Ympäristölupa, Kivikon tuoretuotelaitos, Salico Oy

HEL 2019-011425
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 248 §

Salico Oy:n ympäristösuojelulain 115 a §:n mukainen ilmoitusasia

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti Salico Oy:n ilmoituksesta, joka koskee Kivikon tuoretuotelaitosta, seuraavaa.

Hakija

Salico Oy, Puutarhatie 26, 51900 Juva

Y-tunnus: 1568508-1

**********

Ilmoituksen tekemisen peruste ja lupaviranomaisen toimivalta

Salico Oy:n on tehtävä ympäristönsuojelulain 115a §:n mukainen ilmoitus, koska sen toiminta on ympäristönsuojelulain liitteen 4 kohtien 4 c, d ja e mukaista. Ympäristönsuojelulain 115 a §:n mukaan ilmoituksen käsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Kyseessä on olemassa olevan ympäristöluvan saaneen tuoretuotelaitoksen toiminnan olennainen muuttaminen. Laitoksella ei enää käsitellä kalatuotteita, tuotantomäärät ovat muuttuneet, ja omistaja on vaihtunut. Muilta osin toiminta on ympäristöluvan kaltaista.

Laitoksen sijaintipaikka ja sen ympäristö

Kivikon tuoretuotetehdas sijaitsee Kivikon teollisuusalueella osoitteessa Kivikonlaita 25, 00949 Helsinki. Kivikon teollisuusalue sijaitsee Lahdenväylän ja Malmin lentokentän sekä Kehä 1:n tuntumassa. Laitosalue rajoittuu Kivikon liikuntapuistoon, joka on kaavoitettu virkistys- ja viheralueeksi. Laitos ei sijaitse pohjavesialueella.

Laitosalueen etäisyys Kivikon asuinalueelle on noin 500 m ja lähimmästä päiväkodista on matkaa noin 1 km. Laitos ei sijaitse tärkeällä pohjavesialueella. Tattarisuon pohjavesialueelle on matkaa noin 700 m. Vanhankaupunginlahteen laskevan Viikinojan toinen sivuhaara kulkee noin 100 metrin etäisyydellä tontista.

Kaavoitustilanne ja toimintaa koskevat muut luvat

Asemakaavassa 10860/2003 tontti kuuluu teollisuusrakennusten (TT) korttelialueeseen. Viereiselle tontille (47098 tontti 5) on vahvistettu kaavamuutos 8.1.2019. Tontti on osa Tattariharjun eritasoliittymän asemakaavan (12480) muutosta. Tattariharjun eritasoliittymän rakentaminen alkanee 2020-luvulla.

Laitoksella on voimassa oleva ympäristölupa, joka on haettu Caternet Finland Oy:n toimintaa varten (4.3.2009/Ymk 2008-2516). HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (entinen Helsingin Vesi) jäteveden ja veden liittymissopimus on ollut voimassa 19.8.2008 lähtien. Salico Oy:n vuokrasopimus Kivikonlaita 25:ssa on ollut voimassa 25.10.2019 alkaen.

Laitoksen toiminta

Laitoksen nimi oli 1.4.2016 saakka Caternet Finland Oy. Sen jälkeen Apetit Ruoka Oy osti laitoksen, joka puolestaan myi laitoksen Greenfood-konsernille osaksi Salico Oy:tä 1.10.2019. Caternet Finland Oy:n tuotevalikoimissa olivat vihannes- ja hedelmäjalosteiden lisäksi myös kalatuotteet ja laitoksella esimerkiksi savustettiin kalaa. Kalan savustus lopetettiin toistaiseksi vuonna 2015. Kivikon toimipisteen kalatuotantoaluetta pienennettiin, ja tilalle rakennettiin tuorekasvislinja. Vuoden 2019 alusta Apetit Ruoka Oy:n Kivikon toimipisteen entisellä kalatuotantoalueella aloitettiin pienimuotoinen tuoreiden jalostamattomien kalastustuotteiden valmistaminen rahtityönä Escamar Seafood Oy:lle. Kalaliiketoiminta päättyi syyskuussa 2019. Vuoden 2020 aikana laitoksen kalatuotantoalue otetaan tuorekasvistuotannon käyttöön, jolloin nykyinen kasvisjalosteiden tuotantomäärä tulee nousemaan.

Salico Oy:n Kivikon toimipisteessä tuotetaan tuoreita esikäsiteltyjä vihannes- ja hedelmäjalosteita. Asiakkaita ovat vähittäiskauppa, ammattikeittiöt, ravintolat ja muu elintarviketeollisuus. Laitoksessa paloitellaan, viipaloidaan, kuutioidaan, suikaloidaan ja pakataan erilaisia hedelmä- ja vihannestuotteita.

**********

Laitoksen tuotanto on jaettu kolmeen osastoon: Hevi-, Herkkula- ja Tuorekset-osastoihin. Hevi-osastolla sijaitsevat salaattilinja, valmistetaan raasteita sekä pilkotaan hedelmiä ja vihanneksia. Salaattilinja tuottaa pilkottua ja pakattua salaattia. Herkkulassa valmistetaan annossalaatteja. Tuorekset-osastolla tuotetaan tällä hetkellä pääasiassa Tuorekset-tuotemerkin kasvissekoituksia.

Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen

Kemikaalit

Kivikon tehtaalla käytettävät kemikaalit ovat pääasiassa erilaisia happamia ja emäksisiä elintarviketeollisuuteen tarkoitettuja siivouskemikaaleja (natriumhydroksidi, typpihappo, etikkahappo). Samanaikaisesti varastoitava siivouskemikaalimäärä on yhteensä noin 1800 kg. Huolellisella käsittelyllä ja siivoushenkilöstön tarkoituksenmukaisella perehdytyksellä varmistetaan, etteivät happamat ja emäksiset kemikaalit pääse sekoittumaan keskenään. Jotkin klooria sisältävät pesuaineet voivat happoihin sekoitettuina muodostaa myrkyllistä kloorikaasua. Siivouskemikaalit varastoidaan suoja-altaiden päällä lukollisessa, hyvin ilmastoidussa kemikaalivarastossa. Kemikaalivaraston lattiakaivo on tulpattu ja tulppa poistetaan vain lattian pesun ajaksi.

Muut kemikaalit ovat jäähdytysjärjestelmien kylmäaineita, joita ei varastoida laitoksella. Jäähdytyskoneikkoja on laitoksella 10 kappaletta. Kylmäaineet ovat: R404A n. 300kg, R410A 90 kg, R407C 35 kg. Jäähdytyskoneiden kylmäliuoksena käytetään koneesta riippuen pieniä määriä 30-40 % etyleeniglykolia tai propyleeniglykolia.

Siivouskemikaalien ja kylmäaineiden lisäksi Kivikon laitoksella käytetään tuotteiden pakkaamisen yhteydessä suojakaasuseosta, joka sisältää hiilidioksidia, happea ja typpeä eri sekoitussuhteissa. Hiilidioksidi- ja typpikaasut säilytetään laitoksen pihalla olevissa kaasusäiliöissä. Happipullot sijaitsevat laitoksen raaka-aineiden vastaanottotiloissa. Suojakaasusäiliöiden huollon ja happipullojen vaihtamisen hoitaa Oy AGA Ab.

Energiankäyttö

Laitoksella ei ole omaa energiantuotantoa vaan energiana käytetään sähköä ja kaukolämpöä. Energiaa käytetään erityisesti tilojen viilentämiseen. Sähköä kuluu keskimäärin 3600 MWh vuodessa ja kaukolämpöä noin 1450 MWh vuodessa. Energiankulutusta tarkkaillaan, ja kulutusta vähennetään erilaisin toimenpitein.

Vedenkulutus ja jätevesi

Raaka-aineiden, tuotantotilojen ja linjojen pesuun käytetään talousvettä noin 59 000 m³ vuodessa. Energiankulutuksen lisäksi vedenkulutusta tarkkaillaan ja käytön vähentämiselle on asetettu vuosittaiset tavoitteet.

Jätevesi koostuu tuotteiden huuhteluvesistä ja laitteiden sekä tuotantotilojen pesuvesistä. Jäte- ja pesuvedet johdetaan viemäriverkostoon rasvanerotuskaivon läpi. Rasvanerotin tyhjennetään kerran kuukaudessa ja se on varustettu hälytysjärjestelmällä. Kiintoaineksen päätyminen viemäriin minimoidaan tuotannossa viemärien suuaukoilla olevilla sihdeillä. Lisäksi siivousten yhteydessä poistetaan kiintoaines mekaanisesti ennen vedellä huuhtelua.

Jätteet

Suurin jätejae on biojäte, jota syntyy kasvisten ja hedelmien jalostamisessa raaka-ainehävikkinä sekä leikkuu- ja kuorintajätteenä keskimäärin 1200 tonnia vuodessa. Biojätteestä tuotetaan biokaasua Gasum Oy:n Riihimäen biojalostamolla. Toiseksi suurin jätejae on kartonki (320 t/v) ja kolmanneksi suurin energiajäte (130 t/v). Sekajätettä syntyy hyvin vähän (3 t/v).

Vaarallisia jätteitä syntyy hyvin pieniä määriä. Jäteöljy kerätään merkittyyn tynnyriin, loisteputket ja paristot omiin vaarallisten jätteiden keräyspisteisiinsä. Ulkoistetut palveluntuottajat toimittavat esimerkiksi kylmälaitteiden huolloista syntyvät vaaralliset jätteet asianmukaisesti vaarallista jätettä vastaanottaviin laitoksiin.

Kuva 2. Laitoksella syntyvät jätteet ja jätemäärät

Liikenne

Laitoksen saapuvan ja lähtevän tavaran kuljetukset hoitavat ulkopuoliset kuljetusliikkeet. Laitoksella käy päivittäin arkisin maanantaista perjantaihin noin 25 tavarankuljetusajoneuvoa, eli noin 125 autoa viikossa. Viikonlopun kuljetukset mukaan lukien määrä on noin 150 ajoneuvoa viikossa. Tavarankuljetukset toimivat ympäri vuorokauden. Muu liikenne koostuu työntekijöiden työmatkaliikenteestä. Työmatkaliikenteen automäärä on noin 70 autoa vuorokautta kohden.

Laitoksen toiminnasta ei sen toimiessa normaalisti aiheudu mainittavaa haju- tai melupäästöjä laitoksen ulkopuolelle.

Paras käytäntö ja paras käyttökelpoinen tekniikka

Salico Oy on selvillä toimialansa ympäristön kannalta parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymisestä. Kone- ja laitehankinnat suunnataan energiankulutusta ja ympäristörasituksia vähentävästi.

Salico Oy:llä on käytössään laatu- ja ympäristöjärjestelmät ISO 14001, ISO 9001 sekä elintarviketurvallisuusjärjestelmä FSSC 22000.

Poikkeukselliset tilanteet ja niihin varautuminen

Toiminnan ympäristöriskit on kartoitettu ja riskien ennaltaehkäisevät toimenpiteet nimetty. Turvallisuus- ja pelastussuunnitelma on päivitetty 13.8.2019.

Ilmoituksen käsittely

Helsingin kaupungin kirjaamo on vastaanottanut ympäristönsuojelulain 115 a §:n mukaisen ilmoituksen 1.11.2019. Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan muutos ei vaikuta muuhun kuin ilmoituksen tekijän oikeuteen ympäristönsuojelulain 115 e §:n mukaisesti.

Ilmoituksen vireilletulo, vireilletulosta tiedottaminen, asianosaisten kuuleminen ja lausuntojen pyytäminen

Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 1.11.2019.

Toiminnan muutoksen ei arvioida lisäävän lähiympäristöön aiheutuvia haju-, melu- tai liikennepäästöjä. On mahdollista, että hajupäästöt vähenevät toiminnan muutoksen johdosta. Laitos sijaitsee teollisuusalueella, eikä sen lähellä ole asuintaloja. Laitos on ollut toiminnassa vuodesta 2009 alkaen. Asiassa tehtävä päätös ei vaikuta muiden kuin ilmoituksen tekijän oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen. Tästä johtuen ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, ettei ilmoituksen johdosta ole aihetta tiedottaa tai kuulla asianosaisia. Asian selvittäminen ei edellytä lausuntojen pyytämistä ja huomioon ottaen muutosten luonne, lausuntojen pyytäminen ei ole tarpeen myöskään yleisen edun valvomiseksi.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä 115a §:n mukaisen ilmoituksen Salico Oy:n Kivikossa sijaitsevalle elintarviketeollisuuden laitokselle ilmoituksessa antamien selvitysten mukaisesti ja seuraavin määräyksin:

  1. Laitoksella syntyvien jätteiden määrää tulee vähentää mahdollisuuksien mukaan. Jätteet on lajiteltava huolellisesti ja pidettävä erillään toisistaan varastoinnin ajan. Vaarallisten jätteiden määristä, toimituskohteista ja kuljetuksen suorittajista on laadittava jätelain 121 §:n mukaiset siirtoasiakirjat, joiden tulee olla tarvittaessa kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tarkastettavissa. Siirtoasiakirjat on säilytettävä kolme vuotta. (JL  6, 7, 8, 9, 15, 19 ja 121 §, Vna 518/2014)
  2. Laitoksen toiminnasta aiheutuva melutaso saa olla ulkona ympäristön virkistysalueilla päiväaikaan klo 7.00–22.00 enintään 55 dB (LAeq,07-22h) ja yöaikaan klo 22.00–7.00 enintään 50 dB (LAeq,22-07h) (Vnp 993/1992 2 §).
  3. Laitoksessa syntyvät jätevedet on johdettava Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ylläpitämään jätevesiviemäriin. Viemäriin ei saa johtaa jätevesiä siten, että siitä aiheutuu vauriota viemäriverkolle, haittaa puhdistamon toiminnalle tai puhdistamolietteen hyötykäytölle.  Toiminnanharjoittaja on vastuussa jäteveden johtamisesta mahdollisesti aiheuttavasta vahingosta, haitasta tai muusta edunmenetyksestä. (YSL 16, 17, 52, 66 §)
     
  4. Häiriötilanteissa ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa on ryhdyttävä välittömästi asianmukaisiin tarpeellisiin toimenpiteisiin vahinkojen torjumiseksi sekä tapahtuman toistumisen estämiseksi. Henkilökunnalle tulee järjestää riittävä koulutus ja opastus poikkeuksellisten tilanteiden varalle.

    Häiriö- tai vahinkotilanteista, joista aiheutuu määrältään tai laadultaan poikkeavia päästöjä ilmaan, veteen tai maaperään, on viipymättä ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. (YSL 15, 52, 172  §).
  5. Kylmälaitteiden huollosta on pidettävä päiväkirjaa, josta käy ilmi  laitteen sisältämän aineen määrä ja tyyppi, lisätyn aineen
    määrä, talteen otetun aineen määrä, viimeisin huoltopäivämäärä, tehty toimenpide, tarkastuksen suorittaneen toiminnanharjoittajan nimi ja huoltajan allekirjoitus. Laitteenyhteydessä tulee olla ilmoitus siitä, milloin laite on viimeksi tarkastettu. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. (YSL 52, 58, 163 §, JL 12, 15, 16 ja 121 §,VNA 179/2012 8, 9 ja 24 §, VNA 452/2009)
  6. Toiminnanharjoittajan on pidettävä lisäksi kirjaa:
    - käytetyistä raaka-aineista ja kemikaaleista
    -syntyvien jätteiden määristä ja toimituskohteista
    - rasvaerottimen tyhjennyksistä ja huolloista
    - merkittävistä jäähdytysjärjestelmässä tapahtuneista
    kylmäaineiden vuodoista
    - häiriötilanteista

    Kirjanpidon on oltava ajantasaisena ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen saatavilla (YSL 8 §, JL 12, 118, 120, 122 §).
  7. Mikäli toiminnoissa, niiden laajuudessa tai toimintatavoissa tapahtuu merkittäviä muutoksia tai toiminta pysyvästi tai pitkäaikaisesti keskeytyy, on tapahtumista ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle hyvissä ajoin ennen niiden toteutumista (YSL 29, 52, 170 ja 172 §).
  8. Toiminnanharjoittajan on toiminnan lopettamisesta ilmoittaessaan esitettävä selvitys toiminnassa käytettyjen laitteistojen käytöstä poistamisesta sekä toiminnasta
    jäljelle jääneiden kemikaalien ja jätteiden käsittelystä. (YSL 52, 170 §)
     

Päätös korvaa Caternet Finland Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan (4.3.2009/Ymk 2008-2516).

Esittelijän perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 115 b §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

  1. Jätelain 8 §:n mukaan ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Jos jätettä kuitenkin syntyy, jätteen haltijan on ensisijaisesti valmisteltava jäte uudelleenkäyttöä varten tai toissijaisesti kierrätettävä se. Jos kierrätys ei ole mahdollista, jätteen haltijan on hyödynnettävä jäte muulla tavoin, mukaan lukien hyödyntäminen energiana. Jos hyödyntäminen ei ole mahdollista, jäte on loppukäsiteltävä. Pääkaupunkiseudun yleiset jätehuoltomääräykset sisältävät yksityiskohtaisia määräyksiä eräiden jätteiden hyödyntämisestä. Valtioneuvoston asetuksessa pakkauksista ja pakkausjätteistä on säädöksiä mm. koskien käytettyjen pakkausten erilliskeräystä, uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja muuta jätehuoltoa.
     
  2. Toiminnasta ei saa aiheutua kohtuutonta meluhaittaa.
  3. Laitoksen sijaintipaikka on Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:n toiminta-alueella. Määräys on annettu pinta- ja pohjavesien sekä maaperän pilaantumisen estämiseksi.
  4. Kirjanpito ja raportointi ovat tarpeen toiminnan valvonnan kannalta.
  5. Tiedot laitoksen toiminnassa tapahtuneista muutoksista ja toiminnanharjoittajan vaihtumisesta ovat tarpeen valvontaa varten. Selvitys laitteistojen käytöstä poistamisesta sekä toiminnasta jäljelle jääneiden kemikaalien ja jätteiden käsittelystä on tarpeen jätehuollon valvonnan kannalta.
    6.   Määräys on tarpeen, jotta toiminnan lopettamisesta aiheutuvat
          päästöt tai jätteet eivät laitoksen toiminnan päättymisen 
          jälkeen aiheuta terveyshaittaa tai muuta merkittävää
          ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.
    7.     Määräys on tarpeen valvonnan kannalta.
    8.     Määräys on tarpeen, jotta toiminnan lopettamisesta 
            aiheutuvat päästöt tai jätteet eivät laitoksen toiminnan
            päättymisen jälkeen aiheuta terveyshaittaa tai muuta
            merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 12.4.2019 (91 §) hyväksymän taksan mukainen hakemuksen käsittelymaksu on 2720,00 euroa. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalveluista.

Päätöksen antaminen ja siitä tiedottaminen

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin ilmoitustaululla 23.12.2019 osoitteessa Pohjoisesplanadi 11 - 13. Päätös annetaan julkipanon jälkeen 27.12.2019, jolloin sen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon. Päätös julkaistaan internetissä.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 8, 15, 16, 17, 29, 52, 66, 115 a-e, 163, 170, 172, 190, 205 § sekä liite 4.
Jätelaki (646 /2011) 6, 7, 8, 9 , 12, 15, 19, 118, 120, 121, 122 § sekä liite 4.
Jäteasetus (179/2012) 20 §
Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992) 2 §.
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset
EU:n asetus fluoratuista kasvihuonekaasuista (517/2014)
Valtioneuvoston asetus otsonikerrosta heikentäviä aineita ja eräitä fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien laitteiden huollosta (452/2009)
Valtioneuvoston asetus pakkauksista ja pakkausjätteistä (Vna 518/2014)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Detta beslut publicerades 17.12.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Päätöksen katsotaan tulleen muiden valitukseen oikeutettujen tietoon silloin, kun se on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
65100 Vaasa
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Vaasan hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

yksikön päällikkö
Päivi Kippo-Edlund

Mer information fås av

Tanja Rajamäki, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32096

tanja.rajamaki@hel.fi

Bilagor

1. Elintarvike- ja rehuteollisuuden ilmoituslomake
2. Ympäristölupa (Ymk 2008-2516)

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.