Katusuunnitelma, Vallila, Bruno Granholmin aukio, numero 30340/2

HEL 2019-008711
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 242 §

Vallilassa olevan Bruno Granholmin aukion katusuunnitelman hyväksyminen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Bruno Granholmin aukion katusuunnitelman nro 30340/2.

Lisäksi lautakunta päätti määrätä, että päätös tulee voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Bruno Granholmin aukio on uusi katuaukio entisellä VR:n konepaja-alueella, joka on rakentumassa asuin- ja toimitilarakennusten alueeksi. Aukio tulee olemaan kaikille avoin, monikäyttöinen kaupunkitila historiallisten rakennusten läheisyydessä. Vuonna 2019 on tullut tarve sijoittaa päiväkoti osoitteeseen Konepajankuja 5. Päiväkodin tontilla ei ole tilaa leikkipihalle, eikä läheisyydessä ole tarkoitukseen sopivaa puistoa. Aukion katusuunnitelmaa muutetaan siten, että leikkipiha voidaan sijoittaa katuaukiolle. Samalla suunnitelmaa ajantasaistetaan.

Katusuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan nro 12211 mukainen lukuun ottamatta leikkipihaa. Asemakaavassa aukio on tori. Päiväkodin ja leikkipihan osalta Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi asemakaavasta poikkeamisen 14.1.2020 § 12.

Kaupunki ja NCC Property Development Oy ovat solmineet vuokraussopimuksen päiväkodista. NCC rakentaa leikkipihan kustannuksellaan (Ryja 12.12.2019 § 10).

Suunnitelma

Katusuunnitelma 30340/2 (liite 2) korvaa vuonna 2015 hyväksytyn katusuunnitelman nro 30340/1. Suunnitelma on kuvattu tarkemmin suunnitelmaselostuksessa nro 30340/2 (liite 1).

Aukion itäosaan sijoitetaan päiväkodin suunnitteluohjeen mukainen, aidattu päiväkodin leikkipiha. Leikkipihan toiminnot ryhmitellään erilaisille käyttäjäkunnille sopivaksi. Leikkipihan pintamateriaaleina käytetään turva-alustaa, noppakiveystä ja asfalttia.

Muulta osin aukio toimii monenlaiseen käyttöön sopivana muunneltavana ulkotilana ja sitä voidaan käyttää erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Aukio kivetään harmaalla noppakivellä ja harmaalla nupukivellä. Aukiolle jätetään myös nykyisiä betonipintoja ja niillä olevia vanhoja kiskoja. Aukiolle sijoitetaan penkkejä, luonnonkivipaaseja, pyörätelineitä ja aukiolla on tilavaraus city-käymälää varten.

Aukiolla pyritään säilyttämään kaksi nykyistä lehtipuuta. Leikkipihan lounaispuolelle istutetaan viiden lehtipuun rivi varjostamaan leikkipihaa. Aukion koillisreunaan istutetaan neljän lehtipuun rivi.

Aukio valaistaan ripustusvalaisimilla, joiden ripustus kiinnitetään uusiin ristikkopylväisiin. Aukio varustetaan tapahtumasähkökeskuksella ja useilla ristikkopylväiden alaosassa sijaitsevilla sähköpisteillä. Tapahtumasähkökeskuksen lähellä voidaan tilapäisiä wc-kontteja liittää jätevesiviemäriin ja vesijohtoon. Pääosa aukion hulevesistä imeytetään maaperään.

Huoltoliikenne aukiolle tapahtuu Konepajankujalta, joka on rakennettu aikaisemmin. Myös aukion lounaispuolella oleva Konepajanraitti on valmis. Aukiota ympäröivät asemakaavalla suojellut rakennukset, joita kaikkia ei ole vielä kunnostettu uuteen käyttöön. Koillispuolella sijaitsee rakentamaton toimitilatontti.

Alueelle laaditaan tapahtumakortti, jossa kuvataan käytön periaatteet.

Katuaukio sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnittelu on toteutettu yhteistyössä Kaupunkiympäristön toimialan eri palveluiden, Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän, aukion laidalla kiinteistöjä omistavan Vallilan Ratapiha Oy:n ja päiväkodin toteuttavan NCC Property Development Oy:n kanssa.

Suunnittelun aloitusvaiheessa järjestettiin esittelytilaisuus 14.8.2019 konepajan alueella. Tilaisuudessa kerrottiin päiväkodin tarpeesta, katusuunnitelman muutostarpeesta ja suunnittelun vaiheista.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä kaupunkiympäristön Sörnäistenkadun asiakaspalvelupiste Tellingissä ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 13.11.−29.11.2019 välisen ajan. Katusuunnitelmaluonnokseen pystyi tutustumaan Uutta kantakaupunkia -tapahtumassa 19.11.2019 Oodissa. Alueen suunnitelmiin, virtuaalimalliin ja katusuunnitelmaluonnokseen pystyi tutustumaan Teollisuuskadun akselin kaavarunkotyön esittelytilaisuuksissa Konepajan alueella 25.-27.11.2019. Tapahtumista julkaistiin tapahtumailmoitukset.

Katusuunnitelma on ollut nähtävillä 11.3.–25.3.2020 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Suunnitelmasta ei ole tehty muistutuksia.

Aukion kehittäminen oli myös ehdotuksena osallistavan budjetoinnin äänestyksessä, mutta ehdotus ei saanut riittävästi ääniä jatkoon. Äänestyksessä olleen ehdotuksen nimi oli ”Kaupunkilaisten keidas Vallilan Konepajalle”.

Kustannukset ja aikataulu

Katuaukion rakentamiskustannukset ovat yhteensä noin 2 140 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset aukion 9 900 m² pinta-alaa kohti ovat noin 216 euroa/m².

Aukion vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 24 500 euroa (alv. 0 %). Tällä hetkellä aukiolla ei juurikaan ole kaupungin säännöllistä ylläpitoa.

Katuaukion rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2020 alkaen. Aukion itäosa rakennetaan 2020 ja muu osa ympäröivien hankkeiden mahdollistamassa aikataulussa, arviolta 2021-22.

Katuaukion rakentaminen rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 02 05. Konepajan alue kuuluu Pasilan projektialueeseen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, 202 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 11

Stäng

Kaupunkiympäristölautakunta 28.04.2020 § 227

Stäng

Detta beslut publicerades 11.05.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Jukka-Pekka Tarkkala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 37302

jukka.tarkkala@hel.fi