Turvallisuussuunnittelu, Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet ajalla 2019-2021 ja turvallisuussuunnittelutyöryhmän perustaminen

HEL 2020-002272
Ärendet har nyare handläggningar
§ 99

Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet 2019-2021

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö hyväksyy liitteenä olevat Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet 2019–2021. Periaatteet ohjaavat sitä, miten paikallista turvallisuussuunnittelua toteutetaan Helsingissä. Jatkossa Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet päivitetään valtuustokausittain vastaamaan kunkin strategiakauden painotuksia.

Päätöksen perustelut

Paikallinen turvallisuussuunnittelu on yksi kaupunkikonsernin turvallisuustyön kolmesta osa-alueesta organisaatioturvallisuuden sekä varautumisen ja jatkuvuudenhallinnan ohella (Helsingin kaupunkikonsernin turvallisuusperiaatteiden hyväksyminen, kaupunginjohtajan johtajistopäätös 1.2.2017, 14 §).

Voimassaolevat paikallisen turvallisuussuunnittelun periaatteet hyväksyttiin 21.5.2014 (kaupunginjohtajan johtajistopäätös 21.5.2014, 52 §). Tämän jälkeen kaupungin organisaatiossa ja toiminnassa on tapahtunut muutoksia, jotka ovat johtaneet periaatteiden päivitystarpeeseen. Kaupungin johtamisjärjestelmä ja organisaatio uudistuivat 1.6.2017, jolloin siirryttiin pormestari- ja toimialamalliin. Lisäksi on otettu käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamis- ja koordinaatiorakenne (HYTE) sekä osallisuusmalli. Nämä ovat keskeisiä rakenteita turvallisuussuunnittelun näkökulmasta.

Paikallisen turvallisuussuunnittelun ohjauksessa on tapahtunut muutoksia myös kansallisesti. Tammikuussa 2019 sisäministeriö julkaisi paikallisen ja alueellisen turvallisuussuunnittelun kansalliset linjaukset ohjaamaan ja tukemaan paikallisesti tehtävää turvallisuussuunnittelua. Linjausten mukaan kunnalla on päävastuu paikallisesta turvallisuussuunnittelusta, vaikka valmisteluun ja toimeenpanoon osallistuvat alueen toimijat laajasti (Turvallisuutta kaikkialla – paikallisen ja alueellisen turvallisuussuunnittelun kansalliset linjaukset 2019). Kansalliset linjaukset on huomioitu Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteiden päivittämisessä.

Helsingissä paikallista turvallisuussuunnittelua on toteutettu lähes kahden vuosikymmenen ajan. Toimenpiteet turvallisuuden edistämiseksi on koottu erilliseen kaupungin turvallisuusstrategiaan tai -suunnitelmaan, jotka ovat valmistuneet vuosina 2001, 2006, 2011 ja 2015. Meneillään olevalla strategiakaudella (2017-2021) paikallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteita on sisällytetty Helsingin hyvinvointisuunnitelmaan 2019-2021, ja turvallisuussuunnittelussa hyödynnetään siten olemassa olevaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamis- ja koordinaatiorakennetta.

Valmistelu ja päätöksenteko

Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet ohjaavat sitä, miten paikallista turvallisuussuunnittelua toteutetaan Helsingissä, ja sitä miten turvallisuussuunnittelu kytkeytyy kaupungin johtamisjärjestelmään ja muuhun turvallisuutta ja hyvinvointia edistävään toimintaan.

Helsingin kaupunkistrategiassa 2017-2021 (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, 321§) todetaan, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi Helsingissä. Lisäksi Helsinki tavoittelee osallisuuden lisäämistä ja eriarvoistumisen ja syrjäytymisen vähentämistä. Turvallinen ja viihtyisä kaupunki on myös Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteiden 2019-2021 keskiössä. Lähtökohtana on, että kaupungin toimivat peruspalvelut luovat pohjan toimivalle, turvalliselle Helsingille. Lisäksi Helsingin turvallisuussuunnittelu osaltaan vastaa kaupunkistrategiassa tunnistettuihin haasteisiin, kuten syrjäytymiseen sekä väestöryhmien väliseen ja alueiden väliseen eriytymiseen.

Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet 2019-2021 on valmisteltu kaupunginkanslian turvallisuus- ja valmiusyksikössä. Valmistelun aikana on kuultu asianosaisina asiantuntijoita muista kaupunginkanslian yksiköistä ja toimialoilta, Hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen (HYTE) ohjausryhmästä, pelastuslaitokselta, Liikenneliikelaitoksesta (HKL), Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymästä (HSL) ja Helsingin poliisilaitokselta. Lisäksi Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet on käsitelty kaupungin johtoryhmässä 20.1.2020.

Kunnan asukkaiden hyvinvoinnin ja alueellisen elinvoiman edistämistehtävä muodostaa lähtökohdan kaupungissa tehtävälle turvallisuusyhteistyölle ja -suunnittelulle (Kuntalaki, 1 §). Turvallisuussuunnittelu on keskeinen työkalu ja toimintatapa turvallisuuden edistämisessä. Sisäministeriön paikallisen ja alueellisen turvallisuussuunnittelun kansallisissa linjauksissa todetaan, että kunnalla on päävastuu paikallisesta turvallisuussuunnittelusta (Turvallisuutta kaikkialla – paikallisen ja alueellisen turvallisuussuunnittelun kansalliset linjaukset 2019).

Helsingin kaupungin hallintosäännön (4 luku 2 §) mukaan kaupunginkanslia huolehtii turvallisuus- ja varautumisasioista. Helsingin kaupunginkanslian toimintasäännön mukaan hallinto-osaston turvallisuus- ja valmiusyksikön toimialaan kuuluvat yleisten turvallisuusasioiden koordinoiminen ja edistäminen sekä paikallisen turvallisuussuunnittelun kaupunkitasoinen ohjaaminen (Helsingin kaupunginkanslian toimintasääntö, 1.1.2020).

Helsingin kaupungin hallintosäännön 12 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan kansliapäällikkö antaa toimialajohtajalle, liikelaitoksen johtajalle ja muille vastuuhenkilöille tarvittaessa menettelytapaohjeita ja määräyksiä sekä antaa hallintoa koskevia määräyksiä ja ohjeita (Kaupunginvaltuuston päätös 9.10.2019 § 297). Kansliapäällikkö on näin ollen toimivaltainen hyväksymään Helsingin turvallisuussuunnittelun periaatteet 2019-2021.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 12 luvun 1 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan kansliapäällikkö asettaa kahta tai useampaa toimialaa käsittelevät työryhmät, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty.

Detta beslut publicerades 24.04.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Petronella Lehtelä, Asiantuntija, puhelin: 09 310 36157

petronella.lehtela@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Juha Summanen
hallintojohtaja