Terveysaseman perustaminen, epidemiaterveysasema

HEL 2020-003423
Ärendet har nyare handläggningar
§ 59
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Laakson ja Malmin epidemiaterveysasemien käyttöönotto

Social- och hälsovårdssektorns sektorchef

Päätös

Toimialajohtaja päätti muuttaa Laakson terveysaseman 16.3.2020 klo 08.00 alkaen sosiaali- ja terveystoimialan pandemiasuunnitelman mukaiseksi epidemiaterveysasemaksi ja aloittaa valmistelun Malmin terveysaseman toiminnan muuttamiseksi Laaksoa vastaavaksi. Samalla toimialajohtaja päätti, että Laakson terveysaseman ajanvaraukset perutaan ja Laakson uusien aikojen antaminen lopetetaan. Laakson terveysaseman muiden kuin epidemiapotilaiden kiireellinen hoito tapahtuu toistaiseksi muilla Helsingin terveysasemilla. Kaikkien terveysasemien kiireetöntä ajanvaraustoimintaa vähennetään asteittain. Lisäksi vähennetään asteittain kiireetöntä toimintaa sisätautien poliklinikalla, geriatrian poliklinikalla, avofysioterapiassa, toimintaterapiassa, apuvälinepalveluissa ja muissa vastaavissa toiminnoissa. Nämä poikkeusjärjestelyt puretaan heti, kun vallitseva koronavirusepidemiatilanne sen sallii.

Päätöksen perustelut

WHO julisti uuden koronaviruksen aiheuttaman sairauden (COVID-19) pandemiaksi maailmanlaajuinen epidemia) 11.3.2020. Uuden koronaviruksen aiheuttamien tartuntojen määrä Helsingissä on noussut voimakkaasti viimeisten vuorokausien aikana ja määrän odotetaan edelleen kasvavan. Tämä on johtanut kaupunkilaisten runsaisiin yhteydenottoihin. 13.3.2020 kaupunkilaisia on alkanut hakeutua myös suoraan terveysasemille, mikä ei ole tarkoituksenmukaista epidemian hallinnan kannalta. Tämän vuoksi normaalitilanteen toimintamallia on välttämätöntä muuttaa.

Sosiaali- ja terveystoimialan varautuminen ja toiminta laajamittaisessa epidemiassa perustuu tänä vuonna päivitettyyn sosiaali- ja terveysviraston pandemiasuunnitelmaan. Sosiaali- ja terveystoimialan vastuulla oleva pandemiasuunnitelma on osa toimialan valmiussuunnittelukokonaisuutta.

Valmiuslain (1552/2011) 12 §:n mukaan kuntien tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa.

Lisäksi varautumistoiminnasta ja sen suunnittelusta säädetään mm. terveydenhuoltolaissa (2010/1326), sosiaalihuoltolaissa (2014/1301) sekä pelastus-, tartuntatauti-, ja puolustustilalaeissa.

Lainsäädännön velvoitteiden mukaan sosiaali- ja terveystoimialan tulee kyetä suojaamaan toimintansa ja henkilökuntansa normaalioloissa sekä varmistamaan toimintansa mahdollisimman häiriötön jatkuminen myös poikkeusoloissa.

Pandemiasuunnitelma kuvaa järjestelmän ja toimenpiteet, joilla Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala turvaa Helsingin väestön terveydenhuollon influenssapandemian tai muun epidemian aikana. Suunnitelmassa käytetään yleisesti määritelmää epidemia, jolla kuvataan tilannetta, jossa poikkeuksellisen suuri osa väestöstä on alttiina sairastua tarttuvalle taudille.

Suunnitelmassa todettuja toiminnallisia ja hallinnollisia järjestelyjä voidaan käyttää hengitysteitse tarttuvien epidemioiden hallinnassa. Suunnitelma määrittää Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologisen varautumisen tavoitteet, tarvittavat toimenpiteet, johtamisjärjestelmän, toimintaorganisaation sekä varautumisen resurssit pandemiatilanteessa tai muussa vastaavassa laajassa epidemiatilanteessa.

Toimenpiteiden täytäntöönpanosta päätetään erikseen, sillä pandemian leviämisen estämiseksi tehtävien toimenpiteiden tulee olla oikea-aikaisia ja ne tulee toteuttaa joustavasti tarkoituksenmukaisessa laajuudessa.

Vastaanottokäyntiä tarvitsevat helsinkiläiset koronainfektiopotilaat tai tällaiseksi epäillyt opastetaan hakeutumaan Laakson epidemiaterveysasemalle. Laakson terveysaseman kiireelliset ei- hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan Laakson naapuriterveysasemilla pandemiasuunnitelman sekä Terveysasemat ja sisätautien poliklinikka –toiminnon tarkemman ohjeistuksen perusteella. Pandemiasuunnitelman mukaisesti valmistaudutaan myös Malmin terveysaseman muuttamiseksi epidemiaterveysasemaksi, jolloin Malmin ajanvaraukset perutaan ja muiden kuin hengitystieinfektiopotilaiden kiireellinen hoito tapahtuu toistaiseksi Malmin naapuriterveysasemilla.

Toimialajohtajan päätösvalta perustuu hallintosäännön 5 luvun 9 §:än, jonka perusteella sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja.

Toimivalta päättää perusterveydenhuollon jonkin osa-alueen ja erikoissairaanhoidossa jonkin erikoisalan sekä tietyn, suuruudeltaan merkittävän väestönosan joidenkin terveyspalvelujen tuottamisen aloittamisesta ja lopettamisesta kaupungin omana toimintana, on hallintosäännön 7 luvun 1 §:n mukaan kaupunginvaltuustolla. Tällä päätöksellä ei kuitenkaan päätetä toiminnan pysyvästä muuttamisesta kyseisillä terveysasemilla, jolloin toimivalta päätöksentekoon on sosiaali- ja terveystoimialalla, jonka tehtävänä on hallintosäännön 4 luvun 8 § mukaan järjestää ja tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Helsingin kaupungissa.

Detta beslut publicerades 26.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jukka Pellinen, hallintoylilääkäri, puhelin: 09 310 42305

jukka.pellinen@hel.fi

Beslutsfattare

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja