Hankerahoitus, EU-hanke, Opetus- ja kulttuuriministeriön ESR-haku,Helsingin aikuislukio (aikuisten perusopetus), kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2019-005460
Ärendet har nyare handläggningar
§ 108

Osallistuminen EU:n rahoitushakuun hankkeella ”Maahanmuuttajanuorille työelämätaitoja vapaaehtoistyöstä”

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen osatoteuttajana Euroopan Unionin Suomen rakennerahasto-ohjelman sosiaalirahaston (ESR) rahoitushakuun hankkeella ”Maahanmuuttajanuorille työelämätaitoja vapaaehtoistyöstä”.

Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Helsingin aikuislukion toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat. Lisäksi kansliapäällikkö totesi, että hankkeen Helsingin osuuden kokonaiskustannuksiin enintään 60 000 euroa varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Helsingin osuuteen saadaan tukea enintään 48 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Maahanmuuttajanuorille työelämätaitoja vapaaehtoistyöstä -hankkeen tavoitteena on tukea maahanmuuttajanuorten koulutus- ja työelämävalmiuksia vapaaehtoistyöhön osallistumisen kautta. Helsingin kaupunki osallistuu hankkeeseen osatoteuttajana. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 2020–2021.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on esittänyt, että Helsingin kaupunki osallistuisi osatoteuttajana Suomen rakennerahasto-ohjelman ESR-hakuun, joka koskee opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallista Osallistamalla osaamista -toimenpidekokonaisuutta. Toimenpidekokonaisuuden tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä sekä elinympäristöjen ja ryhmien eriytymisestä johtuvien erojen vaikutusta koulutuksen ja työelämän siirtymävaiheissa. Tämä tulee toteuttaa edistämällä nuorten osallisuutta ja hyvinvointia arjen toimintaympäristöissä.

Hankkeen tavoitteena on tukea maahanmuuttajanuorten koulutus- ja työelämävalmiuksia vapaaehtoistyöhön osallistumisen kautta. Hankkeessa luodaan tapoja tunnistaa maahanmuuttajanuorten vapaaehtoistoiminnassa saavuttamaa oppimista ja osaamista ja kehitetään aikuisten perusopetussuunnitelman mahdollistamia käytännön malleja luokkahuoneen ulkopuolella tapahtuvaan oppimiseen. Hankkeen keskiössä ovat muualla hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä tähän liittyvän arvioinnin kehittäminen.

Hanke tuottaa myös tietoa maahanmuuttajanuorten työskentelystä järjestöissä ja järjestöjen mahdollisuuksista vastaanottaa maahanmuuttajia vapaaehtoistyöhön. Hankkeessa tuotetaan opas maahanmuuttajalle vapaaehtoistyöstä sekä opas järjestöille maahanmuuttajien vastaanottamisesta vapaaehtoistyöhön. Lisäksi hankkeen avulla Helsingin aikuislukio kehittää uusia työkaluja ja toimintatapoja aikuisten perusopetukseen ja vahvistaa osaamistaan maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kouluttamisessa. Uusien toimintamallien avulla voidaan muun muassa sujuvoittaa maahanmuuttajien koulutus- ja työllistymispolkuja ja vahvistaa opiskelijoiden työelämässä tarvittavaa suomen kielen osaamista tosielämän kielenkäyttötilanteissa.

Hanke tukee Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 kirjauksia nuorten syrjäytymisen ehkäisystä ja onnistuneesta kotoutumisesta.

Hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii Humanistinen ammattikorkeakoulu. Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat enintään 300 000 euroa, josta EU-tuen osuus on 240 000 euroa. Helsingin kaupungin osahankkeen kustannukset ovat enintään 60 000 euroa, josta EU-tuen osuus on 48 000 euroa ja omarahoituksen osuus 12 000 euroa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta.

Detta beslut publicerades 21.05.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Santtu von Bruun
vs. elinkeinojohtaja