Esiopetuspaikkojen vahvistaminen toimintavuodelle 2020-2021

HEL 2020-002159
Ärendet har nyare handläggningar
§ 27

Esiopetuksen toimipaikkakohtaisten paikkamäärien vahvistaminen toimintavuodelle 2020-2021

Direktören för småbarnspedagogik

Päätös

Varhaiskasvatusjohtaja päätti, että toimintavuonna 2020-2021 esiopetusta järjestetään liitteessä mainituissa toimipaikoissa merkityin paikkamäärin.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 5.11.2019 (§ 44) päätöksestä poiketen esiopetusryhmää ei muodostunut kunnallisiin päiväkoteihin Telkkä, Meripirtti, Kotilo, Naava, Suurmetsä, Pikkuprinssi, Hattula, Suursuo/Pakilan lastenpaikka ja Kumina.

Lisäksi esiopetusryhmää ei muodostunut seuraaviin yksityisiin päiväkoteihin: HEI Ruoholahti, Montessori Infant Community, Lauttasaaren Ankkalampi-Ankdammen, Vallilan Ankkalampi-Duckies, Pilke Taikavuori, Bright Beginners Arabia, ICEC Mäntytie, Touhula Histamiini, Touhula Pitäjänmäki, Bumblebees Kindergarten Pihlajamäki, Norlandia Aida, Pilke musiikkipäiväkoti Taikahelmi, Helsingin kristillinen päiväkoti, Steinerpäiväkoti Karitsa, Pilke Taikapolku, Touhula Kivitasku, Pilke Taikakuu, Päiväkoti Umka.

Päätettyjen esiopetuksen järjestämispaikkojen lisäksi esitetään, että esiopetusta voidaan järjestää yksittäisille lapsille toimintavuonna 2020-2021 päiväkodeissa, joissa on integroitu erityisryhmä, pidennetyn oppivelvollisuuden lapsia tai monivammaisten lasten ryhmä.

Päätöksen perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 5.11.2019 (§ 44) esiopetuksen järjestämispaikoista, oppilaaksiottoalueista sekä esiopetukseen hakemisen periaatteista toimintavuodelle 2020-2021.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 5.11.2019 (§ 44)oikeuttaa varhaiskasvatusjohtajan vahvistamaan toimipaikkakohtaiset esiopetuksen paikkamäärät paikkatarpeen selvittyä.

Toimintavuonna 2020-2021 esiopetusta järjestetään 205 kunnallisessa toimipaikassa ja 55 yksityisen palveluntarjoajan päiväkodissa.

Esiopetukseen hakeminen

Kunnalliseen esiopetukseen hakeminen tapahtui ensisijaisesti sähköisen asioinnin kautta 7-23.1.2020. Hakeminen oli mahdollista myös paperisella lomakkeella suoraan päiväkotiin. Varhaiskasvatusalueilla 1 ja 10 hakemisen sijaan varhaiskasvatuksessa jo oleville lapsille esiopetuspaikkaa tarjottiin tekstiviestillä osana proaktiivisen esiopetuspaikan tarjoamisen kokeilua.

Esiopetuksen lisäksi tarjottavan täydentävän varhaiskasvatuksen tarve ja huoltajien toivomukset varhaiskasvatuspaikasta selvitetään huoltajilta joko esiopetushaun yhteydessä tai viimeistään esiopetuspäätösten toimittamisen jälkeen. Varhaiskasvatus järjestetään joko samasta päiväkodista tai vaihtoehtoisesti lähellä esiopetuspaikkaa olevasta perhepäivähoidosta tai esiopetuspaikan välittömässä läheisyydessä olevasta muusta varhaiskasvatuspaikasta.

Kunnalliset esiopetusta järjestävät toimipaikat

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 5.11.2019 (§ 44) tekemästä päätöksestä poiketen esiopetusta ei järjestetä seuraavissa päiväkodeissa: Telkkä, Meripirtti, Kotilo, Naava, Suurmetsä, Pikkuprinssi, Hattula ja Kumina.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 10.12.2019 (§ 65) poistaa esiopetuksen järjestämispaikoista päiväkoti Pikkuprinssin ja päiväkoti Kuminan, sillä näiden päiväkotien esiopetus keskitettiin kyseisellä Tapulikaupungin esiopetuksen oppilaaksiottoalueella päiväkoti Satulinnaan.

Esiopetuksen järjestämispaikaksi päätetty päiväkoti Telkkä on lopetettu 31.12.2019, ja toiminta siirretty päiväkoti Lauttasaaren uuteen kiinteistöön. Päiväkoti Lauttasaari on lisätty esiopetusta järjestäväksi paikaksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksellä 17.3.2020.

Päiväkoti Kotilon ja päiväkoti Naavan toiminta siirtyy uuteen kiinteistöön varhaiskasvatusyksikkö Kankarepuiston päiväkotiin. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 17.3.2020 lisätä varhaiskasvatusyksikkö Kankarepuiston päiväkodin esiopetusta järjestäväksi paikaksi.

Päiväkodeissa Meripirtti, Hattula ja Suurmetsä ei järjestetä esiopetusta toimintavuonna 2020-2021, sillä hakijamäärä ei täyttänyt esiopetuksen järjestämisen kriteereiden mukaista esiopetusryhmän vähimmäismäärää.

Yksityisen palveluntarjoajan järjestämä esiopetus

Yksityisen palveluntarjoajan esiopetukseen haettiin päiväkotiin toimitettavalla paperilomakkeella 23.1.2020 mennessä.

Yksityisen palveluntarjoajan järjestämässä esiopetuksessa lasten vähimmäismäärä on seitsemän, mutta ryhmäkokosuositus voi alittua erityiseen syyhyn perustuen silloin, kun se turvaa siirtymisen samaa pedagogiikkaa toteuttavaan perusopetukseen. Näitä poikkeuksia ovat steiner- ja montessoripäiväkodit, kristilliset päiväkodit sekä vieraaseen kieleen painottuvat päiväkodit.

Edellä mainituilla perusteilla esiopetusta esitetään järjestettäväksi 18 yksityisessä päiväkodissa, vaikka lasten määrä jää alle seitsemän.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 5.11.2019 (§ 44)hyväksymistä esiopetuspaikoista ryhmää ei muodostu seuraavissa yksityisen palveluntuottajan päiväkodeissa, koska hakijoita palveluntarjoajan esiopetusryhmään ei ollut riittävästi: HEI Ruoholahti, Montessori Infant Community, Lauttasaaren Ankkalampi-Ankdammen, Vallilan Ankkalampi-Duckies, Pilke Taikavuori, Bright Beginners Arabia, ICEC Mäntytie, Touhula Histamiini, Touhula Pitäjänmäki, Bumblebees Kindergarten Pihlajamäki, Norlandia Aida, Pilke musiikkipäiväkoti Taikahelmi, Helsingin kristillinen päiväkoti, Steinerpäiväkoti Karitsa, Pilke Taikapolku, Touhula Kivitasku, Pilke Taikakuu, Päiväkoti Umka.

Yksityinen palveluntuottaja vastaa omien asiakkaidensa asiakasohjauksesta. Mikäli esiopetuksen toiminnan järjestämisen osalta tuottajan toimintaedellytyksissä tapahtuu muutoksia, tulee tuottajan ilmoittaa asiasta yksityisen varhaiskasvatuksen yksikköön.

Esiopetuspäätökset

Esiopetusta antavan päiväkodin johtaja tekee oman päiväkotinsa osalta esiopetuspäätökset. Yksityisten päiväkotien osalta päätöksen tekee yksityisen varhaiskasvatuksen palveluvastaava. Päätökset lähetetään
huoltajille viikolla 13.

Esiopetusryhmät muodostetaan siten, että esiopetuksen opetussuunnitelman tavoitteet voidaan toteuttaa. Ryhmät muodostetaan ohjeen mukaisesti niin, että huomioidaan varhaiskasvatuslautakunnan 22.11.2016 (133 §) hyväksymät esiopetuksen järjestämisen periaatteet, esiopetusryhmien kokoa koskeva opetusministeriön suositus sekä varhaiskasvatuslaki ja asetus varhaiskasvatuksesta.

Perheitä on kuultu ja heidän kanssaan on neuvoteltu vaihtoehtoinen esiopetuksen järjestämispaikka, jos hakijoita ei johonkin nimettyyn yksikköön ole riittävästi, hakijoita on liian monta tai järjestämispaikkoihin
on tullut toiminnallisista syistä muutoksia.

Lapsivaikutusten arviointi

Varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti lähialueella siten, että oppimisen polun jatkumo varmistetaan.

Detta beslut publicerades 20.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Henrietta Suomalainen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 22795

henrietta.suomalainen@hel.fi

Beslutsfattare

Satu Järvenkallas
varhaiskasvatusjohtaja