Asemakaavan muutos nro 12715, Sörnäinen tontti 291/4, Haapaniemenkatu 4, Senaatti-kiinteistöt
Detaljplaneändring för Aspnäsgatan 4 i Sörnäs (nr 12715)
Beslut
Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för tomten 4 i kvarteret 291 i 10 stadsdelen (Sörnäs, Vilhelmsberg) enligt ritning nr 12715, daterad 1.3.2022, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Detaljplanens centrala innehåll
Detaljplaneändringen gäller en tomt som ligger i Vilhelmsberg i Sörnäs. Detaljplanen gör det möjligt att på tomten bygga en hybridbyggnad som kombinerar affärslokaler, verksamhetslokaler och bostäder. Syftet är att göra det möjligt att på en privatägd tomt bygga enligt det vinnande bidraget i en tomtöverlåtelse- och arkitekturtävling ordnad av Senatfastigheter. På området har man planerat en hybridbyggnad som i huvudsak har åtta våningar men på sina högsta ställen elva. Man ska placera affärs-, kafé- eller restauranglokaler på byggnadens två första våningar. På de övre våningarna kommer det att finnas bostäder och verksamhetslokaler.
Med detaljplanen har man i synnerhet strävat efter att lösa frågan om hur man såväl arkitektoniskt som funktionellt kan anpassa nybyggnation till en särskilt värdefull miljö. I detaljplanen anpassas nybyggnadens takfotshöjd och material samt fasadernas komposition och byggnadens form till den befintliga miljön. I fråga om funktioner förstärker detaljplanen Vilhelmsbergs karaktär som ett till funktionerna blandat innerstadsområde.
En offentlig gång- och cykelförbindelse går genom tomten från Aspnäsgatan mot Göksgränd. I den nu gällande detaljplanen anvisas verksamhetslokaler på 20 900 m² vy på tomten. Med detaljplaneändringen växer tomtens våningsyta med 1 150 m². Den nya våningsytan på tomten är totalt 22 050 m² vy, varav 5 340 m² vy utgör bostadsyta och 16 710 m² vy våningsyta för verksamhetslokaler. Antalet invånare ökar med ca 120.
När detaljplanen genomförts ändras tomten för ämbetsverksbyggnader till ett mångsidigt hybridkvarter och tomtens exploateringstal växer. Byggandet i enlighet med detaljplanen kompletterar väl områdets skiktade och värdefulla stadsstruktur. Den planerade byggnadens höjd och framtoning är i linje med Elantos huvudkontor och dess takfots- och takhöjd. I fasaderna återfinns teman som är karakteristiska för områdets värdefulla byggnadsbestånd såsom tydliga linjer och murade tegelytor samt upprepningar i fasadernas komposition.
Beslut som detaljplanelösningen bygger på
Enligt Generalplan 2016 för Helsingfors är området ett innerstadsområde med beteckningen C2. Enligt den underjordiska generalplanen för Helsingfors 2021 är det fråga om ett område för utveckling under jord i centrum. I närheten av området finns det redan nu underjordiska utrymmen. I den underjordiska generalplanen föreslås utrymmesreserveringar för en riktgivande planerad tunnel för tekniskt underhåll och en riktgivande planerad trafiktunnel i närheten av området. Den nu utarbetade detaljplanelösningen stämmer överens med de ovannämnda generalplanerna.
Detaljplanelösningen bidrar till att staden kan uppnå sina strategiska mål genom att stimulera livskraften i centrum, erbjuda mångsidiga verksamhetsplatser för företag och möjliggöra levande, särpräglade och trygga stadsdelar.
Områdets förutsättningar och nuläge
Tomten ligger i området mellan Sörnäs och Hagnäs metrostationer, en del av staden som under de senaste åren har utvecklats i synnerhet som ett område för stadskultur och arbetsplatser. Planområdet gränsar till ett område som tas upp i förteckningen över byggda kulturmiljöer av riksintresse RKY (2009) under ”Andelsrörelsernas och industrins Sörnäs”. Funktionellt har Hagnäs omgivning och Vilhelmsbergs område en blandad struktur, karakteristisk för ett innerstadsområde. Kännetecknande för områdets gatubild är att det finns mångsidigt med butiks- och affärslokaler på gatunivå. I Vilhelmsberg byggs även nya verksamhetslokaler. Kännetecknande för området är små företag, i synnerhet specialaffärer, etniska butiker samt restauranger och kaféer.
I omgivningen finns även ett täckande utbud av offentliga tjänster. Områdets läge i stadsstrukturen ändras betydligt när Fiskehamnens centrum och områdesbyggnadsprojekt blir färdiga. Från att ha utgjort en av stadsstrukturens gränszoner blir området en central del av innerstaden. Fiskehamnen och utvecklingen av Mellersta Böle är faktorer som bidrar till att stadens centrum förflyttas norrut mot stadsdelen Berghäll. För närvarande är tomten obebyggd. På tomten fanns tidigare en ämbetsbyggnad som revs 2017.
För området gäller en detaljplan från 2014. Kvartersområdena är privatägda. Detaljplaneändringen har utarbetats på ansökan och innehållet i detaljplaneförslaget har diskuterats med den sökande.
Detaljplanens kostnader
Det medför inga kostnader för staden att genomföra detaljplanen. Detaljplanen ökar områdets värde.
Staden godkände markanvändningsavtalet för sin del genom stadsmiljönämndens beslut 30.8.2022 (434 §) och avtalet har undertecknats.
Växelverkan under beredningen av detaljplanen
I den bifogade rapporten om växelverkan anges i sammandrag myndigheternas ställningstaganden och intressenternas åsikter, vilka kom in under beredningen av detaljplanen, liksom också genmälena till påpekandena i dessa.
Myndighetssamarbete
I samband med beredningen av detaljplanen har man samarbetat med olika instanser inom stadsmiljösektorn och dessutom med kultur- och fritidssektorns stadsmuseum.
Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde den planerade byggnationens form och gruppering på tomten samt behandlingen av fasaderna och takfallen. I ställningstagandena framfördes dessutom att kommunaltekniken ska beaktas under byggtiden. De frågor som tagits upp i ställningstagandena har beaktats i planläggningsarbetet så att man i planbestämmelserna har uppställt mål för att under byggtiden ta hänsyn till miljön i planeringen av fasaderna och till den befintliga kommunaltekniken.
Åsikter
Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde den orimliga mängden glas i fasaden och beaktandet av Väinö Tanners plan i planeringen.
Det kom in två skriftliga åsikter.
Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt 8.12.2021–17.1.2022, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen.
Två anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget.
Påpekandena i anmärkningarna gällde fåglarna som borde beaktas vid behandlingen av byggnadens fasader, bullret som verksamheten orsakar i de omgivande bostadskvarteren och mängden bilplatser vid gatan.
Följande myndigheter gav utlåtande om detaljplaneförslaget:
- Helen Elnät Ab
- samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM)
- Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen)
- kultur- och fritidssektorn (stadsmuseet)
Påpekandena i utlåtandena gällde beaktandet av den närliggande huvudvattenledningen och elkabeln, avfallshanteringens tillräcklighet samt byggnadens komposition på tomten och dispositionen av fasaderna och takfallet.
Dessutom meddelade samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) att den inte har någonting att yttra.
Åtgärder efter att förslaget var offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan presenteras anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammanfattning samt bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.
Med beaktande av planens målsättning är det inte ändamålsenligt att ändra förslaget med anledning av påpekandena.
Det gjordes ändringar i detaljplanekartans beteckningar och bestämmelser och i övrigt material efter att planen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).
De ändringar som gjorts efter det offentliga framläggandet har diskuterats med berörda parter.
Närmare motiveringar
Motiveringarna till detaljplanelösningen framgår närmare av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Kaupunginhallitus 03.10.2022 § 669
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 10. kaupunginosan (Sörnäinen, Vilhonvuori) korttelin 291 tontin 4 asemakaavan muutoksen 1.3.2022 päivätyn piirustuksen nro 12715 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.
Esittelijä
Lisätiedot
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154
Kaupunkiympäristölautakunta 01.03.2022 § 119
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 1.3.2022 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12715 hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 10. kaupunginosan (Sörnäinen, Vilhonvuori) korttelin 291 tonttia 4.
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa
- kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijalta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:
- Senaatti-kiinteistöt: 5 000 euroa
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli johtava arkkitehti Perttu Pulkka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Perttu Pulkka, johtava arkkitehti, asemakaavoitus, puhelin: 310 37465
Mikko Juvonen, tiimipäällikkö, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37252
Juha Väisänen, liikenneinsinööri, puhelin: 31026659
Oula Rahkonen, arkkitehti, maisemasuunnittelu, puhelin: 310 27273
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 25.01.2022 § 6
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12715 pohjakartan kaupunginosassa 10 Sörnäinen. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12715
Kaupunginosa: 10 Sörnäinen
Kartoituksen työnumero: 50/2019
Pohjakartta valmistunut: 20.1.2022 Uusinta (ensi tilaus 2019)
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 17.11.2021 § 52
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 30.1.2020
Lisätiedot
Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 310 31911
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 17.1.2022
Asemakaavan muutos koskee tonttia Haapaniemenkadun varressa, Väinö Tannerin kentän kaakkoispuolella. Tavoitteena on mahdollistaa tontille Senaatti-kiinteistöjen järjestämän tontinluovutus- ja arkkitehtuurikilpailun (2019) voittaneen ehdotuksen mukainen ratkaisu: yhdistetty liike-, toimitila- ja asuinrakentaminen hybridirakennukseen tyhjillään olevalle tontille. Asemakaavaehdotuksen mukaan tontille on mahdollista sijoittaa pääosin kahdeksan kerroksinen ja korkeintaan 11 kerroksinen liike-, toimisto- ja asuinrakennus. Rakennuksen kahteen ensimmäiseen kerrokseen tulee sijoittaa liike-, kahvila tai ravintolatilaa, ylemmissä kerroksissa on asumista ja toimitilaa. Tontin läpi mahdollistetaan julkinen kävely-yhteys. Arkkitehtuurikilpailun voittaneen Anttinen & Oiva Arkkitehdit Oy:n ehdotukseen ”Vannas” perustuva viitesuunnitelma on asemakaavatyön pohjana ja tavoitteena on mahdollistaa tontille voittaneen ehdotuksen mukainen ratkaisu. Tontilta on aiemmin purettu Kaj Saleniuksen vuonna 1974 suunnittelema virastorakennus.
Voimassa olevassa Helsingin yleiskaavassa (2016) alue on merkitty kantakaupunkialueeksi (C2). Suunnittelualue rajautuu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön: viereiset korttelit kuuluvat Museoviraston RKY 2009-kohdeluetteloon Osuusliikkeiden ja teollisuuden Sörnäinen. Elannon ja Osuustukkukaupan monumentaaliset punatiiliset hallintorakennukset ja niihin liittyvät elintarviketeollisuuden tuotantolaitokset kuvastavat osuusliikkeiden asemaa ja toimintaa 1900-luvulla.
Kaupunginmuseo totesi osallistumis- ja arviointivaiheessa antamassaan lausunnossa (30.1.2020), että viitesuunnitelman mukainen rakennus tuo arkkitehtuurillaan ympäristöönsä sovitetun uuden kerrostuman. Uudisrakennukseen esitetty punatiilinen julkisivumateriaali viittaa perinteiseen rakennusmateriaaliin lähellä sijaitsevissa ja olleissa teollisuusrakennuksissa ja Elannon pääkonttorissa Hämeentiellä. Samalla lausunnossa huomautettiin, että 2010-luvulta yleistynyt tapa tuoda tontin korkeampi massa tontin sisäosaan näyttäytyy kuitenkin vieraana ympäristössään, samoin uusrationaalinen arkkitehtuuri, jossa julkisivussa esiintyvä säännöllinen ruudukko jatkaa fasadia aukkoina katonlappeeseen.
Kaavan vuorovaikutusraportin 8.12.2021 mukaan asemakaavapalvelut katsoo suunnitelman jatkavan räystäslinjoiltaan, kattomuodoltaan, julkisivujen sommittelultaan sekä materiaaleiltaan Elannon vanhan pääkonttorin arkkitehtuuria luoden näin yhtenäistä kaupunkitilaa Väinö Tannerin kentän ympäristöön. Haapaniemenkadun puolella suunnitelma kytkeytyy korttelin monimuotoisempaan sommitelmaan, jossa osat rakennuksista nousevat selkeästi räystäslinjaa korkeammalle. Aukotuksen sommittelu ja jatkaminen räystäslinjan yli katon lappeelle liittävät suunnitelman nykyaikaan.
Kaavaehdotusta ei ole kehitetty museon esittämien huomioiden mukaisesti, mitä se pitää valitettavana.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 30.1.2020
Lisätiedot
Johanna Björkman, ts. kulttuuriympäristöpäällikkö, puhelin: +358 9 310 36473
Detta beslut publicerades 01.11.2022
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens besöksadress fram till 24.12.2021 är den följande
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolens besöksadress från och med 27.12.2021 är den följande
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Sörnäsgatan 1 |
00580 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks
- på vilka punkter ändring söks och vilka ändringar som yrkas
- på vilka grunder ändring söks.
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut i vilket ändring söks genom besvär, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 260 euro för behandling av ett ärende som gäller ändringssökande. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut. Avgifter tas inte ut i vissa ärendegrupper eller hos dem som enligt bestämmelser någon annanstans i lag är befriade från avgifter. Den som inlett ärendet är betalningsskyldig och avgiften gäller per besvärsskrift.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154