Yhteistyösopimus C-hepatiittihoitopilotista, Helsingin kaupunki ja Diakonissalaitoksen hoiva Oy
Yhteistyösopimus C-hepatiittihoitopilotista, Helsingin kaupunki ja Diakonissalaitoksen hoiva Oy
Päätös
Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja päätti hyväksyä ja allekirjoittaa liitteenä olevan Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n välisen yhteistyösopimuksen koskien C-hepatiittihoitopilottia.
Päätöksen perustelut
Suomessa arvioidaan olevan noin 16 000 suonensisäisesti huumeita käyttävää ihmistä. Näistä 75 prosentilla arvioidaan olevan C-hepatiittivasta-aineita merkkinä saadusta tartunnasta. C-hepatiitti leviää erityisesti huumeiden suonensisäisen käytön seurauksena. Suonensisäisten huumeiden käyttäjiä on runsaasti pääkaupunkiseudulla.
Kunnan lakisääteisenä tehtävänä on huolehtia kunnan päihdetyöstä ja -huollosta. Kunnan tulee muun muassa järjestää päihteisiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Lisäksi kunnan on päihdetyöllään vähennettävä ja poistettava päihteisiin liittyviä hyvinvointia ja turvallisuutta vaarantavia tekijöitä. C-hepatiitti on niin sanottu valvottava tartuntatauti. Kunnan tulee tartuntatautilain mukaan järjestää tartuntatautien vastustamistyö, johon kuuluvat muun muassa tartuntatautien ehkäisy, varhaistoteaminen ja seuranta, epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn tutkimus ja hoito.
Helsingin kaupunki tuottaa päihdepalveluja omana toimintanaan, mutta osana päihdepalvelujensa kokonaisuutta se hankkii suonensisäisiä huumeita käyttävien sosiaali- ja terveysneuvontaa Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:ltä. Sosiaali- ja terveysneuvonnan yhteydessä toteutetaan vuonna 2019 hoitopilotti sosiaali- ja terveysneuvonnan asiakkaille. Pilotin tavoitteena on testata terveysneuvontapisteen asiakkaiden C-hepatiitti, varmistaa kantajuus ja C-hepatiittiviruksen genotyyppi. Pilotissa on tavoitteena hoitaa 25 potilasta, jolla on genotyypin 1 tai 4 C-hepatiitti.
C-hepatiitin hoitaminen niillä asiakkailla, jotka aktiivisesti huumeita käyttäessään samalla levittävät tautia edelleen, on tärkeä tekijä C-hepatiittitartuntojen vähentämisessä ja olennainen osa kunnan lakisääteistä päihdetyötä sekä tartuntatautien vastustamistyötä. Kunnan lakisääteisten velvoitteiden kannalta on olennaista löytää uusia tapoja hoitaa C-hepatiittitartuntoja ja ehkäistä tartuntojen haittavaikutuksia. Hoitopilotista saatavan tiedon avulla kunnan on mahdollista kehittää C-hepatiittiin liittyviä hoitokäytäntöjään ja päihdepalveluitaan.
Terveys- ja päihdepalvelujen johtajalla on katsottava olevan valtuudet päättää terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuuden toiminnasta ja siihen liittyvästä kehittämistyöstä.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 3 momentin mukaan viranhaltijan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa se viranhaltija, joka on päättänyt sopimukseen sitoutumisesta, tai hänen määräämänsä henkilö.
Detta beslut publicerades 22.05.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655