Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla viranhaltijoille palvelujen myynnissä
Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelujen myyntiä koskevan toimivallan siirtäminen
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelujen myynnistä silloin, kun kyse ei ole toimimisesta kilpailutilanteessa markkinoilla, päättää
- palvelukokonaisuuden johtaja palvelukokonaisuutensa osalta 500 000 euroon saakka
- sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 1 000 000 euroon saakka.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kuntalain (410/2015) 7 §:n mukaan kunta hoitaa itsehallinnon nojalla itselleen ottamansa tehtävät ja järjestää sille laissa erikseen säädetyt tehtävät. Laissa säädetään myös siitä, kun tehtäviä on järjestettävä yhteistoiminnassa muiden kuntien kanssa (lakisääteinen yhteistoiminta). Kunta voi sopimuksen nojalla ottaa hoitaakseen muutakin kuin itsehallintoonsa kuuluvia julkisia tehtäviä.
Kuntalain 126 §:n 1 momentissa säädetään kunnan yhtiöittämisvelvollisuudesta sen hoitaessa 7 §:ssä tarkoitettua tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla. Tällöin kunnan on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi.
Kuntalain 126 §:n 2 momentissa säädetään tilanteista, joissa kunta ei ainakaan toimi kilpailuilla markkinoilla. Kunta ei toimi markkinoilla muun muassa silloin, kun se tuottaa lain perusteella omana toimintanaan palveluja kunnan asukkaille ja muille, joille kunnan on lain perusteella järjestettävä palveluja. Kuntalain säännösten taustalla on Euroopan unionin valtiontukia koskeva lainsäädäntö, jota sovelletaan taloudelliseen toimintaan. Tulkinnassa on ratkaisevaa harjoitettavan toiminnan luonne, joka on arvioitava tapauskohtaisesti. Kuntalain säännöksissä kilpailutilanteelta markkinoilla edellytetään, että palveluja tai tavaroita tuotetaan markkinoilla ja että toiminnassa on kyse kilpailutilanteesta yksityisten tuottajien kanssa.
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 19.6.2018 § 167 päättänyt palvelujen myyntiä koskevan toimivallan siirtämisestä tilanteissa, joissa kunta toimii kilpailluilla markkinoilla, mutta myytävän palvelun arvo on vähäinen. Koska osaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan palveluista ei tuoteta kilpailutilanteessa markkinoilla, palvelujen myyntiin oikeutetuista näissä tilanteissa on tarpeen päättää erikseen.
Muina kuin kilpailutilanteessa markkinoilla tuotettavina palveluina voivat tulla kysymykseen erityisesti kunnan ja muiden viranomaisten väliset yhteistyöjärjestelyt ja -hankkeet, joissa palveluntuottajana voi palvelun luonteen vuoksi toimia vain toinen viranomainen. Tällaisia ovat esimerkiksi tietyt sosiaalihuollon palvelut.
Päätöksenteon järjestämiseksi on tarkoituksenmukaista, että palvelujen myynnistä muussa kuin kilpailutilanteessa markkinoilla päättää toimialajohtaja ja palvelukokonaisuutensa osalta palvelukokonaisuuden johtaja niin, että oikeus päättää palvelujen myynnistä vastaa näille viranhaltijoille annettuja hankintavaltuuksia. Jos myytävän palvelun arvon ylittää viranhaltijoille määritellyt valtuudet, myynnistä päättää sosiaali- ja terveyslautakunta.
Toimivalta
Hallintosäännön 10 luvun 1 §:ssä määrätään toimialalautakunnan yleisestä toimivallasta. Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan toimialalautakunta valvoo, että toimialan toiminta on kaupunkistrategian ja talousarvion sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen asettamien tavoitteiden mukaista. Sosiaali- ja terveyslautakunta voi siten päättää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen myyntiin oikeutetuista yleisen toimivaltansa nojalla.
Detta beslut publicerades 30.10.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Melissa Sharma, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36594