Talousarvioaloite, kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantaminen

HEL 2019-001422
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 13. / 287 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Vesa Korkkulan talousarvioaloitteesta kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi

Nämnden för fostran och utbildning

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin kaupungin lukioissa on tarjolla opiskelijoille monipuolinen opintotarjonta. Kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmassa on kattava valikoima koulukohtaisia syventäviä ja soveltavia kursseja. Lukiokampusten yhteistyön ja kaupungin yhteisen kurssitarjonnan ansiosta opiskelijoilla on laajat valinnan mahdollisuudet. Syyslukukaudella 2019 kaikki Helsingin kaupungin lukiolaiset voivat suorittaa pakollisia ja joitakin syventäviä kursseja verkkokursseina. Lisäksi Helsingin aikuislukio tarjoaa kesäaikana opiskelijoille lukiokursseja.

Lukioiden kurssien ryhmäkoot vaihtelevat oppiaineittain. Pakollisilla ja syventävillä kursseilla ryhmäkoot ovat yleensä suuria, noin 25‒35 opiskelijaa. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus opiskella laajasti eri oppiaineita, kuten harvinaisia kieliä, ylioppilaskokeisiin valmentavia kertauskursseja ja lukiodiplomeita. Näiden kurssien ryhmäkoot ovat pieniä, ja ne toteutetaan yhdistämällä ryhmiä kampuksittain tai kaupungin yhteisinä opintoina.

Lukiolaisten pahoinvoinnin ja stressin on todettu lisääntyneen viime aikoina, mikä lisää tuen ja ohjauksen tarvetta lukioissa. Oppimisen vaikeuksien tukeminen edellyttää erityisopettajan ja aineenopettajan yhteistyötä. Lukioiden opetussuunnitelmauudistus taas kannustaa entistä laajempaan oppiainerajat ylittävien opintojen toteuttamiseen. Lisärahoituksella voitaisiin tarjota laajasti ja monipuolisesti kursseja, antaa tukea opiskelijoiden kuormittumiseen ja oppimisen vaikeuksiin sekä toteuttaa oppiainerajat ylittäviä opintokokonaisuuksia. Kurssien lisäyksellä olisi mahdollista pienentää opetusryhmien maksimikokoa, perustaa useampia jakoryhmiä niihin aineisiin, joissa tarvitaan tukikursseja opintojen alkuun, sekä lisätä yhteisopettajuutta.

Aloitteessa esitetään, että resurssien vähyyden vuoksi lukioiden on hankala toteuttaa kaupunkistrategian tavoitetta koko kaupungista oppimisen tilana. Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että osa oppimisen tiloista on maksullisia, esimerkiksi joihinkin museoihin ja näyttelyihin on pääsymaksuja. Syksyllä 2019 toteutetaan toisen asteen maksuttomuuden kokeilu, jonka osana kustannetaan kulttuurikäyntejä ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Samoin kokeilussa kustannetaan HSL:n matkakortit, jotka tekevät mahdolliseksi opiskelijoiden liikkumisen Helsingissä ja sitä kautta koko kaupungin oppimisen tilana.

On myös mahdollista hyödyntää erilaisia maksuttomia oppimisen tiloja. Kaupungilla on lukuisia oppimisympäristöjä, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Näitä ovat esimerkiksi kirjastot ja eri kulttuuritoimijoiden tilat. Uuden elokuussa 2019 voimaan tulevan lukiolain myötä yhteistyötä yritysten, korkeakoulujen ja järjestöjen kanssa on tiivistetty ja tiivistetään edelleen. Myös digitalisaation avulla hyödynnetään uusia oppimisen tiloja ja mahdollisuuksia.

Helsingin kaupungin lukioille on myönnetty vuodesta 2016 lähtien positiivisen diskriminaation määrärahaa, jonka jakoperusteena on ollut lukioiden maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden suhteellinen määrä ja alhainen lukioon sisääntulokeskiarvo. Näillä perusteilla määräraha on osoitettu Helsingin kielilukiolle, Helsingin medialukiolle ja Vuosaaren lukiolle. Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää hyvänä aloitteessa esitettyä lisärahoituksen kohdentamista niihin lukioihin, joissa on suuri maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden määrä.

Talousarvioehdotuksessa 2020 ei ole esitetty 1000 kurssin lisäystä, joka olisi kokonaisuudessaan 3 300 000 euroa.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 28.8.2019 mennessä valtuutettu Vesa Korkkulan ja 17 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi.

Allekirjoittaneet valtuutetut esittävät, että kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi ja ryhmäkokojen pienentämiseksi varataan talousarvioon 3 100 000 € lisämäärärahan. Tällä summalla saadaan yhteensä noin 1000 kurssin verran lisäystä kaupungin lukioiden kurssitarjontaan. Lisäresurssit kurssien järjestämiseen tulee kohdentaa suhteessa kunkin lukion opiskelijamäärään, eli mitä suurempi lukio, sen enemmän lisäystä kurssitarjontaan mahdollinen positiivinen erityiskohtelu huomioiden. Lisäksi opettajille annetaan mahdollisuus kehittää itsenäisesti omia uusia paikallisia syventäviä kursseja.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 13.08.2019 § 241

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen
Lisätiedot

Jaana Kariniemi, koulutussuunnittelija, puhelin: 310 82745

jaana.kariniemi@hel.fi

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 86342

mervi.willman@hel.fi

Moa Thors, Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 70077

moa.thors@arbis.hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 03.09.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Mer information fås av

Jaana Kariniemi, koulutussuunnittelija, puhelin: 09 310 82745

jaana.kariniemi@hel.fi

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 86342

mervi.willman@hel.fi

Moa Thors, Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077

moa.thors@arbis.hel.fi