Asemakaava ja asemakaavan muutos nro 12759, Malminkartanonhuippu
Detaljplan och detaljplaneändring för Malmgårdstoppen (nr 12759)
Beslut
Stadsfullmäktige godkände detaljplanen för gatuområden, ett närrekreationsområde och ett område för idrotts- och rekreationsanläggningar i 33 stadsdelen (Kårböle, Malmgård, Hongasmossa) och detaljplaneändringen för närrekreationsområden i 33 stadsdelen (Kårböle, Malmgård, Hongasmossa) enligt ritning nr 12759, daterad 17.1.2023, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Detaljplanens centrala innehåll
Detaljplanen och detaljplaneändringen gäller Malmgårdstoppen och dess omgivning i stadsdelen Kårböle i delområdena Malmgård och Hongasmossa. Största delen av planområdet saknar detaljplan. Detaljplanen gör det möjligt att utveckla Malmgårdstoppens område för närrekreation och idrotts- och rekreationstjänster så att naturvärdena beaktas och den regionalt betydelsefulla ekologiska förbindelsen tryggas.
Avsikten är att möjliggöra mångsidig och aktiv rekreation och tjänster i anslutning till denna på Malmgårdstoppen och samtidigt trygga områdets naturvärden.
För området placeras nya rekreationstjänster, såsom friluftsleder och en större plats för utomhusmotion, samt en byggnadsyta (600 m² vy) för t.ex. kafé- och restaurangtjänster. Rekreationstjänsterna placeras främst vid Malmgårdstoppens östra gräns så att de värdefullaste naturområdena bevaras.
I samband med detaljplanen utarbetades en trafikplan (ritning nr 7232), enligt vilken cykelförbindelserna i Naboängsvägens norra del förbättras och parkeringsplatsen för lastbilar har flyttats söderut.
Beslut som detaljplanen bygger på
Enligt Generalplan 2016 för Helsingfors är området i huvudsak ett grön- och rekreationsområde och delvis ett bostadsdominerat område. Detaljplanen avviker från Generalplan 2016 för Helsingfors i det att delar av generalplanens rutor för boende i detaljplanen i liten mån anvisas som en del av helheten för rekreationsområdet. Med beaktande av generalplanens allmänna karaktär innebär det att generalplanens styreffekt preciseras i detaljplaneläggningen. I Helsingfors underjordiska generalplan 2021 finns inga reserveringar på detta område. Detaljplanen stämmer överens med generalplanerna.
Detaljplanen bidrar till att staden kan uppnå sina strategiska mål genom att reservera plats för rekreations- och naturområden, främja motion med låg tröskel och skapa förutsättningar för ett gott stadsliv och möten mellan människor. Dessutom tryggar detaljplanen att de ekologiska förbindelserna förblir sammanhängande och förbättrar grönområdenas tillgänglighet och trivsel.
Områdets förutsättningar och nuläge
Största delen av detaljplaneområdet saknar detaljplan. Området är en viktig knutpunkt för grönområden och grönförbindelser. På området finns en backe av fyllnadjord som har landskapsgestaltats och där det finns bland annat byggda friluftsstråk, motionstrappor och en utsiktsterrass. Resten av planområdet är i huvudsak skog som används för rekreation. Området är en del av Helsingfors nätverk av skogar och trädbestånd samt av stadens nätverk för flygekorren. På området finns värdefulla naturobjekt. Planområdet gränsar till Kånala industriområde i väster, till Hongasmossas nya bostadsområde i norr och till Naboängsvägen och Kådvägens kommande bostadsområde i öster.
Största delen av planområdet saknar detaljplan. I områdets södra del gäller en detaljplan från 1986 och i dess norra del en detaljplan från 2015. I de detaljplanerna är området ett närrekreationsområde.
Helsingfors stad äger hela detaljplaneområdet. Detaljplanen har utarbetats på initiativ av staden.
Detaljplanens kostnader
Detaljplanen och detaljplaneändringen medför följande kostnader för staden, exklusive mervärdesskatt:
Bygget av en parkeringsplats 400 000–500 000 euro. I kalkylen ingår parkeringsplatsens dränering och belysning.
Kostnadskalkylen för att flytta en högtrycksledning för överföring av naturgas uppgår till cirka 1,5 miljoner euro. Kalkylen överstiger med 0,5 miljoner euro det värde som togs upp i kostnadskalkylen för samhällsekonomiska konsekvenser i detaljplaneändringen nr 12960 för Kådvägen. Höjningen beror på en ändring i ledningsflyttningens omfattning mellan Barrvägen och Trollkvastvägen.
Växelverkan under beredningen av detaljplanen
Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplanen, samt bemötandena till påpekandena i dessa.
Myndighetssamarbete
I samband med beredningen av detaljplanen har man samarbetat med olika parter inom stadsmiljösektorn samt med följande parter:
- Helen Ab
- Helen Elnät Ab
- Gasgrid Finland Oy
- samkommunen Helsingforsregionens miljötjänsters (HRM) vattenförsörjning
- kultur- och fritidssektorn
- stadskansliet
Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde anslutning av de funktioner som föreslås för området till det allmänna vattenförsörjningsnätet samt parkeringsområdets och idrottsplatsens läge. De frågor som tagits upp i ställningstagandena har beaktats i planläggningsarbetet så att de funktioner som behöver vattenförsörjning har placerats i närheten av det befintliga vattenförsörjningsnätet och den närmare placeringen av parkeringsområdet och idrottsplatsen har planerats i samarbete med kultur- och fritidssektorn.
Åsikter
Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde områdets naturvärden, områdets idrottsliga betydelse, reserveringen för Ring II och konsekvenserna för Hankmossvägens område. Åsikterna har beaktats i planläggningsarbetet så att beaktande av områdets naturvärden har varit en av utgångspunkterna för detaljplanen, områdets idrottsliga betydelse har identifierats, den upphävda reserveringen för Ring II inte finns i detaljplanen och detaljplanens konsekvenser för planområdets omgivning har bedömts. Det kom in åtta skriftliga åsikter.
Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt 3.1–7.2.2022, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen. Ett brev om att detaljplaneförslaget är framlagt skickades till Vanda stad, som gränsar till detaljplaneområdet.
Det gjordes två anmärkningar mot detaljplaneförslaget. Den ena gjordes av Helsingfors naturskyddsförening rf och den andra av ett husbolag i närheten av planområdet. Påpekandena i anmärkningarna gällde bevarande av naturvärden och de områdesreserveringar för en parkeringsplats för lastbilar som flyttades söderut vid Naboängsvägen.
Följande aktörer lämnade in utlåtanden:
- Helen Elnät Ab
- Vanda Energi Elnät Ab
- Esbo stad
- HRM
De påpekanden som fördes fram i utlåtandena gällde nyttjanderätten till kraftledningsområdet och vattenförsörjningsnätet. Dessutom betonades områdets betydelse som en del av ett kommunövergripande nätverk av rekreations- och idrottstjänster.
Följande aktörer meddelade att de inte har något att yttra: Samkommunen Helsingforsregionens trafik och kultur- och fritidssektorn/idrottsservicen, som också meddelade att planeringen och beredningen har gjorts i samarbete.
Åtgärder efter att detaljplaneförslaget varit offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan anges sammanfattningar av anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget samt bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.
Det som har framförts i påpekandena har beaktats med hänsyn till detaljplanens mål och i den mån det är ändamålsenligt.
Efter att planen varit offentligt framlagd gjordes ändringar i detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och övriga material. Detaljplanebeskrivningens sista kapitel innehåller en närmare redogörelse för ändringarna. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).
Närmare motivering
Motiveringarna till detaljplanelösningen framgår närmare av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Kaupunginhallitus 29.05.2023 § 345
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 33. kaupunginosan (Kaarela, Malminkartano, Honkasuo) katu-, lähivirkistys-, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueiden asemakaavan ja 33. kaupunginosan (Kaarela, Malminkartano, Honkasuo) lähivirkistysalueiden asemakaavan muutoksen 17.1.2023 päivätyn piirustuksen mukaisena nro 12759 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.
Esittelijä
Lisätiedot
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154
Kaupunkiympäristölautakunta 17.01.2023 § 19
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 17.1.2023 päivätyn asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12759 hyväksymistä liitteen numero 3 mukaisesti. Asemakaava koskee 33. kaupunginosan (Kaarela, Malminkartano, Honkasuo) katu-, lähivirkistys-, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueita ja asemakaavan muutos koskee 33. kaupunginosan (Kaarela, Malminkartano, Honkasuo) lähivirkistysalueita.
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat tiimipäällikkö Anna Böhling ja tiimipäällikkö Suvi Tyynilä. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Anna Böhling, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37211
Suvi Tyynilä, tiimipäällikkö, puhelin: 310 37264
Taina Toivanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37433
Jarkko Nyman, insinööri, puhelin: 310 37094
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 23.11.2022 § 63
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12759 pohjakartan kaupunginosassa 33 Kaarela. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12759
Kaupunginosa: 33 Kaarela
Kartoituksen työnumero: 14/2021
Pohjakartta valmistunut: 11.11.2022
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 18.11.2021 § 54
Lisätiedot
Kari Rajala, paikkatietosuunnittelija, puhelin: 09 310 31976
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883
Nimistötoimikunta 10.11.2021 § 77
Maisema-arkkitehti Pihla Sillanpää esitteli.
Nimistötoimikunta päätti esittää alueelle seuraavia uusia nimiä:
Itäinen Huippupolku – Östra toppstigen
(ulkoilutie)
Perustelu: Liitynnäinen, Malminkartanonhuipun mukaan.
Läntinen Huippupolku – Västra toppstigen
(ulkoilutie)
Perustelu: Liitynnäinen, Malminkartanonhuipun mukaan.
Malminkartanonsola – Malmgårdspasset
(ulkoilutie)
Perustelu: Liitynnäinen, Malminkartanonhuipun ja Malminkartanon osa-alueen mukaan.
Nimistötoimikunta on esittänyt nimeä Malminkartanonhuippu – Malmgårdstoppen jo 19.8.1986, ja nimi on ollut siitä lähtien epävirallisesti käytössä. Nimi tullaan virallistamaan vireillä olevassa alueen ensimmäisessä asemakaavassa.
Lisätiedot
Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 310 37386
Detta beslut publicerades 20.06.2023
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens besöksadress från och med 29.5.2023 är den följande
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolens besöksadress fram till 26.5.2023 är den följande
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Sörnäsgatan 1 |
00580 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks
- på vilka punkter ändring söks och vilka ändringar som yrkas
- på vilka grunder ändring söks.
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut i vilket ändring söks genom besvär, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 260 euro för behandling av ett ärende som gäller ändringssökande. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut. Avgifter tas inte ut i vissa ärendegrupper eller hos dem som enligt bestämmelser någon annanstans i lag är befriade från avgifter. Den som inlett ärendet är betalningsskyldig och avgiften gäller per besvärsskrift.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154