Työryhmän asettaminen, Taide- ja kulttuurivisio -työryhmä ja ohjausryhmä

HEL 2019-000232
Ärendet har nyare handläggningar
§ 31

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän ja ohjausryhmän asettaminen

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti asettaa työryhmän, jonka tehtävänä on laatia Helsingille taide- ja kulttuurivisio vuosille 2019 -2030. Työryhmän on tarkasteltava taiteen ja kulttuurin roolia kaupungissa pitkäjänteisesti, asetettava taiteen ja kulttuurin edistämiselle tavoitteet ja esitettävä toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Työryhmän tehtävänä on kiteyttää kaupunkiyhteiset linjaukset, joiden nojalla kaupungissa toimivat tahot, myös muut kuin kaupungin omat toimijat, voivat toimia vision saavuttamiseksi. Tavoitteena on vahvistaa Helsingin asemaa omaleimaisena ja kansainvälisesti kiinnostavana taide- ja kulttuurikaupunkina.

Työryhmän nimi on taide- ja kulttuurivisiotyöryhmä.

Kansliapäällikkö nimesi työryhmän puheenjohtajaksi intendentti Aleksi Malmbergin Helsingin kaupunginorkesterista. Työryhmän jäseniksi kansliapäällikkö kutsuu seuraavat henkilöt:

professori
Elinä Knihtilä
taitelija, TaT
Teemu Mäki
erikoisasiantuntija
Veli-Markus Tapio
opettaja
Emmi Komlosi  
koreografi,                         taiteellinen johtaja
Sonya Lindfors
FM
Leif Jakobsson
pääjohtaja
Gita Kadambi
toimitusjohtaja
Sara Norberg
toimitusjohtaja
Eeka Mäkynen

Samalla kansliapäällikkö asetti ohjausryhmän, ja nimesi sen puheenjohtajaksi toimialajohtaja Tommi Laition ja jäseniksi seuraavat henkilöt

kulttuurijohtaja
Tuula Haavisto
 
yhteysjohtaja
Sanna-Mari Jäntti
 
kaupunginsihteeri
Leena Mickwitz 
 
erikoistutkija
Pasi Saukkonen,
 

joista toimialajohtaja Laitio ja kulttuurijohtaja Haavisto ovat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta ja muut jäsenet kaupunginkansliasta.

Taide- ja kulttuurivisiotyöryhmän ja sen ohjausryhmän sihteerinä toimii suunnittelija Ulla Laurio kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta.

Työryhmän ja johtoryhmän toimikausi päättyy 31.1.2020. Työryhmään kutsutuille jäsenille maksetaan kokouspalkkio kaupunginvaltuuston 17.5.2017 hyväksymän,13.9.2017 muutetun päätöksen mukaisesti. Palkkioiden maksamiseen on varauduttu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan talousarviossa, kulttuurijohtajan tulosyksikössä projektinumerolla 2910 0000 01.

Päätöksen perustelut

Asetettavaan työryhmään on haettu henkilöitä taide- ja kulttuurikentän eri puolilta. Tavoitteena on käynnistää laaja ja avoin keskustelu taiteen ja kulttuurin merkityksestä koko kaupungille. Työskentelyn ja keskustelujen perustana ovat tutkimustieto taiteen ja kulttuurin vaikuttavuudesta ja merkityksestä sekä monipuoliset Helsingin kulttuurielämää koskevat tietoaineistot. Taiteen ja kulttuurin toimijoiden kenttä on yhä laajempi: kaupungin omien ja muiden ammatillisten kulttuuri- ja taidetoimijoiden lisäksi kaupungissa vaikuttaa laaja harrastajien ja amatöörien kenttä. Yleisöt kasvavat, ja yleisöä riittää yhä pienemmille taidelajeille ja teoksille. On tarve tarkastella näiden taide- ja kulttuurikentän toimintaedellytyksiä ja merkitystä kaupungille.

Helsinki on jäsen World Cities Culture Forum -verkostossa, joka hahmottelee vastikään julkaistussa raportissa World Cities Culture Report 2018 muuttuvaa maailmaa ja kulttuurin roolia muutoksessa seuraavasti:

  • Kohtaamme muuttuvan maailmanjärjestyksen, jossa monen maan kansallinen politiikka jakautuu kahtia ja vihamielinen ilmapiiri maahanmuuttajia, pakolaisia ja vähemmistöjä kohtaan lisääntyy.
  • Maailman kaupungeilla on valtaa ja resursseja vastata näihin muutoksiin. Ne työskentelevät verkostoina jakaakseen ideoita ja tietoa ja edistääkseen asioita jotka eivät etene kansallisella tasolla.  
  • Vaikka kulttuuripolitiikka on viimeisten 20 vuoden aikana usein työskennellyt madaltaakseen sosiaalisia raja-aitoja, se on joskus tarkoittamattaan myös kasvattanut niitä; tämä on kuitenkin muuttumassa.
  • Vastatakseen ajankohtaisiin globaaleihin haasteisiin maailman kaupungit ovat painottamassa kulttuuritoimintaansa uudelleen: ne tukevat ja luovat ohjelmia, joiden tarkoitus on tehdä kulttuuri tähänastista lähestyttävämmäksi ja käyttäjäkeskeisemmäksi.
  • Fokuksen muutos käyttäjäkeskeiseksi, kansalaiset huomioon ottavaksi edellyttää kaupunkien hallinnolta suunnanmuutosta: avautumista ulospäin. Niiden on tunnistettava, määriteltävä ja tuettava uusia kulttuurin muotoja, tiloja ja teknologioita sekä uusia tekijöitä, joiden työn tuloksista nauttivat uudet yleisöt.
  • Maailmanluokan kaupungit eivät menesty vain sillä, että ottavat kulttuurin kaupunkikehityksensä punaiseksi langaksi. Kulttuurin tulee olla myös avointa: uusille ihmisille ja paikoille, erilaisille ideoille ja kulttuurin muodoille niin, että kaikki kansalaiset löytävät paikan kaupungissa, voivat elää rinnakkain ja toimia yhteistyössä naapureidensa ja muiden yhteisöjen kanssa sen sijaan, että kaupungissa vallitsisi paheksunnan ja epäluottamuksen ilmapiiri.

 

Helsingin brändi ’One Hel of an Impact’ ja ’Maailman toimivin kaupunki’ –kaupunkistrategia heijastavat vastaavia näkemyksiä. Samalla visiotyössä laaditaan kaupungin taidepolittiiset linjaukset, joissa otetaan huomioon taide kulttuurin kentän erityisenä ja merkittävänä alueena.

Päätöksen liitteenä on muistio, jossa on tarkasteltu laajemmin visiotyön lähtökohtia ja tavoitteita.

Detta beslut publicerades 15.02.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36054

leena.mickwitz@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Juha Summanen
hallintojohtaja