Kotoutumisen tueksi osoitetun määrärahan jakaminen toimialoille
Määrärahat kotoutumisen tueksi vuodelle 2020
Päätös
Kansliapäällikkö päättää myöntää maahanmuuttajien kotoutumisen tueksi vuoden 2020 talousarvion määrärahoista yhteensä 1 000 000 euroa talousarvion kohdalta 14001 Maahanmuutto 1817200 seuraavasti:
Kaupunginkanslia / Osallisuus ja neuvonta -yksikkö:
Jalkautuvan neuvonnan hanke, 145 000e
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala:
Maahanmuuttajien kehittämisohjelma, jatkohanke vuodelta 2019, 270 000e
Leikkipuistojen kehittämishanke, 135 000e
Sosiaali- ja terveystoimiala:
Terveydenhoidon yhteistyöpilotti ulkomaalaistaustaisten asiakkaiden terveydenhuollon erityistarpeiden selvittämiseksi ja terveyspalveluiden kehittämiseksi, jatkohanke vuodelta 2019, 150 000e
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala:
Stadin MaaLi -hanke, jatkohanke vuodelta 2019, 115 000e
Mellunkylän alueen yhteishanke kaksisuuntaisen kotoutumisen kehittämiseksi, 135 000e
Järjestökoordinaattori kaupunkitasoisen järjestötyön kehittämiseksi, 50 000e
Rahoitettavien hankkeiden yksityiskohtaisempi selvitys on liitteessä 1.
Päätöksen perustelut
Määräraha kotoutumisen tueksi kohdennetaan Helsingin kotouttamisohjelman 2017–2021 ja kaupunkistrategian mukaisiin kotouttaviin toimintoihin, joiden kohderyhmänä ovat ulkomaalaistaustaiset helsinkiläiset. Kotouttamisohjelman teemoina ovat Helsinki on osaavan työvoiman kaupunki, Helsinki on maailman vaikuttavin paikka oppia, Helsinki on avoin ja osallistava sekä Helsinki ehkäisee eriarvoistumista. Rahoitettavina kohteina ovat esimerkiksi kotoutumista tukeva toiminta koulutuksen, työllistymisen tai hyvinvoinnin tukemisen keinoin, kotouttamistyön kehittäminen ja uusien palveluiden pilotointi toimialoilla ja kaupunginkansliassa sekä toimialarajat ylittävien kotoutumistoimintojen käynnistäminen ja jalkauttaminen.
Aikaisemmin kaupunginhallitus on vuosittain myöntänyt määrärahaa maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseksi ja tämän jatkumona kaupunginhallitus myönsi 1,5 miljoonaa euroa laajemmin maahanmuuttajien kotoutumisen tueksi vuoden 2019 talousarvion määrärahoista. Vuodelle 2020 määrärahaa siirrettiin miljoona euroa suoraan työvoima- ja maahanmuuttoyksikön maahanmuuttoasioiden tiimin budjettiin, jotta rahalla voidaan tukea kotoutumista tukevien uusien palveluiden pilotointia entistä pitkäjänteisemmin.
Rahoitushaun prosessia on tehostettu ja rahoituksen seurantaa on kehitetty vuodesta 2018 lähtien. Vuoden 2020 rahoituksen osalta esitettyjen rahoituskohteiden suunnittelu on aloitettu yhdessä maahanmuuton asiantuntijaverkostossa vuoden 2019 keväällä. Tavoitteena on ollut luoda suurempia rahoituskokonaisuuksia vaikuttavampien toimintojen aikaansaamiseksi. Vuoden 2020 rahoitettavilta hankkeilta on edellytetty palvelukokonaisuuksien tai toimialarajojen ylittäviä toimenpiteitä. Lisäksi hankkeiden tulee suuntautua jollekin tai joillekin valituista kaupunkiuudistusalueista.
Rahoitushakemuksia tuli yhteensä 1 590 998 miljoonan euron edestä: kaupunginkansliasta 155 000 euroa, kasvatuksen koulutuksen toimialalta 563 000 euroa, sosiaali- ja terveystoimialalta 491 642 euroa ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta 381 356 euroa. Koska rahoitushakemusten loppusumma ylitti hankkeille varatun budjettivarauksen, tehtiin jokaisesta hakemuksesta yhdenmukaisin kriteerein laadullinen arviointi, minkä perusteella rahoitettavat hakemukset valittiin esitykseen.
Laadullisen arvioinnin kohteet olivat seuraavat:
- hankkeen toteutettavuus suhteessa tavoitteisiin, toimenpiteisiin, aikatauluun ja esitettyyn budjettiin
- hankkeen vaikuttavuuden arviointi, seuranta ja mittarit, jatkohankkeiden osalta tulosten tarkastelu suhteessa toimenpiteisiin, henkilötyövuosiin ja budjettiin
- hankkeiden kohdentuminen suoraan tai välillisesti kuntalaisiin
- hankkeen tavoite vastata merkittävään palvelukatveeseen
- hankkeen innovatiivisuus ja uudet toimintatavat
Kaikki hankkeet on arvioitu samoilla kriteereillä riippumatta siitä, onko hanke saanut rahoitusta jo vuodelle 2019. Hankerahoitus myönnetään aina yhden budjettivuoden ajaksi. Hankkeilla on mahdollisuus hakea rahoitusta toiselle vuodelle uudella hakemuksella ensimmäisen rahoitusvuoden jälkeen, mutta myös jatkorahoitusta hakevat hankkeet arvioidaan yhdenmukaisten kriteerien mukaisesti.
Vuodelle 2020 rahoitusta esitettiin lopulta seitsemälle hankkeelle kymmenestä. Koonti kaikista hanke-esityksistä liitteessä 2.
Detta beslut publicerades 23.12.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565
Laura Kyntölä, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36666