Konserniohjeen mukaisen ennakkokannan antaminen Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle vuonna 2020

HEL 2020-001479
Ärendet har nyare handläggningar
§ 49

Konserniohjeen mukaisen ennakkokannan antaminen Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö antoi kaupungin ennakkokantana Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle suostumuksen irtisanoa JHL ry:n paikallisyhdistysten kanssa 10.12.2013 allekirjoitettu siirtosopimus sekä siihen 2.1.2018 tehty muutos liittyen työntekijöiden vuokranalennusoikeuksien poistamiseen.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin asunnot Oy

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) toimialana on osana Helsingin kaupunkikonsernia Helsingin alueella omistaa, hankkia omistukseensa tai vuokraoikeuden nojalla hallita tontteja, sekä omistaa ja hallita tonteilla olevia tai niille rakennettavia asuinrakennuksia, joiden huoneistot luovutetaan vuokralle.

Yhtiö voi toimintaansa varten harjoittaa kiinteistöjen, osakkeiden ja osuuksien ostamista, myyntiä, vuokrausta ja hallintaa.

Yhtiö on kaupungin 100% omistama.

Hallituksen ennakkokantapyyntö

Hekassa ja aiemmissa kiinteistöyhtiöissä on vanhastaan ollut tietyillä työntekijäryhmillä työsuhdeasunto-oikeus. Tämä on perustunut alun perin kiinteistöyhtiöiden aikana 1960-luvulla allekirjoitettuun paikalliseen sopimukseen, joka on Hekan aikana allekirjoitettu 10.1.2012. Tätä paikallista sopimusta on jatkettu 10.12.2013 paikallisessa siirto-sopimuksessa, jota on edelleen päivitetty 2.1.2018.

Työsuhdeasuntoon oikeutettuja ovat kiinteistöhoitajat, erikoisammatti- ja korjausmiehet sekä siivoojat. Työsuhdeasuntoja on tällä hetkellä muillakin kuin kiinteistönhoidon tai siivouksen työntekijöillä, mikä johtuu työtehtävissä etenemisestä ja nimikemuutoksista.

Osa työsuhdeasunnon tai normaalisti Hekan vuokra-asunnon saaneista on em. sopimusten perustella lisäksi oikeutettuja lähtökohtaisesti 15 %:n alennukseen vuokrasta. Alennukseen oikeutettuja ovat kiinteistönhoitajat, erikoisammatti- ja korjausmiehet, RAU-valvojat ja huollon työnjohtajat.

Toisaalta esimerkiksi siivoojilla ei ole oikeutta alennukseen, mutta sen sijaan heillä on oikeus työsuhdevuokra-asuntoon.

Alennus on kuitenkin 20% vuokrasta, jos kiinteistönhoitaja, erikoisammattimies tai korjausmies osallistuu varallaoloon eli päivystää, mikä edellyttää, että työnkuvaan myös kuuluu päivitys. Tämä oikeus alennukseen myönnettiin aikana, jolloin työntekijöillä oli käytössään vain lankapuhelin ja jolloin edellytettiin päivystämistä kotona puhelimen äärellä.

Nykyisten sopimusten mukaan osalla Hekan työntekijöistä on oikeus työsuhdeasuntoon (tällä hetkellä 114 työntekijällä on varsinainen työsuhdeasunto), osalla alennukseen asunnon vuokrasta edellyttäen, että he asuvat Hekan vuokra-asunnossa (tällä hetkellä 83 työntekijää) ja muutamilla työntekijäryhmillä on molemmat oikeudet (esimerkiksi kiinteistönhoitajat). Yhteensä alennukseen oikeutettuja työntekijöitä on 170 eli 26 % Hekan työntekijöistä. Alennuksen määrä oli vuonna 2018 yhteensä 439 000 euroa.

Työsuhdeasuntojen ja tiettyihin työntekijäryhmiin liittynyt alennusten tilanne on Hekassa koettu epätasa-arvoiseksi, ja alennus asunnon vuokrasta kohtuuttomaksi eduksi sen saajille. Olosuhteet ovat ratkaisevasti muuttuneet niistä ajoista, jolloin alennusetu myönnettiin. Perusteita tällaisen edun myöntämiselle ei ole enää olemassa.

Hekan hallitus on kokouksessaan 11/2019 päättänyt, että asiassa tulee pyrkiä neuvotteluratkaisuun, jossa uusiin työsuhdeasuntoihin tai muihinkaan Hekan asuntoihin ei enää myönnettäisi alennuksia ja vanhoista myönnetyistä alennuksista luovuttaisiin vaiheittain, siirtymäajan kuluessa. Tällaiseen neuvotteluratkaisuun pääseminen edellyttää tämän hetkisen tiedon mukaan vanhan 10.12.2013 allekirjoitetun siirtosopimuksen sekä siihen 2.1.2018 tehdyn muutossopimuksen irtisanomista.

Hekan hallitus on 28.1.2020 päättänyt edetä asiassa ja irtisanoa JHL ry:n paikallisyhdistysten kanssa 10.12.2013 allekirjoitetun siirtosopimuksen sekä siihen 2.1.2018 tehdyn muutoksen liittyen työntekijöiden vuokranalennusoikeuksien poistamiseen sillä ehdolla, että kaupungilta saadaan ennakkosuostumus asiassa etenemiseen.

Konserniohje

Kaupunginvaltuuston 17.5.2017, § 241 hyväksymän ja 1.6.2017 voimaan tulleen konserniohjeen kohdan 11.4 mukaan tytäryhteisön on hankittava kaupungin kanta konserniohjeessa määriteltyihin merkittäviin toimenpiteisiin ennen niitä koskevaa päätöksentekoa.

Muun kuin markkinaehtoisesti toimivan tytäryhteisön tulee hankkia kaupungin ennakkokanta ennen päätöksentekoa muun muassa laajakantoisen ja periaatteellisesti merkittävän henkilöstöpoliittisen ratkaisun tekemiseen.

Konserniohjeen mukaan kaupungin ennakkokannan antava taho ratkaistaan tapauskohtaisesti asian taloudellisen ja periaatteellisen merkityksen sekä muiden vastaavien seikkojen perusteella. Lähtö-kohtana on, että kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää kaupungin kannan kaupunkikonsernin kannalta taloudellisesti merkittävissä ja periaatteellisesti laajakantoisissa asioissa. Muissa asioissa kaupungin kannan päättää pormestari, asianomainen apulaispormestari, kansliapäällikkö taikka kaupunginkanslia.

Lopuksi

Työsuhdeasuntoihin liittyvä alennuskäytäntö on Hekassa koettu epäoikeudenmukaiseksi ja se on aiheuttanut tyytymättömyyttä. Hekan hallituksen velvollisuutena on huolellisesti toimien edistää yhtiön etua. Hallitus on tässä tehtävässään päätynyt tekemään ehdollisen päätöksen JHL ry:n paikallisyhdistysten kanssa 10.12.2013 allekirjoitetun siirtosopimuksen sekä siihen 2.1.2018 tehdyn muutoksen irtisanomisesta.

Ennakkokantana on kaupunkikonsernin kokonaisedun näkökulmasta tarkoituksenmukaista antaa Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle suostumus edetä asiassa. Muutos tukisi oikeudenmukaisen työnantajapolitiikan toteutumista tytäryhteisössä. Kaupungilla ei ole määritelty, että konserniyhteisöissä tulisi noudattaa kaupungin palvelusuhdeasuntoja koskevia periaatteita eikä kaikissa konserniyhteisöissä ole edes käytössä palvelusuhdeasuntoja. Heka voi rakentaa omaa henkilöstöpolitiikkaansa ja työvoiman saatavuutta tukevat periaatteet palvelusuhdeasunnoille.

Ennakkokannan antaminen asiassa ei ole kaupunkikonsernin kannalta taloudellisesti merkittävä tai periaatteellisesti laajakantoinen asia. Ennakkokanta on perusteltua antaa konserniohjeen mukaisesti kansliapäällikön päätöksellä.

Päätös on valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian henkilöstöosaston kanssa.

Detta beslut publicerades 02.03.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 09 310 36445

miia.aho@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Matti Malinen
vs. rahoitusjohtaja