Vesihuoltoon liittymisestä vapauttaminen, Jollas, Asunto Oy Rantapaasi

HEL 2019-012710
Ärendet har nyare handläggningar
§ 154

Päätös vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta, As. Oy Rantapaasi

Enhetschef

Päätös

Hakija

As. Oy Rantapaasi

**********

Hakemus

Hakemus koskee kiinteistön 091-49-208-5 vapauttamista velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitoksen (HSY) toiminta-alueella. Vesihuoltolain 11 §:n mukainen vapautushakemus on saapunut 5.12.2019. Hakemusta on täydennetty 2.4.2020. Vapauttamista vesihuoltolaitoksen vesijohdosta ja viemäristä haetaan toistaiseksi.

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty määräaikainen vapautus vesijohtoon ja jätevesiviemäriin liittämisestä 9.1.2015 § 5.

Toimivaltainen viranomainen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on päätöksellään 16.1.2020 § 4 siirtänyt yksikön päällikölle toimivallan myöntää hakemuksesta vapautuksen vesihuoltolain 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisestä vesihuoltolaitoksen verkostoon.

Kiinteistön vesihuolto

Kiinteistöllä on asuinrakennus ja talousrakennus. Kiinteistöllä asuu kaksi henkilöä. Talousvesi otetaan omasta porakaivosta. Asuinrakennuksen wc-vedet johdetaan 10 m³:n kokoiseen umpisäiliöön. Harmaat vedet johdetaan kaksiosaisen saostuskaivon kautta imeytyskenttään.

Hakijan perustelut vapauttamiselle

Tontilla peruskallio on lähellä pintaa. Vesijohdon ja viemärin louhinta on hankalaa ja aiheuttaisi suuria kustannuksia. Kustannusarvio on noin 93 500 euroa. Verkosto sijaitsee noin 5 metrin päässä tonttirajasta ja yli 100 metrin päässä asuinrakennuksesta. Hyvälaatuista talousvettä on riittävästi ja jätevedet hoidetaan asianmukaisesti. Haittoja ympäristöön ei aiheudu. Asukkaat ovat iäkkäitä. Vapauttaminen ei vaaranna vesihuoltolaitoksen toimintaa.

Asianosaisten kuuleminen

Hakemuksen johdosta on kuultu vesihuoltolaitosta, joka alueella on Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY). Vesihuoltolaitoksen lausunto on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 6.5.2020. HSY toteaa lausunnossaan seuraavaa: Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä on rakentanut alueelle vesijohto- ja viemäriverkoston. Tarkoituksenmukaista on, että jätevesien käsittely hoidetaan kokonaisuuden kannalta kestävällä tavalla alueen kiinteistöjen osalta. Liittämisvelvollisuudesta vapauttaminen heikentää vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. HSY:n vesihuollon em. yleisnäkemyksen, ja ympäristöperusteiden kannalta liittämisvelvollisuudesta vapautusta viemäriverkostoon ei puolleta.

Hakemuksen johdosta on kuultu kunnan terveydensuojeluviranomaista, joka ilmoitti lausunnossaan 28.4.2020 seuraavaa:

Hakemuksen perusteella käytettävä talousvesi hankitaan porakaivosta. Talousvedestä tehtyjen tutkimusten perusteella KmnO4-luku, väriluku ja sameus ylittävät sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 401/2001 mukaiset laatusuositukset. 11.3.2020 otetun vesinäytteen perusteella KmnO4-luku on ollut 21 mg/l, väriluku 35 mg Pt/l ja sameus 1,2 NTU. Asetuksen 401/2001 mukaiset laatusuositusarvot ovat KmnO4-luvulle 20 mg/l, väriluvulle 5 mg Pt/l ja sameudelle 1 NTU. Muilta tutkituilta osin talousvesi täyttää asetuksen 401/2001 mukaiset laatusuositukset ja laatuvaatimukset.

Hakemuksen liitteessä hakija ilmoittaa, että vuodesta 1999 lähtien on käytössä ollut Akva Filter Oy:n AF A 400 suodatinlaitteisto, mikä on toiminut hyvin ja vedenlaatu on käyttäjiä tyydyttänyt. Hakijan ilmoituksen mukaan pari päivää ennen vesinäytteenottoa suodattimeen vaihdettiin semidol-, antrasiitti- ja akva dioxidemassat. Hakijan mukaan näyttää siltä, että uusista suodatinmassoista erottunut pöly on syynä vesinäytteessä todettuun värilukuun ja sameuteen. Vesi on hakijan mukaan kirkastunut muutaman päivän jälkeen. Hakija ilmoittaa seuraavassa suodattimen huollossa vaihtavansa kaikki massat suodatinsäiliön pohjaa myöten. Hakemuksen liitetiedoissa olevan Akva Filter Oy:n esitteessä todetaan, että kokonaan uuden suodatusmateriaalikerroksen suodatusmateriaalipöly saattaa aiheuttaa veteen alussa sivumakua.

Elintarviketurvallisuusyksikkö toteaa, ettei yleisestä vesijohdosta vapauttamiselle ole terveydensuojelullisia esteitä. Vesinäytteessä todettujen KmnO4-luvun, väriluvun ja sameuden laatusuositusten ylitysten ei katsota aiheuttavan terveyshaittaa. Elintarviketurvallisuusyksikkö suosittelee tutkimaan porakaivoveden laatua säännöllisesti ja huoltamaan suodatinjärjestelmää valmistajan ohjeen mukaisesti.

Hakijan vastine saatuihin lausuntoihin on saapunut 24.8.2020. Vastineessa hakija toistaa hakemuksen perusteluja ja toteaa, mm. että imeytyskenttä on erittäin huolellisesti hoidettu ja saostuskaivoja tyhjennetään kaksi kertaa vuodessa. Imeytyskentän kuntoa ei tule arvioida käyttöiän vaan toimivuuden perusteella. Omakotitaloa rakennettaessa ei ollut mahdollista liittyä verkostoon, joten on hankittu omat järjestelmät. Vedenkulutus kiinteistöllä on vähäistä. Liittyminen tulisi kohtuuttoman kalliiksi eikä vaaranna vesihuoltolaitoksen toimintaa.

Tarkastus

Kiinteistöllä on tehty tarkastus edellisen hakemuksen yhteydessä 9.10.2014, joten arvioidaan, että uuden tarkastuksen tekeminen ei ole tarpeen. Jätevesijärjestelmä todettiin tuolloin asianmukaiseksi eikä tilanne hakijan antamien tietojen mukaan ole muuttunut.

Muut toimitetut asiakirjat

HSY on pyynnöstä toimittanut lisäselvennystä asiaan 11.9.2020 ja toteaa, että kiinteistö on toiminta-aluetta. Verkosto sijaitsee noin 10 metriä kiinteistön rajasta, mutta kyseinen tontti on hyvin pitkä, joten asuinrakennukseen matkaa on noin 100 metriä liitoskohdasta. HSY ei yleensä ota kantaa kustannuksiin, mutta toteaa, että noin 100 000 e kustannus ei ole mahdoton, jos louhittavaa on noin pitkä matka. Vesihuollon laajenemisinvestoinnit pyritään kattamaan alueen kiinteistöjen liittymismaksuilla. Jos joku ei liity, se heikentää alueen taloudellisesti kannattavaa vesihuollon järjestämistä.

Ratkaisu

Yksikön päällikkö vapauttaa As Oy Rantapaaden velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Vapautus on määräaikainen ja se on voimassa enintään 31.12.2025 saakka.

Viranomaisvalvontaa varten jätevesimäärän oleellisesta lisääntymisestä tai muista talousvesi- ja jätevesijärjestelyjen oleellisista muutoksista on ilmoitettava Helsingin kaupungin ympäristöpalveluille.

Päätöksen voimassaoloaika

Päätös on voimassa vuoden 2025 loppuun saakka. Päätöksen voimassaoloa voidaan kuitenkin tarkastella uudelleen, mikäli toiminnan olosuhteet tai sen aiheuttamat haitat ympäristölle tai naapurustolle muuttuvat siten, etteivät vesihuoltolain 11 §:n mukaiset edellytykset enää täyty. Toiminnan olennaisesti muuttuessa kiinteistön tulee liittyä vesihuoltolaitoksen verkostoon tai voidaan hakea uutta vapautusta. Mikäli harkitaan uuden vapautuksen hakemista, on huomioitava, että kiinteistön harmaiden vesien imeytyskenttä alkaa olla käyttöikänsä päässä.

Päätöksen perustelut

Vesihuoltolain (muut. 681/2014) 10 §:n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin.

Lain 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisvelvollisuudesta 11 §:ssä säädetyin perustein. Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi. Lisäksi kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on pyydettävä vapauttamisesta kunnan terveydensuojeluviranomaisen lausunto.

Vapautus on myönnettävä, jos
1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja
2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.

Edellytyksenä vesijohtoon liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on lisäksi, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä. Edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on lisäksi, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.

Hakijan antamien selvitysten ja muiden asiaan liittyvien tietojen perusteella kiinteistön liittäminen vesihuoltolaitoksen verkostoon muodostuisi kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon liittämisestä aiheutuvat kustannukset. Yksittäisen kiinteistön vapauttamisen ei myöskään voida katsoa vaarantavan vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. Vapautuksen erityisedellytyksistä todetaan, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä ja jätevesien käsittely on hoidettu asianmukaisesti.

Sovelletut säännökset

Vesihuoltolaki (119/2001, muut. 681/2014) 10, 11 ja 32 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Hakemus liitteineen, hakemuksen täydennys, terveydensuojeluviranomaisen lausunto, vesihuoltolaitoksen lausunto, hakijan vastine lausuntoihin, HSY:n lisäselvennys sekä jätevesien käsittelyn arvioinnin osalta aiempi päätös 9.1.2015 § 5.

Detta beslut publicerades 18.09.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea (asianosainen)
  • kunta
  • valvontaviranomainen
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse ilman saantitodistusta, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta(valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut.
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja
mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Sini-Pilvi Saarnio, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32019

sini-pilvi.saarnio@hel.fi

Beslutsfattare

Hannu Arovaara
vs. yksikön päällikkö