Avustuksen myöntäminen, sosiaali- ja terveyslautakunta, järjestöavustukset vuodelle 2020, monialayhdistykset
Toimialajohtajan päätös lisäavustuksesta Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle vuodelle 2020
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti myöntää Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle 202 000 euron lisäavustuksen käytettäväksi kesä-elokuussa 2020 liikkuvan väestön hätämajoitukseen hakemuksessa kuvatulla tavalla.
Samalla toimialajohtaja päätti avustuksen ehdoista, että:
- rahoitus tulee käyttää vuoden 2020 aikana lisäavustuksen käyttötarkoitukseksi nimettyyn toimintaan Helsingin alueella
- lisäavustuksen käytöstä tulee antaa sosiaali- ja terveyslautakunnalle kirjallinen vapaamuotoinen selvitys muun vuodelle 2020 myönnetyn avustuksen käyttöselvityksen yhteydessä vuoden 2021 kesäkuun loppuun mennessä tai vuotta 2022 koskevan avustushakemuksen yhteydessä. Mukaan tulee liittää säätiön vuoden 2020 toimintakertomus, vahvistettu tuloslaskelma ja tase, tilin- tai toiminnantarkastuskertomus sekä allekirjoitettu vuosikokouksen pöytäkirja.
- säätiön tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 28.10.2019 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 3 olevia Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita
- avustuksen saajan on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla ja kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen näyttöä voidaan kirjanpidosta seurata
- sosiaali- ja terveystoimialan mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista
- avustus voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut
- avustettavan toiminnan toteutumisen varmistamiseksi kesällä 2020 avustus maksetaan yhtenä eränä kesäkuussa 2020.
Päätöksen perustelut
Sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi 10.12.2019 § 309 avustuksia monialajärjestöjen vuoden 2020 toiminnan tukemiseen. Samassa yhteydessä sosiaali- ja terveyslautakunta osoitti toimialajohtajan erikseen päätettäviksi avustuksiksi enintään 220 000 euroa vuoden 2020 aikana mahdollisesti ilmenevän yllättävän ja merkittävän sosiaali- tai terveysongelman hoitamiseen.
Avustusten jakoperusteet
Sosiaali- ja terveyslautakunta vahvisti 3.9.2013 § 335 periaatteet, joita noudatetaan jaettaessa järjestöille avustuksia sosiaali- ja terveystoimialan määrärahoista (liite 2). Nämä perusteet täydentävät Helsingin kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavia yleisohjeita 28.10.2019 (liite 3).
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle aikaisemmin myönnetty avustus vuodelle 2020
Sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi edellä mainitussa päätöksessään (10.12.2019 § 309) Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle (hakemusnumero 1937074) avustusta vuodelle 2020 yhteensä 820 000 euroa seuraaviin Helsingissä toteutuviin toimintamuotoihin: 1) Liikkuvan väestön päiväkeskustoiminta 198 000 euroa, 2) Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten toimintakeskus 245 000 euroa, 3) Kannelmäen yhteisöhankkeiden tilavuokrat 17 000 euroa, 4) Liikkuvan väestön hätämajoitus 6 kuukautta, yhteensä 100 paikkaa, 360 000 euroa. Hätämajoituksen käyttöajaksi oli ilmoitettu talvikausi (tammi-huhtikuu ja loka-joulukuu).
Hakemus lisäavustuksesta hätämajoitukseen
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö toimitti sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajalle 3.6.2020 päivätyn lisäavustushakemuksen (hakemusnumero M-1036646990), joka on tämän päätöksen liitteenä 1. Siinä haetaan 202 000 euron avustusta liikkuvan väestön hätämajoitukseen ajalle 1.6. - 31.8.2020. Maksimissaan järjestetään 50 paikkaa säätiön osoittamissa tiloissa, joiden sijainti saattaa muuttua kesän aikana.
Sosiaali- ja terveystoimiala on käynyt kevään aikana Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön kanssa keskustelua liikkuvan väestön tilanteesta ja hätämajoituksen tarpeesta. Aikaisempina vuosina tämän kohderyhmän hätämajoitus on suljettu kesän ajaksi. COVID-19-pandemian vuoksi liikkuvan väestön tilanne on tänä vuonna vaikeutunut. Lehtimyynti ja muut ansaintakeinot ovat loppuneet, ja majoittuminen yksityisten luona on vaikeutunut eikä mahdollisuutta palata kotimaahan ole käytännössä ollut. Tästä syystä liikkuvan väestön hätämajoitusta on tarpeen jatkaa poikkeuksellisesti myös kesän 2020 ajan. Hätämajoituksen järjestäminen on perusteltua myös tartuntojen torjunnan näkökulmasta.
Majoituksen järjestämisessä noudatetaan kansallisia suojautumis- ja turvaväliohjeita, joista seuraa nousua tila- ja tarvikekustannuksissa. Kustannuksia lisää myös mahdollinen siirtyminen kesän aikana uusiin majoitustiloihin. Tätä voidaan kuitenkin pitää myönteisenä muutoksena, koska nykyisessä majoitusrakennuksessa on teknisiä puutteita. Näistä syistä kesäajan hätämajoituksen yökohtainen kustannus on korkeampi kuin alkuvuoden majoituksessa.
Lisäavustushakemuksen pakolliset liitteet on toimitettu edellä mainitun vuotta 2020 koskeneen avustushakemuksen yhteydessä (hakemusnumero 1937074).
Johtopäätökset
COVID-19-pandemiasta johtuvaa liikkuvan väestön hätämajoituksen kesäaikaista tarvetta voidaan pitää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksessään 10.12.2019 § 309 tarkoittamana yllättävänä ja merkittävänä sosiaali- tai terveysongelmana ja se myös täyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 § 335 määrittelemät avustusten jakoperusteet. Näillä perustein toimialajohtaja voi myöntää hakijalle lisäavustuksen ja käyttää siihen edellä mainittua sosiaali- ja terveyslautakunnan osoittamaa 220 000 euron varausta vuodelle 2020. Lisäavustus on perusteltua maksaa yhtenä eränä, jotta avustettavan toiminnan toteutuminen voidaan varmistaa. Tämän lisäavustuksen myöntämisen jälkeen varausta jää jäljelle 18 000 euroa.
Detta beslut publicerades 18.06.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Armi Vadén, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970