Avustuksen myöntäminen, taide- ja kulttuuriavustukset 2020, kulttuurin edistämisen päällikön 3. jako
Yksityishenkilön oikaisuvaatimus kulttuurin edistämisen päällikön päätökseen 20.3.2020, § 5
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hylkäsi ********** oikaisuvaatimuksen koskien kulttuurin edistämisen päällikön päätöstä 20.3.2020, § 5: Taide- ja kulttuuriavustukset 2020, kulttuurin edistämisen päällikön 3. jako.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli kulttuurin edistämisen päällikkö Veikko Kunnas. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
********** 1.4.2020 toimittamassa oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta muuttaa kulttuurin edistämisen päällikön 20.3.2020, 5 tekemää päätöstä evätä avustus Menninkäisen metsä, kuvia Keskuspuistosta -valokuvanäyttelylle. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että päätös on tehty väärin perustein ja että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan tulisi myöntää hakijalle avustus.
Menninkäisten metsä, kuvia Keskuspuistosta -valokuvanäyttelylle ei myönnetty haettua 1 300 euron avustusta ’näyttelykuvien teettämiseen kuvapalvelussa’ ja ’flyerin ja esitevihkosen painokuluihin sekä ripustukseen liittyviin kuluihin’. Avustuksen hylkäysperuste oli, ettei taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetä yksittäisiin näyttelyihin.
Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain (10.4.2015/410) 138 §:n mukaisessa määräajassa.
Oikaisuvaatimuksen perustelut
Hakija katsoo, että hylkäävä päätös on ilmeisen väärä ja väärin perustein tehty, koska näyttely ollut yksittäinen vaan kiertää monissa avoimissa julkisissa tiloissa ja on teemoiltaan hakijan mukaan tärkeä.
Oikaisuvaatimuksessa todetaan myös, että hankkeeseen käytetään merkittävistä enemmän rahaa, kuin mitä avustuksena haettiin. Edellisen perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että hylkääväpäätös on tehty väärin perustein.
Oikaisuvaatimuksen käsittely ja päätöksen perustelut
Helsingin hallintosäännön 17 luvun 1 §:n mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 13.2.2018, § 28 toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa.
Kulttuurijaosto päätti 20.3.2018, § 10 avustusmäärärahojen jakamisen periaatteista johdetut kulttuuripalvelukokonaisuuden avustushakemusten arviointikriteerit, jotka ovat pohjana avustushakemusten arvioinnille.
Näyttely on suunniteltu esitettäväksi kahdessa vahvistetussa esityspaikassa, joten anomuksen hylkäysperusteeksi kirjattu perustelu ei ole oikea. Valmistelun käytäntönä on, että mahdollisesti useampia hylkäysperusteita ei kirjata varsinaiseen päätökseen. Nyt käsillä olevan oikaisuvaatimuksen kohteena olevaa näyttelyhanketta koskevassa hakemuksessa ei oltu määritelty hankkeelle kohdennettavia tuloja ja menoja. Myöskään hakijan oma rahoitusuus tai muu rahoitus ei ilmennyt hakemuksesta. Lisäksi julkisten tilojen vastikkeettomasti tai edullisesti näyttelynasettajan käyttöön antama tila on myös katsottava hakijalle julkiseksi tueksi hankkeelle. Hakemukseen ei ole liitetty mukana olevien taiteilijoiden ansioluetteloja. Edelleen yksityishenkilöiden tai työryhmien näyttelytoiminnan tukeminen ei ole taide- ja kulttuuriavustusten painopiste, eikä liioin aikuisten harrastustoiminnan tukeminen. Lisäksi hakemus nojaa liian vahvasti kaupungin tukeen.
Avustusten myöntämisarviointi on kokonaisharkintaa ja siihen vaikuttavat avustusten myöntämiseen käytettävissä olevat määrärahat, hakemusten määrä ja laatu sekä arviointikriteereihin perustuva hakemusten keskinäinen vertailu. Avustukset ovat harkinnanvaraisia.
Edellä mainitun perusteella kulttuurin edistämisen päällikön päätöstä koskeva oikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa asiaa koskevaa päätöstä.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kulttuurin edistäminen -palvelu Palvelun päällikkö 20.03.2020 § 5
Detta beslut publicerades 29.05.2020
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Michaela Stenbäck, kulttuurituottaja, puhelin: 09 310 37003