Vahingonkorvaus, autovaurio, 14.5.2019, Hernesaarenkatu 11

HEL 2019-005972
Ärendet har nyare handläggningar
§ 257
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 14.5.2019 klo 17.50 osoitteessa Hernesaarenkatu 11. Hakijan taloyhtiön parkkihallin oven edessä on seissyt pitkään betonipossu, jossa ei ole ollut liikennemerkkiä. Sitä on aika-ajoin siirrelty, joten parkkihallista ulos tultaessa on ollut mahdoton tietää, missä betonipossu on. Tapahtumahetkellä betonipossu oli ajoradalla, joka aiheutti auton oikeaan kylkeen naarmuja. Hakija on ollut tapahtuman jälkeen yhteydessä liikennejärjestelyistä vastaavaan tahoon, joka on hakenut betonipossun pois. Hakija on esittänyt kaupungille vielä yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen.

Liikennejärjestelyt.fi kautta saadun tiedon mukaan kyseessä ei ole ollut heidän betoniporsas eivätkä he ole myöskään hakeneet sitä pois. Helsingin kaupungin kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla sijainnut betoniporsas ei kuulu myöskään kaupungille eikä betonipossua ole noudettu kaupungin toimesta sieltä pois.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää laiminlyöntiä tai tuottamusta. Lisäksi toiminnan tai laiminlyönnin ja seurauksen välillä on oltava syy-yhteys. Hernesaaren alueella toimii useita eri työmaita eikä kaupunki ole pystynyt selvittämään, kenelle betoniporsas on kuulunut, kuka sen on siihen asettanut tai kuka sen on hakenut pois vahinkopaikalta.

Hernesaaren alueen katutarkastaja on tehnyt alueella katutarkastuksen 10.5.2019 ja ottanut valokuvia vahinkopaikalta. Kuvista on nähtävissä, että kadulla sijaitsevat betoniporsaat ovat aseteltu kadulle asianmukaisesti jalkakäytävän reunaan. Hakijan toimittamissa kuvissa voidaan havaita, että betoniporsas on raahaamalla siirretty osittain ajoradalle. Näin ollen betoniporsas on ilkivaltaisesti siirretty osittain ajoväylälle. Kaupunki ei vastaa kolmannen osapuolen aiheuttamista vahingoista.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on voitava pystyä pysäyttämään edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Hakijan toimittamista kuvista on havaittavissa, että betoniporsas ei ole välittömästi parkkihallin oven edessä vaan parkkihallista ulos tultaessa oikealla puolella keltaisen ajolinjaa osoittavan viivan ulkopuolella.

Moottorikäyttöistä ajoneuvoa saa kuljettaa kävelykadulla vain kadun varrella olevalle kiinteistölle, jollei kiinteistölle ole muuta kautta järjestetty ajokelpoista yhteyttä. Ajonopeus kävelykadulla on sovitettava jalankulun mukaiseksi eikä se saa ylittää 20 km/h. Näin ollen hakijan ajaessa ulos parkkihallista nopein sallittu ajonopeus on ollut 20km/h. Näin alhaisella ajonopeudella betoniporsaan huomaaminen ei ole ollut mahdotonta. Lisäksi on otettava huomioon se tosiseikka, että hakija on tiennyt, että vahinkopaikalla on pitkään ollut käyttämätön betoniporsas ja, että betoniporsasta on aiemmin siirrelty parkkihallin edessä. Hakijan on siis täytynyt olla tietoinen siitä mahdollisuudesta, että betoniporsasta on voitu nytkin siirtää.

Tieliikennelain mukaan ajoradalta vaaraa tai haittaa aiheuttavien esteiden poisto kuuluu kaikille tienkäyttäjille, eli tällaisten esineiden poisto ajoradalta kuuluu myös muille kuin kunnossapidosta vastaavalle taholle. Hakijan toimittaman vahingonkorvausvaatimuksen mukaan betoniporsas on seissyt pitkään käyttämättömänä hakijan taloyhtiön parkkihallin edessä. Sitä on välillä siirrelty ja tämän vuoksi hakijan on ollut mahdotonta tietää, missä betoniporsas kulloinkin on. Betoniporsaasta ei kuitakaan ole tehty ilmoitusta asiakaspalveluun tai ryhdytty muihin toimiin betoniporsaan poistamiseksi.

Edellä esitetyin perustein kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 § 6 luku 1§

Tieliikennelaki (267/1981) 4 luku 62 § 33 a §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Detta beslut publicerades 26.08.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö