Katsaus henkilöstöhyvinvoinnin toimenpiteiden edistämiseen

HEL 2019-000750
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 2. / 23 §

Katsaus henkilöstöhyvinvoinnin toimenpiteiden edistämiseen

Direktionen för trafikaffärsverket

Päätös

Liikenneliikelaitoksen johtokunta päätti merkitä tiedoksi saadun informaation.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

HKL:n tavoitteet muun muassa yhteiskunnan kokonaisedun saavuttamisesta, korkeasta palveluiden laadusta ja markkinakärjen kustannustehokkuuden tasosta ovat hyvin kunnianhimoisia ja haastavia. On selvää, että näiden tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista vain hyvinvoivan, motivoituneen ja sitoutuneen henkilöstön avulla. Vuonna 2019 HKL:ssä erityisen huomion kohteena on henkilöstöhyvinvoinnin kehittäminen eri keinoin niin, että organisaation potentiaali ja energia voidaan mahdollisimman täysimääräisesti kohdentaa tavoitteiden saavuttamiseen.

Seuraavassa on yleisellä tasolla kuvattu joidenkin keskeisimpien työhyvinvoinnin kehittämiseen liittyvien teemojen tilannetta. Kokouksessa aiheista annetaan yksityiskohtaisempi selostus ja keskustellaan toimenpiteiden suuntaamisesta. Kokoukseen on pyydetty paikalle myös henkilöstöryhmien edustus.

Tutkimus kuljettajien työajoista

Työterveyslaitos on vuonna 2018 tehnyt tutkimuksen kaupunkiraideliikenteen kuljettajien työajoista, työhyvinvoinnista ja kuljetusten turvallisuudesta. Vaikka tuloksista ei noussut esiin keskeisiä piirteitä, joiden mukaan kuljettajan työ HKL:ssä olisi erityisesti haastavampaa kuin verrokkiryhmissä, ilmenee tutkimustuloksista kuitenkin potentiaalisia aiheita työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Näitä mahdollisuuksia on tarkoituksenmukaista yksityiskohtaisemmin valmistella ja edelleen kokemusten perusteella ottaa käyttöön. Työterveyslaitoksen ohjelmapäällikkö Mikael Sallinen selostaa tutkimuksen keskeisiä tuloksia.

HKL:n henkilöstöohjelman toteuttaminen

HKL:n henkilöstöohjelmalla pyritään kehittämään henkilöstön työhyvinvointia. Vuoden 2019 henkilöstöohjelman keskeiset toimenpidekokonaisuudet liittyvät johtamiseen, sujuvaan toimintakulttuuriin sekä osaamisen ja työskentelymenetelmien kehittämiseen. Henkilöstöohjelma on laaja perusrunko HKL:n työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Kokouksessa annetaan tarkempi selostus vuoden 2019 henkilöstöohjelman toimenpiteistä.

Organisaatiokulttuurin ja esimiestyön kehittämisohjelma

HKL:lla on tammikuussa 2019 käynnistetty valmennusohjelma, jonka tavoitteena on saada aikaan merkittävä kehitys kannustavan työympäristön, ratkaisuhakuisuuden, vastuun kantamisen ja ”tekemisen meiningin” lisäämiseksi. Lisäksi ohjelmalla pyritään antamaan esimiehille konkreettisia valmiuksia onnistua paremmin esimiestyön haasteissa ja kannustavuudessa. Valmennusohjelma jatkuu maaliskuulle 2020 ja HKL:n omien resurssien lisäksi hyödynnetään merkittävästi myös ulkopuolista asiantuntija-apua. Valmennusohjelmasta annetaan tarkempi selostus kokouksessa.

Kunta10- tutkimuksen pohjalta sovitut toimenpiteet

Syksyn 2018 Kunta10-tutkimuksen tulosten perusteella HKL:llä valmistellaan HKL-tasolla, yksiköittäin ja palveluittain konkreettiset kehittämisohjelmat, joiden toteutumista seurataan säännöllisesti. Kukin työyhteisön osa määrittää kolme työhyvinvoinnin kehittämistoimenpidettä ja lisäksi yhden sellaisen olemassa olevan asian, joka työhyvinvoinnin kannalta pidetään tärkeänä ja joka halutaan säilyttää ja vahvistaa.

Kalustoergonomiahankkeet (M300/M100/Artic)

Kuljettajien terveyden ja työhyvinvoinnin kannalta ohjaamoergonomialla, esimerkiksi kuljettajan istuimella ja ajokahvan ominaisuuksilla on huomattava vaikutus. Kuljettajat ovat HKL:n selvästi suurin ammattiryhmä ja siten kuljettajien työhyvinvointi on HKL:ssä avainasemassa.

Kuljettajien ajoergonomiaa kehitetään infra- ja kalustoyksikön, liikennöintiyksikön ja kunnossapitoyksikön yhteisprojektina niin, että kuljettajien osallistuminen on mahdollisimman vahvaa. Ergonomian kehittämisprojektit koskevat kahta laajimmin käytössä olevaa metrojunamallia (M100 ja M300) sekä uusinta ja laajasti käytössä olevaa raitiovaunutyyppiä (Artic). Suunnitelmia kuljettajaergonomian kehittämiseksi selostetaan tarkemmin kokouksessa.

Ajosimulaattorihankinta ja kuljettajakoulutuksen kehittäminen

Kuljettajakoulutuksella on luonnollisesti aivan keskeinen merkitys siihen, millaiset valmiudet kuljettajalle voidaan antaa onnistua ja kehittyä työtehtävässään. Kuljettajakoulutus on tärkeää uusien kuljettajien lisäksi jo HKL:n palveluksessa olevien kuljettajien osaamisen edelleen kehittämiseksi. Kuljettajakoulutuksen toteuttaminen on viime vuosina ollut haasteellista, koska niin kaluston rajallinen määrä kuin niukasti käytössä olevat rataosuudet metrossa ovat johtaneet siihen, että koulutustoiminta ja ajoharjoittelu on jouduttu järjestämään ilta- ja viikonloppupainotteisesti.

HKL:llä on käynnissä projekti ajosimulaattorin hankkimiseksi metro/ratikkaliikenteen kuljettajakoulutuksen kehittämiseksi. Tavoitteena on ajosimulaattorin käyttöönotto vuonna 2020. Ajosimulaattorilla on monipuolinen potentiaali koulutuksen määrän kasvattamiseksi ja laadun parantamiseksi sekä kuljettajatyön arvostuksen kasvattamiseksi.

Työhyvinvointipainotteinen idea- ja innovaatiokilpailu

Tuumasta toimeen! on HKL:n joka vuotinen idea- ja innovaatiokilpailu. Vuonna 2019 kilpailun teemaksi on nostettu työhyvinvointi ja vastuullisuus. Henkilöstöltä haetaan ehdotuksia työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Parhaat ehdotukset palkitaan ja otetaan joko jatkovalmisteluun tai mahdolliset suoraan toteuttamiskelpoiset ehdotukset toteutetaan. Ideoiden jättöaika on 1.3. - 31.3.2019.

Varsinaisen ison Tuumasta toimeen! –kilpailun rinnalla toteutetaan osallistavaa budjetointia hyödyntävä pikkufixi-kilpailu. Tässä kilpailussa haetaan mittaluokaltaan pieniä, mutta välittömästi työyhteisön hyvinvointia parantavia toimenpiteitä (siisteys, viihtyisyys, turvallisuus…). Toimenpiteistä äänestetään avoimesti ja parhaiten äänestyksessä menestyneet toteutetaan. Tarkempi selostus asiasta annetaan kokouksessa.

Ulkopuolinen työhyvinvointiosaamisen tuki

HKL on hakenut tammikuussa 2019 tarjouspyynnöllä ulkopuolista tukea ja innovatiivisia ideoita työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Tarjouksia saapui määräaikaan mennessä yhdeksän kappaletta. Tarjouksia arvioidaan parhaillaan. Tarkempi selostus asiasta annetaan kokouksessa.

Kaupunginkanslian tuki

Helsingin kaupunginkanslia tarjoaa mm. HKL:lle asiantuntija-apua ja mahdollisesti myös taloudellista tukea työhyvinvointitoimenpiteiden toteuttamiseksi. Helmikuulle 2019 on sovittu kaupunginkanslian, Työterveys Helsingin ja HKL:n palaveri, jossa käydään läpi meneillään olevat työhyvinvoinnin kehittämistoimet ja arvioidaan, tunnistetaanko näiden lisäksi vielä jotain toimenpiteitä, joissa HKL:n, kaupunginkanslian ja Työterveys Helsingin kannattaisi aktivoitua. Kokouksessa annetaan tarkempi selvitys asiasta.

Stäng

Detta beslut publicerades 15.02.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

toimitusjohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Matts Hägg, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 09 310 34747

matts.hagg@hel.fi

Tero Hagberg, liikennepäällikkö, puhelin: 09 310 34774

tero.hagberg@hel.fi