Vahingonkorvaus, autovaurio, 8.2.2019, Punavuorenkatu 8-10

HEL 2019-005504
Ärendet har nyare handläggningar
§ 206
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan kadun varteen pysäköitynä ollut ajoneuvo on vaurioitunut 8.2.2019 kello 8.30 osoitteessa Punavuorenkatu 8-10. Sivulliset henkilöt ovat kertoneet hakijalle, että osoitteessa sijaitsevan koulun katolta tippunut lumi oli irrottanut ajoneuvon sivupeilin. Hakija on esittänyt kaupungille 656,02 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen.

Järjestyslain mukaan rakennuksen omistajan on huolehdittava siitä, ettei katolta putoava lumi, jää tai muut esineet aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Kiinteistön kunnossapitovastuun mukaan lumitilanteen seuraaminen jakautuu huoltoyhtiön ja kiinteistön isännöitsijän kesken. Huoltoyhtiön velvollisuutena on ilmoittaa lumitilanteesta isännöitsijälle, jonka vastuulla on tilata lumenpudotustoimenpiteet huoltoyhtiöltä. Huoltosopimuksesta huolimatta vastuu kiinteistön turvallisuudesta säilyy rakennuksen omistajalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vahinkopäivänä lämpötila on vaihdellut Kaisaniemen mittausasemalla tehdyissä mittauksissa 0,9°C ja 2,4°C välillä. Vahinkoa edeltäneenä päivänä sää on ollut klo 12 asti pakkasasteilla, jonka jälkeen lämpötila on noussut plussan puolelle. Vahinkoa edeltäneenä päivänä 7.2.2019 on esiintynyt myös ajoittaista lumisadetta, joka on nostanut lumensyvyyden aamun 42 senttimetristä 46 senttimetriin.

Kunnossapitopiiristä saadun selvityksen mukaan kohde, jonka katolta lumi on oletettavasti tippunut, kuuluu Helsingin kaupungille. Kyseisen rakennuksen kunnossapito on tilattu huoltoyhtiöltä, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa lumitilanteen tarkkailu. Kyseisessä kohteessa on tehty lumenpudotustoimenpiteet 30.1.2019 ja päivää ennen vahinkotapahtumaa, 7.2.2019. Vahinkopäivänä lumenpudotus ei ollut enää käynnissä.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Tämän lisäksi laiminlyönnillä ja vahingolla tulee olla syy-yhteys. Kunnossapitovelvollinen voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa toimineensa huolellisesti. Lumitilannetta on tarkkailtu ja lumenpudotuksia on tehty säännöllisesti. Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt järjestyslain ja kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Järjestyslaki (612/2003) 2 luku 5 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Detta beslut publicerades 27.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö