Uimarantojen hygienia ja uimaveden laatu Helsingissä vuonna 2019

HEL 2019-009261
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 173 §

Uimarantojen hygienia ja uimaveden laatu Helsingissä vuonna 2019

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi selvityksen uimarantojen hygieniasta ja uimaveden laadusta Helsingissä vuonna 2019.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristöpalveluiden ympäristöterveysyksikkö valvoo uimarantojen hygieniaa ja uimaveden laatua terveydensuojelulain (763/1994) sekä sosiaali- ja terveysministeriön asetusten (177/2008 ja 354/2008) mukaisesti.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Uimarannat ja uimakausi

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristöpalveluiden ympäristöterveysyksikkö valvoi uimarantojen hygieniaa ja uimaveden laatua uimakauden (15.6. - 31.8.2019) ajan.

Helsingissä on 25 yleistä uimarantaa, joista 12 on suuria yleisiä uimarantoja ja 13 pieniä yleisiä uimarantoja. Suuret yleiset uimarannat ovat Aurinkolahti, Hietaranta, Iso Kallahti, Kallahdenniemi, Laajasalo, Lauttasaari, Marjaniemi, Munkkiniemi, Mustikkamaa, Pikkukoski, Rastila ja Tuorinniemi. Pienet yleiset uimarannat ovat Furuvik, Hevossalmi, Kivinokka, Mustasaari, Pakila, Pihlajasaari, Porvariskuninkaanpuisto, Puotila, Seurasaari, Suomenlinna, Tapaninvainio, Uunisaari ja Veijarivuori.

Uimarantoja ylläpitävät Helsingin kaupungin liikuntapalvelut (24 rantaa) ja Helsingin seurakuntayhtymä (Mustasaaren uimaranta).

Tarkastushavainnot

Ympäristöpalveluiden ympäristöterveysyksikkö teki uimakauden alussa 17. - 20.6.2019 kaikille yleisille uimarannoille terveydensuojelun valvontasuunnitelman mukaisen tarkastuksen. Uimarantojen tarkastuksilla kiinnitettiin huomiota yleiseen siisteyteen ja hygieniaan, jätehuoltoon sekä wc-, suihku- ja pukeutumistilojen rakenteiden kuntoon ja riittävyyteen. Samalla tarkastettiin asiakkaille suunnattu ohjeistus, opasteet ja tiedotteet.

Huomautuksia tehtiin muun muassa wc-, pukeutumis- ja suihkutilojen siisteyteen ja kuntoon liittyen. Tarkastuksilla havaittiin myös useilla rannoilla puutteita hygieenisen käsienpesun järjestämisessä wc-tiloissa.

Opasteissa ja tiedottamisessa oli myös jonkin verran puutteita, kuten hygieniaohjeissa ja koirien kieltomerkkien sijoittelussa.

Rantojen ylläpitäjät tekivät tarkastusten jälkeen uimarannoilla korjaavia toimenpiteitä. Uusintatarkastukset tehtiin 10. - 12.7.2019 yhteensä kuudelle rannalle ja 23.7.2019 kahdelle rannalle. Tällöin suurin osa puutteista oli korjattu ja loput sovittiin korjattavaksi puutteesta riippuen joko heti tai seuraavaan uimakauteen mennessä.

Veden hygieeninen laatu

Uimaveden hygieenistä laatua seurattiin näytteenoton avulla koko uimakauden ajan. Uimavedestä otettiin kesän 2019 aikana yhteensä 112 näytettä keväällä laaditun näytteenottosuunnitelman mukaisesti. Lisäksi otettiin yhdeksän uusintanäytettä. Näytteistä määritettiin veden mahdollisesta ulosteperäisestä saastumisesta kertovien suolistoperäisten enterokokkien ja E. coli -bakteerien pitoisuudet. MetropoliLab Oy otti uimavesinäytteet ja analysoi ne.

Uimarantavedet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Bakteerien toimenpiderajojen ylityksiä oli vain kahdeksassa suunnitelmallisessa näytteessä. Uimarannoilta otettiin bakteeripitoisuuden toimenpiderajan ylittyessä uusintanäyte välittömästi. Pääosin uusintanäytteissä veden bakteeripitoisuudet olivat palautuneet normaalille tasolle.

Ympäristöpalvelut edellytti uimarantojen ylläpitäjiltä hygieniatiedotteen lisäämistä ilmoitustaululle epidemioiden ehkäisemiseksi. Hygieniatiedotteessa tulee tiedottaa muun muassa käsienpesuhygieniasta ja sairaana uimisen välttämisestä.

Helsingissä ei ollut yhtään uimaveden aiheuttamaa epidemiaa eikä ympäristöpalveluiden tietoon tullut myöskään uimavedestä aiheutuneita infektioita.

Sinilevän ja jätteiden esiintyminen

Sinilevien, jätteiden, öljyjen tms. esiintymistä uimavedessä arvioitiin aistinvaraisesti näytteenottojen yhteydessä. Lisäksi uinninvalvojat ilmoittivat ympäristöpalveluihin poikkeuksellisista havainnoista tai suurista sinileväesiintymistä.

Sinilevien määrä uimarannoilla oli tänä kesänä tavanomainen. Sinileviä havaittiin uimarannoilla lähinnä heinä-elokuussa. Pääosin havaitut sinilevämäärät olivat vähäisiä eivätkä juurikaan haitanneet uimista. Muutamalla uimarannalla havaittiin hetkellisesti myös runsaampia määriä sinilevää, jolloin uimista suositeltiin vältettävän.

Ympäristöpalvelut otti uimarannoilta muutamia näytteitä sinilevälajien tunnistamiseksi, mm. Aurinkolahden ja Marjaniemen uimarannoilta heinäkuun lopussa. Näytteissä havaittiin myrkyttöminä pidettyjä Aphanizomenon-sukujen sinileviä, mahdollisesti myrkyllisiä Dolichospermum –sukujen sinileviä sekä maksamyrkkyjä ja karsinogeenisia yhdisteitä tuottavien Nodularia –sukujen sinileviä.

Jätteitä, öljyä tai muuta poikkeuksellista ei rannoilla havaittu.

Uimavesiluokitus

Helsingin suurten yleisten uimarantojen uimavesiluokitus päivitettiin uimakauden päätyttyä neljän uimakauden (2016–2019) vesinäytteiden perusteella. Uimarannat luokiteltiin erinomaisiksi (5), hyviksi (4) ja tyydyttäviksi (3). Yhtään rantaa ei luokiteltu huonoksi. Uimavesiluokka aleni viime vuodesta kahdella rannalla (Pikkukoski, Rastila) ja pysyi muilla samana.

Tiedottaminen ja raportointi

Kaikkien uimavesinäytteiden tulokset ja havainnot ovat nähtävillä Helsingin kaupungin internetsivuilla. Uimakauden aikana laadittiin lisäksi joka viikko uimarantoja ja merialueita koskeva lehdistötiedote. Liikuntapalveluiden rantavalvojat päivittivät myös tehdyt sinilevähavainnot ulkoliikunta -internetpalveluun.

Uimarantojen näytetulokset raportoitiin lainsäädännön ja saatujen ohjeiden mukaisesti syyskuussa Etelä-Suomen aluehallintoviraston kautta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), joka toimittaa raportin koko Suomen uimavesien laadusta Euroopan unionille.

Stäng

Detta beslut publicerades 01.10.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

yksikön päällikkö
Pertti Forss

Mer information fås av

Lotta Kivikoski, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 31595

lotta.kivikoski@hel.fi