Valintaperusteet, matkailualan englanninkielinen koulutus, Stadin ammatti- ja aikuisopisto

HEL 2019-002718
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 11 §

Stadin ammatti- ja aikuisopiston englanninkielisen koulutuksen valintaperusteet

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston englanninkielisen koulutuksen valintaperusteet.

Opiskelijavalinnassa käytetään seuraavia valintaperusteita:

1. Englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito, jotka arvioidaan eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) kielitaidon lähtötasokuvausten perusteella.

2. Peruskoulun tai lukion päättötodistus tai vastaava ulkomailla suoritettu koulutus.

3. Mikäli 1. ja 2. valintaperusteen pohjalta usealla hakijalla on sama pistemäärä, valinta suoritetaan arpomalla.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Stadin ammatti- ja aikuisopistolle on myönnetty järjestämislupa englanninkieliselle koulutukselle matkailualan perustutkintoon, media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon ja ravintola- ja cateringalan perustutkintoon.

Englanninkielisen koulutuksen vähimmäiskielitaitovaatimuksena on eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) asteikon B1-taso. B1-taso kuvaa kielenkäyttäjää itsenäisen tason käyttäjänä, joka selviytyy kielitaidolla arkielämässä. Koulutus toteutetaan täysin englanninkielisenä ja kielitaitovaatimus tulee täyttyä koulutuksesta suoriutumisen edellytyksenä.

Valintavaiheessa opiskelijan kielen taitotaso pisteytetään seuraavasti:
B1-taso = 1 piste
B2-taso = 2 pistettä
C1-taso = 3 pistettä
C2-taso = 4 pistettä

Eurooppalainen viitekehys on Euroopan neuvoston kehittämä kielten oppimisen, opetuksen ja arvioinnin kehys, joka määrittelee ja kuvaa kielitaidon kuutta taitotasoa peruskäyttäjätasolta taitavan kielenkäyttäjän tasolle asteikolla A1-C2. Opetushallitus on julkaissut Suomessa laaditun kuvausasteikon, jossa eri taitotasojen osaaminen on avattu. Mikäli hakijalla ei ole todistusta kielitaidosta, järjestetään oppilaitoksessa hakuvaiheessa kielitaidon arviointi.

Opiskelijavalinnassa edellytetään hakijalla olevan peruskoulun tai lukion päättötodistus tai vastaava ulkomailla suoritettu koulutus. Aiempi koulutus vahvistaa hakijan opiskeluedellytyksiä tutkinnossa opiskeluun. Opiskeluedellytykset tarkoittavat kielellisiä, matemaattisia ja digitaalisia valmiuksia opintoihin. Todistusten arvosanoja ei pisteytetä.

Mikäli kielelliset ja koulutukselliset vaatimukset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin koulutukseen voidaan ottaa, ratkaisevat kielitaidon pisteet. Hakijoista, joilla on sama pistemäärä ja jotka ovat valinnan rajalla, valinta ratkaistaan arpomalla. Hakijoille, jotka eivät tule valituksi koulutukseen, tarjotaan henkilökohtaista ohjausta ja muita mahdollisia koulutusvaihtoehtoja.

Englanninkieliseen koulutukseen hakeudutaan Stadin ammatti- ja aikuisopiston jatkuvassa haussa. Ammatillisessa koulutuksessa on 1.1.2018 alkaen otettu käyttöön jatkuva haku, joka korvaa aiemmat erillis- ja lisähaut. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017, 37§) mukaan koulutuksen järjestäjä päättää jatkuvan haun hakuajoista ja –menettelytavoista sekä valintaperusteista. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa luotu jatkuvan haun malli perustuu hakeutumisvaiheen henkilökohtaistamiseen. Henkilökohtaistamisessa voidaan varmistaa hakijan soveltuvuus koulutukseen.

Jatkuva haku mahdollistaa opintojen joustavan aloituksen, esimerkiksi ulkomailta muuttavan henkilön kohdalla. Lisäksi koulutus voidaan suunnata myös henkilöille, joilla ei ole suomalaista koulutustaustaa, mutta heillä on suomalaista peruskoulua vastaava ulkomailla suoritettu koulutus. Täysin englanninkielinen koulutus tarjoaa mahdollisuuden suomen kieltä osaamattomalle kouluttautua ammattiin ja työllistyä, sillä englanninkielistä koulutusta tarjoavilla aloilla työllistymisessä ei ole välttämätöntä osata suomen kieltä.

Stadin ammatti- ja aikuisopistolle on myönnetty järjestämislupa myös sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon englanninkieliseen koulutukseen. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon englanninkieliseen koulutukseen laaditaan erilliset valintaperusteet, koska koulutuksessa ja työllistymisessä suomenkielen taidolle asetetaan erillisiä vaatimuksia.

Stäng

Detta beslut publicerades 25.03.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Mer information fås av

Tuija Artama, koulutussuunnittelija, puhelin: 09 310 21418

tuija.artama@hel.fi