tuloksista osaamis- ja elinkeinoperustan luomisessa, kuvaukset hankkeista saaduista opeista ja mahdollisista jatkoista sekä arvioinnit hankkeiden rahoituksen käytön suunnitelmanmukaisuudesta.

Stäng

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto 28.01.2019 § 3

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti merkitä tiedoksi Health Capital Helsinki -kehittämiskokonaisuuden tilannekatsauksen.

Lisäksi elinkeinojaosto päätti myöntää Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta Helsinki Business Hub Ltd Oy:lle 240 000 euroa käytettäväksi vuonna 2019 sekä sitoo 240 000 euroa käytettäväksi vuonna 2020 ja 240 000 euroa käytettäväksi vuonna 2021 Health Capital Helsinki 2.0 -kehittämiskokonaisuuden toteuttamiseksi (projektirakenneosanumero 3599724).

Rahoituspäätös on ehdollinen ja edellyttää, että hankkeen kokonaisrahoitus toteutuu esitetyllä tavalla.

Käsittely

Esteelliset: Marja-Leena Rinkineva

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Ida Björkbacka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
vs. elinkeinojohtaja
Santtu von Bruun
Lisätiedot

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 22.03.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

elinkeinojohtaja
Marja-Leena Rinkineva

Mer information fås av

Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281

ida.bjorkbacka@hel.fi

Bilagor

3. Helsinki XR Center -hankkeen hakemus
Bilagan publiceras inte på internet.
4. Naapurusto hoivarinki -hankkeen hakemus
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.