Avustuksen myöntäminen, yleiset kulttuuripalvelut, taide- ja kulttuuriavustushakemukset vuodelle 2019, kulttuuri- ja kirjastojaoston 4. jako

HEL 2019-005145
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 8. / 159 §

Helsingin Kellariteatteri ry:n oikaisuvaatimus kulttuuri- ja kirjastojaoston päätökseen 28.5.2019, § 12

Kultur- och fritidsnämnden

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hylkäsi Helsingin Kellariteatteri ry:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston päätöstä 28.5.2019, § 12: Taide- ja kulttuuriavustukset 2019, kulttuuri- ja kirjastojaoston 4. jako.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Helsingin Kellariteatteri ry hakee oikaisua kulttuuri- ja kirjastojaoston päätökseen koska myönnetty avustus on hakijan kannalta liian pieni turvaamaan teatterin toiminnan jatkuvuuden.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteaa, että kulttuuri- ja kirjastojaosto on päätöstä tehdessään käyttänyt sille kuuluvaa kulttuuripoliittista harkintavaltaa soveltaen avustusten arviointiperusteita.

Kellariteatterin avustaminen on siirretty nuorisojaostosta kulttuuri- ja kirjastojaostolle osana kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöstä 5.6.2018, § 129 luopua nuorisopalvelujen nimikkotilajärjestelmästä. Päätöksen myötä myös Helsingin Kellariteatteri ry:lle aiemmin myönnetty nimikkotilatuki lakkautettiin. Tätä muutosta on kompensoitu nostamalla yhdistyksen toimintaansa saamaa taide- ja kulttuuriavustusta.

Taide- ja kulttuuriavustusten arviointikriteerit poikkeavat nuorisojaoston nimikkotilajärjestelmän päätöskriteereistä. Viiden avustuskriteerin ja neljän avustusportaan lisäksi toiminnan laajuutta ja merkitystä arvioidaan osana Helsingin taiteen ja kulttuurin toimijakenttää. Aiemmin nuorisojaoston päättämien avustusten korvaaminen sellaisenaan taiteen ja kulttuurin avustusmäärärahoista ei ole perusteltua.

Helsingin Kellariteatteri ry haki 11.4.2019 jätetyllä taide- ja kulttuuriavustushakemuksella 33 000 euron avustusta. Kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi 28.5.2019, § 12 kokouksessaan Helsingin Kellariteatteri ry:lle 20 000 euron taide- ja kulttuuriavustuksen. Hakijan mukaan saatu avustussumma on liian pieni turvaamaan teatterin toiminnan jatkumisen. Hakijan mukaan kaupungin myöntämä kokonaissumma on pienentynyt aiemmasta, sillä teatterin aiemmin nuorisopalvelujen avustuksista osoitettu tuki on aiemmin maksanut teatterin vuokran kokonaisuudessaan (33 000 euroa). Kulttuuri- ja kirjastojaosto on myöntänyt 5.2.2019, § 3 Kellariteatterille vuonna 2019 lisäksi 12 000 euroa toimintaan. Teatterin koko avustus on yhteensä 32 000 euroa.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain (10.4.2015/410) 138 §:n mukaisessa määräajassa. 

Helsingin kaupungin hallintosäännön 17 luvun 1 §:n mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 13.2.2018, § 28 toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa.

Kulttuurijaosto päätti 20.3.2018, § 10 avustusmäärärahojen jakamisen periaatteista johdetut kulttuuripalvelukokonaisuuden avustushakemusten arviointikriteerit, jotka ovat pohjana avustushakemusten arvioinnille. Päätöksissä noudatetaan myös kaupungin kulloinkin voimassa olevia avustusohjeita ja säännöksiä.

Kaupungin Internet-sivuilla julkaistut avustusten arviointiperusteet ovat taiteellinen laatu, monimuotoisuus ja tasa-arvo, saavutettavuus ja saatavuus, toiminnallinen laatu ja toteutus. Kunkin perusteen kohdalla on ilmoitettu tarkemmin, mitä sen osalta arvioidaan.

Stäng

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 28.05.2019 § 12

Stäng

Detta beslut publicerades 17.09.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

vs. kulttuurijohtaja
Tiina Merisalo

Mer information fås av

Sampo Laurikainen, kulttuurituottaja, puhelin: 09 310 80007

sampo.laurikainen@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus 12.6.2019, saate
2. Oikaisuvaatimus 12.6.2019, päätös 28.5.2019

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.