Vahingonkorvaus, henkilövahinko 24.8.2019, Kamppi
Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Hakijalle korvataan 30,00 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.
Päätöksen perustelut
Hakija on 15.9.2019 esittänyt kaupungille 94,48 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen matkakuluista sekä yksilöimättömän vaatimuksen henkisestä kärsimyksestä. Vaatimuksen mukaan hakija oli kävelemässä lapsenlapsensa kanssa rikkinäisen penkin ohi 24.8.2019 klo 17.40 Narinkkatorilla. Penkistä oli irronnut puinen rima, jonka johdosta siitä pilkisti metallinen osa, joka johti lapsen loukkaantumiseen. Paikalle soitettiin ambulanssi. Vahingon johdosta he myöhästyivät bussista ja joutuivat hankkimaan uudet bussiliput menetettyjen tilalle.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kadun kunnossapitoon luetaan katualueella olevien istutusten, kadun kalusteiden, korokkeiden, suojakaiteiden, liikennemerkkien ja muiden vastaavien laitteiden kunnossapito. Kalusteiden hoitoon kuuluu kalusteiden puhdistus, paikallisten pintavaurioiden korjaaminen sopivalla menetelmällä sekä irrotettujen kalusteiden vienti paikalleen. Penkkien kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti muiden kunnossapitotöiden ohella.
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan kyseisestä penkistä on irronnut puinen rima, jolloin penkistä on tullut näkyviin metalliosa, jossa rima on ollut kiinni. Kyseinen kohta on suojattu viikolla 40 ja se tullaan korjaamaan talven jälkeen. Syy penkin rikkoutumiseen on epäselvä, sillä alueella järjestetään paljon tapahtumia ja alueella liikkuu paljon ihmisiä.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan lapsenlapsi on loukannut itsensä rikkinäiseen penkkiin. Penkistä on tullut ilmoitus hakijan toimesta Helsingin kaupungin asiakaspalvelun palautejärjestelmään 28.8.2019. Tämän jälkeen penkki on lippusiimoitettu viikolla 40. Kaupungilla ei ole tietoa siitä, milloin penkki on hajonnut tai miten se on tapahtunut. Ottaen huomioon penkin keskeinen sijainti ja rikkoutuneen penkin kunto, kaupunki katsoo tässä tapauksessa kohtuulliseksi korvata hakijan hankkimat uudet bussiliput. Kaupunki ei korvaa menetettyjä bussilippuja, sillä vahingonkorvauksena voidaan maksaa vain vahingonkärsijälle aiheutunut todellinen menetys. Kaupunki katsoo taksimatkojen olevan välillisiä kustannuksia, jotka eivät ole olleet olosuhteet ja vamman laatu huomioon ottaen välttämättömiä. Kaupunki korvaa 30,00 euroa hakijan vaatimuksessa ilmoittamalle pankkitilille. Vaatimus henkisestä kärsimyksestä hylätään, sillä vaatimuksen esittäjä ei ole itse ollut vahingoittunut osapuoli.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 §, 2 §, 2d §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Detta beslut publicerades 17.10.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765