Tutkimuslupa, IDS-2 suomalainen standardointitutkimus
Päätös tutkimusluvan myöntämisestä HEL 2019-009387
Päätös
Toimialajohtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevillä ehdoilla. Tutkimuslupapäätös on voimassa 31.3.2021 saakka.
Päätöksen perustelut
********** on hakenut tutkimuslupaa liittyen IDS-2- ja WPPSI-IV-testimenetelmien kehitystyöhön. Tutkimuksen tarkoitus on kerätä eri ikäisten lasten ja nuorten suoriutumisesta kattavaa normitietoa, jota tarvitaan luotettavalle psykologiselle arviolle. IDS-2-testin avulla selvitetään kehitykseen ja oppimiseen liittyviä haasteita ja neuropsykiatrisia oireita. WPPSI-IV-menetelmää käytetään lapsen kognitiivisten taitojen, haasteiden tai viivästymien kartoittamiseen sekä tukitoimien suunnitteluun. Testit adaptoidaan jokaisessa maassa kyseisen maan kulttuuriin sopivaksi siten, että kulttuurien välinen validiteetti varmistetaan. Lisäksi saadaan vertailukelpoista tutkimustietoa eri maista. Suomalainen versio laaditaan yhteistyössä Hogrefe Psykologien Kustannuksen ja useiden suomalaisten asiantuntijoiden kesken. Tutkimuksen toteuttajina toimii psykologeja ja tehtävään koulutettuja psykologian opiskelijoita. Molempien testien kohdalla tutkimustilanne ja tehtävät on suunniteltu ikätason mukaisesti.
IDS-2 testimenetelmä on tarkoitettu 5-20-vuotiaille lapsille ja nuorille. Testi koostuu 30 osatestistä, jotka jakautuvat usealle osa-alueelle: kognitiiviset kyvyt, toiminnanohjaus, sosio-emotionaalinen kompetenssi, psykomotoriikka, kielellisten ja matemaattisten perustoiminnot sekä tunnollisuus ja suoriutumismotivaatio.
WPPSI-IV-testi on tarkoitettu 2v 6kk – 7v 7kk -ikäisille lapsille ja koostuu yhteensä 15 osatestistä, jotka mittaavat kielellistä ja näönvaraista päättelyä, työmuistia ja kognitiivisen prosessoinnin sujuvuutta.
Helsingissä testaukset järjestetään niissä kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, jotka ovat myöntyväisiä osallistumaan tutkimukseen. Tutkimusaineisto koostuu seuraavista:
- vanhempien täyttämä taustatietolomake (IDS-2 ja WPPSI-IV)
- tutkijan ja lapsen/nuoren kahdenkeskisessä tilanteessa tehdyt tehtävät (IDS-2 ja WPPSI-IV)
- validointitehtävät osalle lapsista ja nuorista (IDS-2)
- huoltajien täyttämä kyselylomake osalle lapsista (IDS-2)
- opettajan täyttämä kyselylomake osalle lapsista (IDS-2)
Testaukset tehdään hoito- tai koulupäivän aikana tutkimusluvan hakijan toimesta. IDS-2 -testiin osallistuvien kanssa tehdään testiin kuuluvia tehtäviä 4h jaksottaen 2–5 tapaamiskerralle. WPPSI-IV-testaukseen kuluu alle nelivuotiailla aikaa 1h ja yli nelivuotiailla 2h jaettuna 2–4 tapaamiskerralle. Molempiin testeihin osallistuvien lasten ja nuorten huoltajia pyydetään täyttämään taustatietolomake.
IDS-2 -testin vertailuaineiston keruuseen liittyen osaa lapsista ja nuorista pyydetään tekemään validointitehtäviä (2h/tutkittava). Lisäksi tähän osallistuvista lapsista ja nuorista osan huoltajia ja opettajia pyydetään täyttämään kyselylomake. Tavoite on, että opettajat täyttävät lomakkeen muutamasta saman luokan oppilaasta (10-20min/lapsen lomake).
Helsingin kaupungin osalta tavoitellut kohderyhmäkoot ovat seuraavat:
IDS-2-testi:
varhaiskasvatus lapset N = 60
perusopetus lapset N = 220
toinen aste N = 65
huoltajat N = 345
vertailuaineisto lapset ja nuoret N = 120
vertailuaineisto huoltajat N = 50-60
vertailuaineisto perusopetuksen opettajat N = 50-60
WPPSI-IV-testi:
Varhaiskasvatus lapset N = 158
Perusopetus lapset N = 22
Huoltajat N = 180
Tutkimusaineisto kerätään ajalla 3.2.2020-31.1.2021. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Alle 15-vuotiaiden lasten huoltajilta pyydetään kirjallinen suostumus tutkimukseen osallistumiselle. 16-17-vuotiaiden nuorten huoltajia tiedotetaan ennalta tutkimuksesta. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Aineistoa säilytetään 10 vuotta tutkimuksen valmistuttua, jonka jälkeen se hävitetään. Tunnistetietojen käsittely sekä tutkimusrekisteriin kerättävät tiedot on kuvattu tarkemmin tutkimuksen tietosuojaselosteessa ja tietosuojavaikutusten arvioinnissa (liitteet 6, 7).
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Päätös antaa mahdollisuuden tutkimusaineiston keräämiseen ajalla 3.2.2020-31.3.2021.
Päätös ei anna oikeutta saada tietoja Helsingin kaupungin asiakirja- ja rekisteriaineistoista.
Tutkimukseen osallistuneiden yksittäisten henkilöiden tunnistetietoja ei saa ilmaista tutkimusraportissa tai muulla tavoin.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei osallistu tutkimuksen toteuttamiseen.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.
Tutkimusraportin sähköinen osoite toimitetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön sähköpostiosoitteeseen: kasko.tutkimusluvat@hel.fi
Detta beslut publicerades 28.01.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Elina Vismanen, arviointiasiantuntija, puhelin: 09 310 22174