Osallistuminen C40 Sustainable Consumption -ohjelmaan

HEL 2019-002829
Ärendet har nyare handläggningar
§ 92

Osallistuminen C40-ilmastoverkoston Sustainable Consumption -ohjelmaan

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti, että Helsingin kaupunki osallistuu C40-ilmastoverkoston Sustainable Consumption -ohjelmaan.

Lisäksi kansliapäällikkö päätti myöntää kaupunkiympäristön toimialan käytettäväksi vuoden 2019 talousarvion määrärahoista yhteensä 221 000 euroa talousarvion kohdalta 1 30 01 Kaupunginhallituksen käyttövarat, projekti 1040201067, ohjelmaan osallistumista varten.

Päätöksen perustelut

Ilmastonmuutoksen torjuntaan vakavasti ja kunnianhimoisesti suhtautuvat kaupungit voivat toiminnallaan ja esimerkillään vaikuttaa omaa osuuttaan olennaisesti merkittävämmällä tavalla ihmiskunnan tulevaisuuteen. Tässä kehityksessä Helsinki haluaa toimia suunnannäyttäjänä. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n hiljattain julkaiseman raportin mukaan ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen on vielä mahdollista, mutta se vaatii kauaskantoisia ja ennennäkemättömiä muutoksia.

Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 mukaan Helsinki erottautuu globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen kansainvälisesti verkottuneena edelläkävijänä. Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti ja torjuu ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti. Strategiassa asetetaan tavoitteeksi päästöjen vähentäminen 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä.

Kaupunkistrategia ja siihen pohjautuva Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelma toimivat myös kimmokkeena Helsingin päätökselle aloittaa YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumisen vapaaehtoinen raportointi paikallistasolla ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa ja toisena maailmassa.

Kaupunkistrategiassa linjataan, että Helsinki pyrkii mukaan maailman johtavien kaupunkien C40-ilmastoverkostoon. Järjestön jäseninä on niin sanottuja megakaupunkeja, joissa asukkaita on yli kolme miljoonaa, sekä kaupunkeja, jotka ovat osoittaneet erityistä edelläkävijyyttä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Järjestöön voi liittyä vain kutsusta. Perusteina ovat väestömäärä, talouden koko ja ilmastonmuutoksen torjumiseen osoitettu sitoutuminen. Verkostosta saadun tiedon mukaan jäsenmäärää ei olla kasvattamassa nykyisestä 96 kaupungista.

Yksi keskeisiä C40-verkoston uusia ohjelma-avauksia on kulutuspohjaisen päästöseurannan Sustainable Consumption -ohjelma. Ohjelmassa pyritään kehittämään päästölaskentaa todellista kulutusta huomioivaksi. Helsingin kaupunki yhdessä Kööpenhaminan, Oslon ja Tukholman kanssa on kutsuttu mukaan ohjelmaan.

Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman keskeisin rajaus on, että Helsingin päästöjen kehitystä ja ilmastotavoitteiden saavuttamista seurataan Helsingin maantieteelliseltä alueelta syntyvistä kasvihuonekaasupäästöistä. Helsinkiläisen todellinen hiilijalanjälki on kuitenkin yli kaksinkertainen Helsingin alueella syntyviin päästöihin verrattuna. Todellinen hiilijalanjälki sisältää helsinkiläisten kuluttamien tavaroiden ja palveluiden päästöt, esimerkiksi muualla tuotettu ruoka, rakentamisen materiaalit, tuoteosat, tavarat, palvelut ja matkustaminen. Helsingin hiilineutraalisuustavoite ei ota huomioon epäsuoria kuluttamisesta aiheutuvia päästöjä, koska epäsuorien päästöjen arviointiin ja seurantaan ei ole ollut tähän asti olemassa sopivia työkaluja.

C40 Sustainable Consumption -ohjelman puitteissa on tavoitteena luoda tiekartat kulutuspohjaiselle päästöseurannalle kolmella keskeisellä sektorilla, joiksi on määritelty rakentaminen, ruoka ja julkiset hankinnat.

Ohjelma on kaksivuotien C40-verkoston puitteissa toteutettava pilottihanke. Kokonaisbudjetti on miljoona dollaria. Kustannus on kultakin osallistujakaupungilta 250 000 dollaria, eli noin 221 000 euroa. Ohjelma on kuvattu tarkemmin liitteessä 1.

Ohjelman osalta Helsingin kaupungille on tarjottu jäsenyyteen vertautuvaa asemaa C40-verkostossa, eli se rinnastettaisiin Kööpenhaminaan, Osloon ja Tukholmaan, jotka ovat verkoston jäseniä. Ohjelman kautta Helsingin on mahdollista myös päästä vaikuttamaan verkoston muissa kokonaisuuksissa keskeisemmin kuin se on tähän saakka ilman jäsenyyttä ollut mahdollista.

Detta beslut publicerades 30.04.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Victor Andersson, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36027

victor.andersson@hel.fi

Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, puhelin: 09 310 20015

sanna-mari.jantti@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Juha Summanen
hallintojohtaja