NewCo Helsingin toiminta ja vaikuttavuus

HEL 2019-005619
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 19 §

NewCo Helsingin yrittäjyyden edistämisen toimenpiteet

Stadsstyrelsens näringslivssektion

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi katsauksen NewCo Helsingin yrittäjyyden edistämisen toimenpiteistä.

Elinkeinojaosto suositti, että yritysneuvonnassa huomioidaan yritysvastuun perusteet ja YK:n Global Compact'in kymmenen periaatetta.

Käsittely

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ollessa poissa valita tilapäiseksi puheenjohtajaksi Hannu Oskalan.

Asian aikana kuultavina olivat palvelupäällikkö Timo Helenius ja palvelupäällikkö Toivo Utso. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Kaarin Taipale: Lisäys päätösehdotukseen:

"Elinkeinojaosto suosittaa, että yritysneuvonnassa huomioidaan yritysvastuun perusteet ja YK:n Global Compact'in kymmenen periaatetta."

Kannattaja: Anna Vuorjoki

Elinkeinojaosto hyväksyi yksimielisesti Kaarin Taipaleen vastaehdotuksen mukaisesti muutetun esityksen.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsee tiedoksi katsauksen NewCo Helsingin yrittäjyyden edistämisen toimenpiteistä.

Stäng

Elinkeino-osaston uudet yritykset -yksikkö

Elinkeino-osaston uudet yritykset -yksikkö vastaa uuden yritystoiminnan edistämisestä, kasvuyritysten ekosysteemin kehittämisestä sekä helsinkiläisten kasvuyritysten kansainvälistymisen tukemisesta. Yksiköstä käytetään markkinointinimeä NewCo Helsinki. Yksikköön kuuluu kaksi tiimiä: yritysneuvontatiimi ja kasvuyritystiimi.

Yritysneuvonta

Yritysneuvontaa aloittaville yrittäjille on Helsingissä tarjottu vuodesta 1992 aluksi Helsingin Uusyrityspalvelu ry (HUP) ja Nuorten yrityspalvelujen (NYP yrityspalvelut) kautta. Vuonna 2008 toiminnat yhdistettiin ja toiminnasta alettiin käyttää nimeä YritysHelsinki. Vuodesta 2016 on käytetty nimeä NewCo Helsinki.

Yritysneuvontaa tarjotaan kaikille helsinkiläisille, jotka ovat kiinnostuneet yrityksen perustamisesta sekä alkuvaiheessa oleville yrittäjille. Asiakkaille tarjotaan henkilökohtaisen yritysneuvonnan lisäksi infotilaisuuksia, koulutuksia ja verkostoitumistapahtumia, vuosittain noin 200 eri tapahtumaa. Aloittavia yrittäjiä varten on laadittu myös useita eri oppaita ja tukimateriaaleja, joista on tehty myös eri kieliversioita. Yritysneuvonnan toiminnalla on Suomen uusyrityskeskusverkoston kautta saama ISO 9001:2015 laatujärjestelmä. Maksuton neuvontapalvelu on markkinakatveessa tapahtuvaa toimintaa.

Neuvonnassa käy vuosittain yli 3000 asiakasta, ja neuvontakäyntejä on vuosittain noin 3500. Asiakkaat perustavat vuosittain noin 1000 uutta yritystä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat neuvonnan asiakkaat perustaneet noin 10 000 uutta yritystä ja vuonna 2018 NewCo:n asiakkaat perustivat ennätykselliset 1180 uutta yritystä. Samana vuonna perustettiin Helsinkiin kaiken kaikkiaan yli 6000 uutta yritystä. Kaikki yrityksen perustajat eivät tosin käytä, eivätkä tarvitse NewCo Helsingin neuvontapalveluja.

Tärkeä rooli on ollut maahanmuuttajien työllistämisessä ja integroitumisessa. Neuvonnan asiakkaista nykyisin jopa 40 % on maahanmuuttajia. Siitä johtuen neuvontapalveluja tarjotaan suomen ja ruotsin kielen lisäksi englanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, viroksi, venäjäksi ja arabiaksi. Maahanmuuttaja-asiakkaat ovat perustaneet noin 400 uutta yritystä vuosittain.

Neuvontapalveluja käyttäneet asiakkaat ovat tyytyväisiä, ja asiakaspalautteen yleisarvosana on ollut vuosia 8,9 (asteikolla 1–10). Yritysneuvonnan hyvänä tuloksena voidaan pitää myös sitä, että Helsinkiin syntyy uusia elinkelpoisia yrityksiä ja uusia työpaikkoja. Uusien yritysten työllistämisvaikutus ensimmäisenä vuonna on noin 1,3 henkilötyövuotta ja kolmivuotiaiden yritysten jo 2,6 henkilötyövuotta. Noin kolmannes yrityksen perustajista on ollut työttömiä. He ovat työllistäneet itsensä ja usein myös muita henkilöitä.

Erittäin tärkeänä tuloksena voidaan pitää yritysten eloonjäämistä. Yrityksistä, jotka ovat käyttäneet yritysneuvonta- ja koulutuspalveluja, on kahden vuoden kuluttua perustamisesta toiminnassa vielä 90 % ja viiden vuoden kuluttua 80 %. Suomessa keskimäärin 50 % yrityksistä lopettaa viiden vuoden sisällä perustamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosina 2009–2018 perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä noin 8000 yritystä.

Suomen uusyrityskeskukset ry teetti vuonna 2018 valtakunnallisen kyselyn yritysneuvontapalveluja käyttäneille yrittäjille. Tutkimustuloksista ei valitettavasti saatu kattavia Helsinkiä koskevia tuloksia. Kattavampi neuvonnan vaikuttavuuden selvittäminen vaatisi tarkempaa Helsinki-kohtaista selvitystä.

Yritysneuvonnan kokonaistaloudellisen vaikuttavuuden mittaaminen on haastavaa ja vaikutukset ovat suurelta osin välillisiä. Yritysneuvonnan vuosibudjetti on n. 1,1 M€, ja vuodessa perustetaan neuvonnan avulla keskimäärin 1000 uutta yritystä. Keskimäärin uusi yritys työllistää perustamisvuonnaan noin 1,3 työntekijää, mikä tarkoittaa noin 1300 uutta työpaikkaa vuodessa. Karkeasti laskettuna saadaan yhden uuden yrityksen hinnaksi Helsingin kaupungille noin 1100 euroa ja yhden uuden työpaikan hinnaksi 850 euroa.

Kasvuyrityspalvelut

Perinteisen yritysneuvonnan rinnalle perustettiin vuonna 2012 kasvuyritysten kiihdytyspalvelu reagointina pääkaupunkiseudun voimakkaaseen rakennemuutokseen ja kasvavaan työttömyyteen erityisesti ict-alalla.

Keväästä 2013 alkaen kevääseen 2017 toimintaa harjoitettiin ei-kaupallisena varhaisen vaiheen yrityskiihdyttämönä nimellä NewCo Factory. Tavoitteena oli edesauttaa työpaikkojen syntymistä kasvuyrityksiin. NewCo Factory tuotti kansainväliseen menestykseen tähtääville startup-yrityksille yrityskohtaista valmennusta, kansainvälisiä verkostoja ja koulutustapahtumia sekä auttoi kasvun edellyttämän rahoituksen hankkimisessa yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.

Kolmivuotisen toiminnan aikana yksikön kiihdytysohjelmaan osallistui 60 startup-yritystä, joissa toimi tuolloin yli 300 henkilöä. Lisäksi neuvontaa annettiin vuosittain sadoille varhaisen vaiheen startup-yrityksille joilla ei ollut valmiutta osallistua kiihdytysohjelmaan. Vuosien 2013–2017 aikana NewCo Factoryn kiihdytysohjelmaan osallistuneista asiakkaista oli huhtikuussa 2019 toiminnassa vielä 92 % (lähde;PRH).

Keväällä 2017 oma kiihdytysohjelma ajettiin hallitusti alas. Helsingin seudulla palveluntarjoajiksi oli syntynyt joukko yksityisiä ja muita toimijoita, jolloin oma toiminta sovitettiin syntyneeseen markkinatilanteeseen. Nykyinen kasvuyritystiimi tukee muiden ekosysteemitoimijoiden työtä toimimalla markkinakatveessa, jossa yksityissektori ja muut julkisen sektorin toimijat eivät operoi, esimerkiksi validoimalla startupeja muiden toimijoiden kokeilualustoille ja sijoittajatilaisuuksiin. Toiminnan tavoitteena on työpaikkoja luovien, kansainvälisesti kilpailukykyisten startup-yritysten määrän kasvattaminen, niiden toiminnan jatkuvuuden turvaaminen sekä ulkomaisten startup-yritysten houkuttelu Helsinkiin.

Myös kasvuyritystiimin toiminta on maksutonta jolloin lähtökohtaisesti kaikki neuvontaa ja muuta tukea tarvitsevat asiakkaat voivat hakeutua palveluiden piiriin.

Kasvuyritystiimin työn vaikuttavuus ja hyöty asiakkaille syntyy rakentamalla pitkäjänteistä monenkeskistä yhteistyötä koti- ja ulkomaisten sidosryhmien kanssa. Pääkaupunkiseudun ekosysteemissä toimivista organisaatioista valitaan vuosittain 20–30 yhteistyökumppania, joiden kanssa on luotavissa järjestelmällistä ja kasvuyritystiimin tavoitteet toteuttavaa yhteistoimintaa. Tällaisia yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Business Finland, Helsinki Business Hub, Finnish Business Angel Network FIBAN ja muut merkittävät yksityisen sektorin rahoittajatahot. Lisäksi yhteistyökumppaneita ovat Think Company/Helsingin Yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja valikoitu joukko pääkaupunkiseudun muita oppilaitoksia.

Uuden toimintamallin tuloksellisuutta mitataan tällä hetkellä yhteistyökumppaneidemme antamalla palautteella. Huhtikuussa 2019 suoritetussa asiakastyytyväisyyskyselyssä yhteistyökumppaneidemme yleisarvosana kasvuyritystiimin toiminnalle oli 4,42 asteikolla 1–5. Toimintamallia ja sen mittaamista kehitetään edelleen; kumppani- että asiakaspalautteen perusteella valittu uusi kehityssuunta on ollut oikea.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan elinkeinojaosto päättää elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä koskevista periaatteista ja työllisyydenhoidon periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista.

Stäng

Detta beslut publicerades 05.06.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

elinkeinojohtaja
Marja-Leena Rinkineva

Mer information fås av

Tommo Koivusalo, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 36492

tommo.koivusalo@hel.fi