Uimahallien ja muiden yleisten allastilojen veden laatu ja tarkastukset vuonna 2018

HEL 2019-006318
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 135 §

Uimahallien ja muiden yleisten allastilojen veden laatu ja tarkastukset vuonna 2018

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi selvityksen uimahallien ja muiden yleisten allastilojen veden laadusta ja tarkastuksista vuonna 2018 alla esitetyn mukaisesti.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut valvoo säännöllisesti yleisten uimahallien ja muiden allastilojen veden laatua terveydensuojelulain (763/1994) sekä sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (315/2002, ns. allasvesiasetus) mukaisesti.

Helsingissä oli vuonna 2018 yhteensä 59 valvonnan piirissä olevaa allastilaa, joista 12 oli uimahalleja, neljä maauimaloita ja 43 muita yleisiä allastiloja, kuten kuntoutuslaitosten, hotellien, liikuntakeskusten ja koulujen uima-altaita. Vuoden aikana kaksi uutta allastilaa aloitti toimintansa ja neljä kohdetta lopetti toimintansa. Kaikkiaan uima-altaita valvonnan piirissä oli vuonna 2018 yhteensä 114.

Valvontakohteissa on laadittu säännöllistä veden laadun valvontaa varten valvontatutkimusohjelma, joka sisältää kohteen näytteenottosuunnitelman. Vuonna 2018 allasvesinäytteitä suunniteltiin otettavan 1100 - 1300. Näytteitä otettiin vuoden aikana yhteensä 1153. Näytteistä 1138 oli suunniteltuja valvontanäytteitä ja 15 uusintanäytteitä veden laadun varmistamiseksi.

Uima-allasveden laatu Helsingissä vuonna 2018 oli erittäin hyvä. Näytteistä 99,4 % oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä ja 86 % täytti kaikki fysikaalis-kemialliset laatuvaatimukset. Liitteessä 1 on esitetty uima-allaskohteiden allasveden mikrobiologinen ja fysikaalis-kemiallinen veden laatu vuonna 2018.

Vuonna 2018 uima-allastiloihin suunniteltiin tehtävän 30 tarkastusta, jotka kaikki toteutuivat.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Mikrobiologinen veden laatu

Allasveden mikrobiologista veden laatua arvioidaan määrittämällä vesinäytteistä heterotrofiset pesäkeluvut kahdessa eri lämpötilassa (22 °C ja 36 °C) ja Pseudomonas aeruginosa -bakteerin esiintyminen. Heterotrofisten bakteerien raja-arvo on 100 pmy/ml ja Pseudomonas aeruginosa -bakteeria ei saa esiintyä vedessä lainkaan. Heterotrofinen pesäkeluku on uimareista, ympäristöstä ja korvausvetenä käytettävästä verkostovedestä allasveteen tulleiden ja desinfioinnin kestäneiden mikrobien kokonaislukumäärä. Se kuvaa allasveden hygieenistä laatua ja desinfioinnin tehokkuutta. Heterotrofinen pesäkeluku 22 °C kertoo erityisesti veden yleisestä hygieniatasosta ja ympäristön vaikutuksesta veden laatuun. Pesäkeluku 36 °C kertoo erityisesti uimareista peräisin olevasta likaantumisesta. Pseudomonas aeruginosa –bakteeri kuvaa taudinaiheuttajien esiintymistä allasvedessä. Lisäksi sen on todettu olevan eniten allasveden välityksellä sairastumisia aiheuttava bakteeri. Se voi aiheuttaa esimerkiksi ihottuman tai korvatulehduksen.

Allasveden mikrobiologinen veden laatu vuonna 2018 oli erittäin hyvä, kun kaikista otetuista näytteistä 99,4 % oli hyviä. Uimaveden mikrobiologinen laatu on ollut hyvä aiempinakin vuosina. Myös vuosina 2017 ja 2016 hyviä oli yli 99 % näytteistä.

Pseudomonas aeruginosa –bakteeria löytyi vuonna 2018 vain yhdestä näytteestä, vuokrattavan saunatilan uima-altaasta. Allas suljettiin Pseudomonas aeruginosa -löydöksen takia ja puhdistettiin perusteellisesti. Puhdistuksen jälkeen otetusta uusintanäytteestä ei enää Pseudomonas aeruginosa –bakteeria löytynyt.

Heterotrofisten pesäkelukujen raja-arvojen ylityksiä todettiin yhteensä seitsemässä näytteessä vuonna 2018. Altaat puhdistettiin ja tehokloorattiin heti. Puhdistuksen jälkeen otetuista uusintanäytteistä ei enää bakteeriylityksiä löytynyt.

Fysikaalis-kemiallinen veden laatu

Allasveden fysikaalis-kemiallista laatua arvioidaan määrittämällä vedestä vapaan ja sidotun kloorin määrä, pH-arvo, kaliumpermanganaattiluku (KMnO4-luku), urea, sameus ja trihalometaanit (THM-yhdisteet). Allasvesien fysikaalinen ja kemiallinen laatu oli hyvä. Kaikki laatuvaatimukset täytti 86 % näytteistä.

Määrällisesti eniten allasveden laatua heikensivät vapaan kloorin poikkeamat, joita oli yhteensä 6 %:ssa näytteistä. Vapaata klooria oli liian vähän 27 näytteessä (2,4 %) ja liian paljon 41 näytteessä (3,6 %). Vapaan kloorin liian alhainen pitoisuus on osoitus heikentyneestä puhdistustehosta. Liian korkea vapaan kloorin pitoisuus voi aiheuttaa ärsytystä kloorille herkistyneille asiakkaille. Klooripitoisuuksien poikkeamat olivat kuitenkin pääosin pieniä, eikä niiden yhteydessä yleensä havaittu kohonneita bakteeripitoisuuksia.

Sidotun kloorin määrä oli liian korkea 10 näytteessä (0,9 %). Sidotun kloorin määrä kuvaa puhdistusprosessin haitallisten välituotteiden määrää ja siten puhdistusprosessin tehokkuutta. Kun sidotun kloorin määrä on pieni, on puhdistusprosessi edennyt pitkälle.

Allasvedessä havaittiin korkeita sameuksia yhteensä 63 näytteessä (5,5 %). Sameutta aiheuttavat vedessä olevat liukenemattomat hienojakoiset hiukkaset, jotka voivat heikentää kloorin desinfiointitehoa.

Ureapitoisuuden osalta ylityksiä todettiin 9 näytteessä (0,8 %). Ureaa joutuu veteen uimareiden hien ja virtsan mukana ja sen korkeaa pitoisuutta pidetään merkkinä veden huonosta puhdistuksesta tai riittämättömästä korvausveden määrästä. Kylmäaltaat ja muut pienet altaat ovat herkkiä ureapitoisuuden nousulle, koska niissä on vähän vettä.

Allasveden pH-arvo poikkesi sallitusta vaihteluvälistä 28 näytteessä (2,4 %). Allasveden pH-arvon ylityksiä oli yhteensä 24 näytteessä (2,1 %) ja pH-arvon alituksia neljässä näytteessä (0,4 %). Allasveden pH-arvo vaikuttaa mm. kloorin desinfiointitehokkuuteen.

Allasveden orgaanisen aineen määrää kuvaavia KMnO4-luvun ylityksiä oli 10 näytteessä (0,9 %). Orgaaninen aines tulee allasveteen pääosin uimareiden mukana ja korkea KMnO4-luku voi tarkoittaa puutteita vedenpuhdistusprosessissa tai sen hoidossa.

THM–yhdisteiden raja-arvon ylityksiä oli kuudessa eri kohteessa yhteensä 13 näytteessä (1,1 %). THM-yhdisteitä syntyy kloorin reagoidessa orgaanisen aineksen kanssa. THM-yhdisteiden on todettu olevan suurina pitoisuuksina hengitettynä myrkyllisiä ja pieninäkin pitoisuuksina niiden epäillään olevan karsinogeenisiä.

Veden laatu kohdetyypeittäin

Kohdetyypeittäin arvioituna tasalaatuisinta allasvettä oli uimahalleissa, joiden näytteistä 91 % täytti kaikki laatuvaatimukset. Lisäksi huomattava osa uimahallien veden laadun poikkeamista oli pienissä kylmäaltaissa. Eniten poikkeamia oli hotellien ja ravintoloiden uima-altaissa, joiden näytteistä vain noin puolet täytti kaikki laatuvaatimukset.

Veden laadun ongelmat kohteissa

Vaikka veden laatu oli yleisesti ottaen erittäin hyvä, oli joillain kohteilla jatkuvia ongelmia veden laadussa. Muutamalla kohteella ongelmat liittyvät veden kohonneeseen THM-pitoisuuteen, jonka alentaminen saattaa vaatia merkittäviä muutoksia vedenkäsittelyyn.

Toinen havaittu ongelma liittyi veden laatuun kotikäyttöön tarkoitetuissa isommissa porealtaissa, joita käytetään yleisenä uima-altaana. Näiden porealtaiden veden laatu ei yleensä täytä allasvesiasetuksen tiukkoja vaatimuksia.

Muutamalla kohteella ei ole käytössä vedenkäsittelykemikaalien automaattista syöttöä, joten esimerkiksi veden klooripitoisuuden pitäminen jatkuvasti oikealla tasolla on haastavaa. Näiden kohteiden veden laatua seurataan jatkossa tehostetusti ja tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin.

Kohteissa, joiden veden laadussa on ollut jatkuvia ongelmia, on ensisijaisesti lisätty neuvontaa ja opastusta. Heikentyneen veden laadun takia vuoden 2018 aikana kolmessa kohteessa käytettiin hallintopakkomenettelyä. Näistä yksi kohde lopetti kokonaan toimintansa ja kahdessa kohteessa uima-allas asetettiin käyttökieltoon. Molemmat käyttökiellot saatiin nopeasti purettua kohteiden toteutettua toimenpiteitä, joilla veden laatu saatiin taas kuntoon.

Vauvauinti

Vuonna 2018 vauvauintia järjestettiin yhteensä 13 paikassa; Itäkeskuksen, Jakomäen, Siltamäen ja Vuosaaren uimahalleissa, seitsemässä kuntoutuslaitoksessa, yhdessä liikuntakeskuksessa ja yhdessä koulussa. Yhdessä kuntoutuslaitoksessa aloitettiin vauvauinnit vuoden aikana, muissa kohteissa on vauvauintia järjestetty aiemminkin. Vauvauintialtaista määritetään muiden muuttujien lisäksi nitraatti, koska sen korkea pitoisuus voi olla haitallista vauvoille. Uinnin aikana vauvat saattavat juoda uimavettä ja saada ruuansulatukseensa nitraatteja. Osa nitraatista voi muuttua nitriitiksi, joka sitoutuu lapsen veren hemoglobiiniin estäen hapen kuljetusta. Aikuisille nitraateista ei aiheudu terveydellistä haittaa. Nitraatin raja-arvon ylityksiä ei havaittu vuonna 2018.

Kohteiden valvontatutkimusohjelmat

Allasvesiasetuksen edellyttämässä valvontatutkimusohjelmassa annetaan tietoa mm. kohteen ominaisuuksista ja käyttäjistä, veden käsittelystä, käyttötarkkailusta ja veden laadun tutkimuksista. Ympäristöpalvelut laatii valvontatutkimusohjelman perusteella kohteille näytteenottosuunnitelmat. Näytteiden määrään vaikuttavat mm. kävijöiden määrä ja allasveden aiempi laatu.

Valvontatutkimusohjelma voi olla voimassa korkeintaan viisi vuotta. Uusia valvontatutkimusohjelmia hyväksyttiin vuoden 2018 aikana yhteensä kuusi. Näille kaikille kohteille laadittiin samalla uusi näytteenottosuunnitelma, jossa tarkastettiin ja tarvittaessa korjattiin näytemäärät vastaamaan nykyistä tilannetta. Näiden lisäksi kahdeksan muun kohteen näytteenottosuunnitelmat päivitettiin vastaamaan nykyistä tilannetta.

Allastilojen tarkastukset ja allastiloihin liittyvät yhteydenotot

Allastiloihin tehtiin vuonna 2018 yhteensä 30 tarkastusta. Tarkastuksissa kiinnitettiin huomiota mm. tilojen käytettävyyteen ja kuntoon, kunnossapitoon, ilmanvaihtoon, puhtaanapitoon, hygieniaan ja allasveden laadusta tiedottamiseen. Lisäksi tarkastettiin valvontatutkimusohjelma, käyttötarkkailukirjaukset ja vesityökortin (allasvesi) voimassaolo.

Allastilojen kuntoon, toimintaan tai veden laatuun liittyviä asiakkaiden yhteydenottoja tulee ympäristöpalveluihin hyvin vähän. Vuonna 2018 asiakkaat ilmoittivat ympäristöpalveluille neljästä eri allastiloihin liittyvästä asiasta. Kaikki yhteydenotot selvitettiin ja raportoitiin kohteelle sekä ilmoitukset tehneille asiakkaille. Ympäristöpalveluiden tietoon ei tullut vuonna 2018 yhtään allasveden aiheuttamaa vesiepidemiaepäilyä.

Stäng

Detta beslut publicerades 19.06.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

vs. yksikön päällikkö
Toni Lyyski

Mer information fås av

Lotta Kivikoski, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 31595

lotta.kivikoski@hel.fi