Opetussuunnitelman hyväksyminen, taiteen perusopetuksen uusien opetussuunnitelmien hyväksyminen
Taiteen perusopetuksen uusien opetussuunnitelmien hyväksyminen 2019
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto hyväksyi seuraavat taiteen perusopetuksen musiikkioppilaitosten uudet laajennetut opetussuunnitelmat toistaiseksi:
- Eiran musiikkikoulun kannatusyhdistys ry, musiikki, laaja oppimäärä
- International School of Music Finland kannatusyhdistys ry, musiikki, laaja oppimäärä
- Kallion musiikkikoulun kannatusyhdistys ry, musiikki, laaja oppimäärä
- Meri-Helsingin musiikkiopiston kannatusyhdistys ry, musiikki, laaja oppimäärä
Kulttuuri- ja kirjastojaosto jätti hyväksymättä Taidetöölö Osk musiikin yleisen oppimäärän opetussuunnitelman hakemuksen, sillä suunnitelma ei täytä Opetushallituksen asettamia ehtoja ja toiminta ei vastaa kaupungin asettamia tavoitteita.
Päätös koskee Helsingissä järjestettävää opetusta mainituissa oppiaineissa ja oppimäärissä.
Kaikkien oppilaitosten tulee noudattaa taiteen perusopetuksesta annetun lain, asetusten, Opetushallituksen määräämien perusteiden sekä uuden opetussuunnitelmansa lisäksi päätökseen liitettyä ohjetta taiteen perusopetuksen oppilaitoksille. Mikäli oppilaitoksen toiminta muuttuu merkittävästi, tai ohjeita ei noudateta, voidaan opetussuunnitelman hyväksyminen perua.
Uudet opetussuunnitelmat koskevat kaikkia 1.8.2018 jälkeen opintonsa aloittaneita oppilaita. Ennen 1.8.2018 opintonsa aloittaneet oppilaat voivat suorittaa opintojaan vanhojen opetussuunnitelmien mukaisesti 31.7.2021 saakka. (MÄÄRÄYS OPH-2068-2017, OPH-2069-2017.)
Päätös ei velvoita Helsingin kaupunkia avustamaan kyseisiä oppilaitoksia.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen opetusta, joka samalla antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua asianomaisen taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen (laki taiteen perusopetuksesta 1998/633).
Taiteen perusopetuksesta annetun lain mukaan kaupungin tulee hyväksyä helsinkiläisten taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmat. Hyväksyminen ei koske valtionosuutta saavia oppilaitoksia, joilla on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä opetuslupa. Helsingin kaupungin hallintosäännön 17 luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston toimivaltaan kuuluu vahvistaa taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat.
Opetushallitus on 20.9.2017 määrännyt uudet taiteen perusopetuksen laajan ja yleisen oppimäärän opetussuunnitelman perusteet seuraaville taiteenaloille: arkkitehtuuri, kuvataide, käsityö, mediataiteet, musiikki, tanssi, sanataide, sirkustaide ja teatteritaide. Kaikkien opintonsa 31.7.2018 jälkeen aloittavien oppilaiden tulee noudattaa tätä opetussuunnitelmaa. Ennen 1.8.2018 opintonsa aloittaneille oppilaille on käytössä siirtymäaika, joka päättyy 31.7.2021. (MÄÄRÄYS OPH-2068-2017, OPH-2069-2017.)
Opetussuunnitelmien arviointi tehtiin Opetushallituksen 20.9.2017 määräämien perusteiden pohjalta. Opetushallituksen perusteiden lisäksi kaupunki arvioi toiminallisia arviointikohteita, joiden tarkoitus on varmistaa oppilaitosten toiminnan tarkoituksenmukaisuus, laatu ja kestävyys. Toimintaa koskevat arviointikohteet perustuvat taiteen perusopetuksesta annettuun lakiin, jonka mukaan opetuksen tulee olla tarpeellista ja luvan hakijalla tulee olla ammatilliset ja taloudelliset edellytykset opetuksen asianmukaiseen järjestämiseen. Opetusta ei lain mukaan myöskään saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.
Lisäksi Helsingin kaupunki kiinnittää opetuslupaa myöntäessään huomiota kaupungin omien pitkän aikavälin tavoitteiden toteutumiseen. Kaupungin tavoitteet perustuvat vuonna 2017 tehtyyn avustusuudistukseen, Taiteen Perusopetuksen tila ja kehittämistarpeet Helsingissä -selvitykseen sekä kaupungin strategiaan.
Kaupungin avustustoiminnan tavoitteita ovat osallisuuden ja osallistumisen, saavutettavuuden ja saatavuuden, monimuotoisuuden ja tasa-arvon sekä taiteellisen ja toiminnallisen laadun lisääminen. Taiteen Perusopetuksen tila ja kehittämistarpeet Helsingissä -selvityksen mukaan taiteen perusopetuksen keskeisimpiä haasteita ovat palvelujen saatavuus ja saavutettavuus sekä palvelujen resursointi. Selvityksen perusteella Helsingin kaupungin tulee keskittyä opetuksen saavutettavuuden ja saatavuuden vahvistamiseen sekä oppilaitosten toimintaedellytysten kehittämiseen. Helsinki on myös vuonna 2017 julkistetussa strategiassaan sitoutunut edistämään niiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa, jotka ovat vielä harrastusten ulkopuolella.
Arviointikohteiden toteutumista arvioitiin harkinnanvaraisesti suhteessa oppilaitoksen toimintaan kokonaisuudessa sekä helsinkiläiseen taiteen perusopetuksen kenttään laajemmin.
Helsingin kaupunki tulee seuraamaan taiteen perusopetuksen oppilaitosten toimintaa ja kaupunki voi myös perua opetussuunnitelman hyväksymisen. Opetussuunnitelmien uudistamistyössä kerättyjä tietoja käytetään taiteen perusopetuksen yleisen tilan arvioimiseen sekä taiteen perusopetuksen kehittämiseen.
Detta beslut publicerades 06.06.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37006