Hankerahoitus, EU-hanke, 6Aika: Ympäristöosaamisella työtä -hanke, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2019-010006
Ärendet har nyare handläggningar
§ 199

Osallistuminen EU:n rahoittaman 6Aika-strategian rahoitushakuun hankkeella ”6Aika: Ympäristöosaamisella työtä”

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan Unionin Suomen rakennerahasto-ohjelman rahoittamaan 6Aika-strategian rahoitushakuun hankkeella ” 6Aika: Ympäristöosaamisella työtä”.

Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin enintään 160 200 euroa varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU:n ja valtion tukea yhteensä 112 140 euroa, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 48 060 euroa.

Päätöksen perustelut

6Aika: Ympäristöosaamisella työtä -hankkeen tavoitteena on lisätä maahanmuuttajien ympäristöosaamista ja -tietoisuutta ja edistää maahanmuuttajien työllistymistä ympäristöalan tehtäviin. Helsinki on hankkeen hakija ja hallinnoija ja sen lisäksi hankkeeseen osallistuu kolme muuta partneria sekä seitsemän sovittua yhteistyökumppania, jotka osallistuvat hankkeen pilotointiin ja toimeenpanoon. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 2020–2021.

Kaupunkiympäristön toimiala on esittänyt, että Helsingin kaupunki osallistuisi hakijana Suomen rakennerahasto-ohjelman 6Aika Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-hakuun hankkeella "6Aika: Ympäristöosaamisella työtä". Hanke vastaa ESR-haun keskiössä olevaan tavoitteeseen eli osaamisen kehittämiseen kasvavilla ja vähähiilisyyttä tukevilla toimialoilla.

Ympäristöosaamisella työtä -hankkeella haetaan ratkaisua maahanmuuttajien ja vieraskielisten heikkoon työllistymiseen ja maahanmuuttajille ja vieraskielisille suunnatun ympäristöviestinnän ja -koulutuksen puutteeseen. Hankkeen tavoitteena on muun muassa edistää maahanmuuttajien työllistymistä ympäristöalan tehtäviin, lisätä maahanmuuttajien ympäristötietoisuutta -ja osaamista ja tätä kautta pienentää asumisen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia, tuottaa maahanmuuttajille kohdennettua viestintä- ja opetusmateriaalia ympäristö- ja ilmastoasioista ja luoda keinoja kytkeä maahanmuuttajien kotoutuminen ja kaupunkien hiilineutraalisuustavoitteet toisiinsa.

Hankkeessa kehitetään kaksi uutta toimintamallia, jotka muodostavat toisiaan tukevan toiminnallisen kokonaisuuden. Maahanmuuttajien työllistymistä ympäristöalan tehtäviin edistävän toimintamallin keskiössä on uudenlaisen ammatillisen ympäristöopintopolun kehittäminen ja työharjoittelumahdollisuuksien tarjoaminen ympäristöalan tehtävien parista. Vuokrataloyhtiöissä pilotoitava maahanmuuttajien ympäristöosaamista ja -tietoisuutta kehittävä Asumisen ympäristöosaajat -toimintamalli taas lisää tietoa asumisen ympäristövaikutuksista ja tarjoaa työkaluja ympäristöalalle työllistymiseen. Ympäristöosaamisen opinto -ja työllistymispolun kehittämisestä ja konseptoinnista vastaa Amiedu yhteistyössä Kierrätyskeskus Oy:n kanssa, ja Helsingin kaupunki osallistuu asumisen ympäristöosaajat -konseptin koordinointiin ja toteutukseen.

Hankeideaa on suunniteltu ja kehitetty Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman jalkauttamisen rinnalla. Hanke tukee HNH2035-ohjelman toimeenpanoa, jossa kaupunkilaisiin kytkeytyvät toimenpiteet vaativat monikielisyyden ja -kulttuurisuuden huomiointia. Hanke vastaa tunnistettuun riskiin siitä, että maahanmuuttajataustaiset kaupunkilaiset uhkaavat jäädä kielimuurin tai kulttuurierojen vuoksi vähähiilisen arjen käytäntöjen ulkopuolelle. Hanke myös tukee Helsingin kaupunkistrategian 2017- 2021 tavoitetta, jonka mukaan kaupungin työllisyyttä edistäviä palveluita tulee suunnata erityisesti niihin ryhmiin, joissa osallistuminen työmarkkinoilla on vähäisintä. Työllistymisen lisäksi kaupunkistrategiassa esillä ovat myös hankkeen muut keskeiset teemat eli maahanmuuttajien koulutuksen ja osallisuuden edistäminen.

Hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii Helsingin kaupunki ja osatoteuttajina Turun kaupunki, Amiedu ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy. Hankkeen pilotointiin osallistuvat vuokrataloyhtiöt Heka Oy, Sivakka Oy ja Sato Oyj. Hankkeessa tehtävän koulutuksen ja viestinnän toteuttamiseen osallistuvat yhteistyökumppaneina HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, International House Helsinki ja Plan International Suomi.

Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat noin 454 248 euroa, josta EU-tuen osuus on noin 317 974 euroa. Helsingin kaupungin osahankkeen kustannukset ovat enintään 160 200 euroa, josta EU-tuen osuus on 112 140 euroa ja omarahoituksen osuus 48 060 euroa. Haettava hanke on suunniteltu toteutettavaksi ajalla 1.3.2020–31.12.2021.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan Unionin rahoituksen hakemisesta.

Detta beslut publicerades 22.10.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Jari Viinanen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 31519

jari.viinanen@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Santtu von Bruun
vs. elinkeinojohtaja