Erityisuimakortin myöntämisperusteet, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
- Kultur- och fritidsnämnden 6/26.03.2024
- Kultur- och fritidsnämnden 6/26.03.2024
- Kultur- och fritidsnämnden 2/30.01.2024
- Kultur- och fritidsnämnden 19/19.12.2023
- Kultur- och fritidsnämnden 18/12.12.2023
- Kultur- och fritidsnämnden 3/14.02.2023
- Kultur- och fritidsnämnden 2/31.01.2023
- Kultur- och fritidsnämnden 1/19.01.2021
- Kultur- och fritidsnämnden 11/18.06.2019
- Kultur- och fritidsnämnden 10/04.06.2019
Erityisuimakortin myöntämisperusteiden päivittäminen ja hinnanmuutos
Päätös
Lautakunta hyväksyi liitteenä olevan esityksen erityisuimakortin myöntämisperusteiden päivittämisestä.
Käsittely
Esittelijä muutti ehdotustaan siten, että kohta 2 poistetaan:
"2
erityisuimakortin neljän (4) euron hinnan korotuksen, siten että uusi hinta on 56 euroa 1.9.2019 alkaen."
Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Lautakunta palauttaa asian käsittelyyn siten, että selvitetään voiko erityisuimakorttien myöntämistä laajentaa vielä muihin diagnoosiluokkiin.
Sami Muttilaisen vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Lautakunta hyväksyy
1
liitteenä olevan esityksen erityisuimakortin myöntämisperusteiden päivittämisestä
2
erityisuimakortin neljän (4) euron hinnan korotuksen, siten että uusi hinta on 56 euroa 1.9.2019 alkaen.
Helsinkiläisillä vammaisilla ja pitkäaikaissairailla on ollut mahdollisuus lunastaa erityisuimakortti vuodesta 1987 asti. Kortti on mahdollistanut omaehtoisen uimisen muita kortteja edullisemmin. Erityisuimakortin hinta tammikuusta 2019 on 52 euroa/vuosi + henkilökohtainen ladattava kulunvalvonta- ja asiakaskortti neljä (4) euroa.
Kortti on voimassa vuoden ostopäivästä ja sillä pääsee uimaan Helsingin alueen uimahalleihin. Erityisuimakortti 2 ja 3 on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat joko yhden tai kaksi avustajaa.
Erityisuimakortin tavoitteena on ollut aktivoida vammaisia ja pitkäaikaissairaita omaehtoisen liikunnan pariin. Vesiliikunnalla tulee kuitenkin olla erityisuimakorttiin oikeutetun henkilön toimintakyvylle erityistä hyötyä verrattuna muihin mahdollisiin liikuntamuotoihin.
Vuonna 2018 erityisuimakortteja myytiin 4 181 kappaletta. Tulot myynnistä oli 217 412 euroa.
Erityisuimakorttityöryhmä perustettiin 28.11.2018 käsittelemään myöntämiskriteerien ajankohtaisuutta, kortin käytettävyyteen liittyviä asioita sekä korttiin liittyviä aloitteita ja ehdotuksia. Työryhmässä oli jäseninä sosiaali- ja terveystoimialan asiantuntijoita ja kaupungin vammaisasiamies.
Aloitteiden ja muiden huomiointipyyntöjen perusteella työryhmä käsitteli seuraavat ehdotukset: reuma, elinsiirtopotilaat, epileptikot ja suolistosairauksista (esim. IBD) kärsivät, eri syöpäsairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, psykiatriset sairaudet sekä ylipaino. Ylipainoisten huomioimiseksi on tehty vuodeksi 2019 BMI-uimakorttipilotointi. Pilotoinnin aikana helsinkiläisille sellaisille aikuisille henkilöille joiden BMI on 35 tai yli, myönnetään BMI-uimakortin osto-oikeus. Osto-oikeuden saa kaupungin liikuntaneuvontapalvelun kautta.
Edellisten lisäksi työryhmä käsitteli myös muita mahdollisia lisättäviä kriteerejä erityisuimakortin myöntämiseksi. Keuhkoahtaumatauti (COPD) näyttäytyy Kela-kortissa myös tunnuksella 203. Työryhmätyön pohjalta ehdotetaan, että Kela-kortin tunnuksella myönnettäviin-listaukseen lisätään myös merkintä COPD 203.
Lisäksi ehdotetaan myös, että myöntämiskriteereissä oleva sana Kaupunkikortti muutetaan sanamuotoon taksikortti.
Lisäksi ehdotetaan poistettavaksi myöntämiskriteereistä diabetes, lääketieteellisen selvityksen perusteella. Nykyään lääkehoitoinen diabetes-merkintä lisätään Kela-korttiin hyvin nopeasti, joten lääkärinlausunnoilla haettavaa tapaa ei ole tarve pitää listalla.
Erityisuimakortit avustaja-tunnuksella anotaan edelleen liikuntapalveluista lääketieteellisen selvityksen perusteella. Ne henkilöt, joilla on oikeus ostaa erityisuimakortti suoraan uimahallin kassalta Kela-kortin tunnukseen pohjautuen, ja heillä on EU-vammaiskortti, jossa on A-tunnus, voivat ostaa kortin edelleen uimahallin kassalta suoraan.
Erityisuimakortin käyttöä ehdotetaan rajattavaksi yhteen käyttökertaan päivässä. Kyseinen käytäntö on voimassa muissakin uimahallien asiakaskorteissa.
Erityisuimakortin ostopaikat ehdotetaan säilyvän muutoin ennallaan, mutta Töölön kisahallin pääkassan toiminnan loppuessa kesällä 2019, osoitetaan erityisuimakortin ostopaikaksi Töölön kisahallin kassa.
Erityisuimakortin hinta on nostettu nykyiseen hintaan (52 euroa/vuosi) vuonna 2012 ja sitä ennen hintaa on nostettu vuonna 2005 (50 euroa/vuosi). Uudeksi hinnaksi ehdotetaan 56 euroa/vuosi. Hinnankorotus astuisi voimaan 1.9.2019.
Ehdotettu neljän (4) euron hinnan korotus, laskettuna vuoden 2018 korttien myyntimäärällä, toisi tuloja 16 724 euroa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 04.06.2019 § 108
Detta beslut publicerades 25.06.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Marjo Rantala, liikunnansuunnittelija, puhelin: 09 310 87509
Tuuli Salospohja, liikuntapalvelupäällikkö , puhelin: 09 310 87500