Varautumisen toimeenpano koronavirus-tilanteessa Helsingin kaupungilla 17.3. - 20.3.2020

HEL 2020-003638
Ärendet har nyare handläggningar
§ 70

Helsingin kaupungin varautumisen toimeenpano korona-tilanteessa 17.3-20.3.2020

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti seuraavat kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa koskevat varautumisasiat ajalla 17.3-20.3.2020:

  • Esiopetusta järjestetään toistaiseksi kaikille sekä päiväkoti- että koulurakennuksissa.
  • 20.3 kouluruokailu toteutetaan voimassa olevien linjausten mukaisesti, ruoka on tarjolla kaikille perusopetuksen oppilaille. Ensi viikon alusta alkaen kouluruokailu toteutetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan uuden ohjeistuksen mukaisesti. Ohjeistus sisältää ennakkoilmoittautumisen ruokailuun sekä aluehallintoviranomaisen ohjeistuksen mukaisesti lähikontaktista pidättäytymisen ja hygieniasäännökset. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala suunnittelee, miten ilmoittautuminen kouluruokailuun järjestetään.

Lisäksi kansliapäällikkö päätti seuraavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat varautumisasiat ajalla 17.3-20.3.2020:

  • Koronavirustilanteen vuoksi Helsinki avaa Laakson terveysaseman lisäksi toisen koronaterveysaseman Malmille torstaina 19. maaliskuuta. Malmin terveysasema on kiinni 18. maaliskuuta, jotta tarvittavat muutostyöt voidaan tehdä.
  • Kaupunki myös lisää neuvontapalveluja ikääntyneille. Seniori-infon palveluaikaa laajennetaan, jotta ikäihmisten ja läheisten tarpeisiin pystytään vastaamaan paremmin.
  • Kiireettömiä sosiaali- ja terveyspalveluja supistetaan, jotta kiireellinen hoito pystytään turvaamaan. Kiireettömät vastaanottoajat perutaan kaikilta terveysasemilta. Asiakkaisiin ollaan tästä erikseen yhteydessä.
  • Terveysasemien aukioloaikoja supistetaan siten, että 18. maaliskuuta alkaen terveysasemilla ei ole iltavastaanottoja. Poikkeuksena tästä ovat Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus sekä Laakson ja Malmin koronaterveysasemat, joista jälkimmäisten aukioloja voidaan tarvittaessa laajentaa.
  • Avoimet neuvolat ovat kiinni. Jos neuvolan toimintaa muuten supistetaan, asiakkaisiin ollaan yhteydessä. Sairasta lasta ei tule viedä neuvolakäynnille.

Lisäksi kansliapäällikkö päätti seuraavat kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialaa koskevat asiat ajalla 17.3-20.3.2020:

  • Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan myöntämiä avustuksia ei tässä tilanteessa peritä takaisin, jos avustettavan toiminnan keskeytyminen johtuu koronavirustilanteesta. Myös avustuksen käyttötarkoitusta voidaan muuttaa. Avustuksia voi siirtää käytettäväksi myöhäisempään ajankohtaan. Lisäksi hankkeiden sisältöä voi muuttaa matalalla kynnyksellä.
  • Kaupunki perustaa uuden pika-avustusmuodon edistämään kulttuurin, nuorison ja liikunnan uudenlaisia tapahtumia, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä digitaalisesti tai muilla keinoin. Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa ja avustussumma per hakija on maksimissaan 5 000 euroa. Pika-avustuksen tavoitteena on hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia. Haku on jatkuva ja se alkaa maanantaina 23. maaliskuuta.
  • Helsinki turvaa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean valitsemille Olympiakomitean tukiurheilijoille ja eräille maajoukkueurheilijoille harjoittelumahdollisuudet.
  • Liikunnan eli Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden ja Urheiluhallit Oy:n kausikorttien käyttöaikaa pidennetään palveluiden kiinnioloaikaa vastaavalla ajalla. Helsingin kaupunginorkesterin osalta kausikortit hyvitetään. Kulttuurikeskusten peruuntuneiden tapahtumien ostetut liput käyvät sellaisenaan mahdolliseen uuteen, tulevaan konserttiin tai lipuista voi hakea maksun palautusta.

Lisäksi kansliapäällikkö päätti seuraavat kaupungin muuta toimintaa
koskevat varautumisasiat ajalla 17.3-20.3.2020

  • Käynnistetään ikääntyneiden Helsinki-apu yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän ja helsinkiläisten kansalaisjärjestöjen kanssa. helsinki-avun soitot ja välityspisteet käynnistetään keskiviikkona 25.3. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala vastaa toimintamallista kaupunkitasolla.
  • Suunnataan 324:n Helsingin kaupungin työntekijän työresurssi ikääntyneiden Helsinki-apuun toistaiseksi. Työntekijöitä haetaan kaikilta toimialoilta ja kansliasta. Työntekijät ohjataan tähän esihenkilön määräyksen mukaisesti.
  • Henkilöstölle viestitään maanantaina 23.3., miten he voivat ilmoittautua Helsinki-avun toimintaan
  • Helsinki-apuun voidaan käyttää enintään 200 000 euroa.

Lisäksi kansliapäällikkö päätti seuraavat henkilöstöä ja hallintoa koskevat varautumisasiat ajalla 17.3-20.3.2020:

  • Julkaistaan riskiryhmiin kuuluvan henkilöstön työskentelyyn liittyvä ohjeistus: Pääsääntöisesti työikäisen riskiryhmään kuuluvan ei tarvitse jäädä pois työstä epidemia-aikana. Jos terveydentila kuitenkin edellyttää muutoksia työjärjestelyissä, näistä sovitaan esihenkilön kanssa. Esihenkilö voi tarvittaessa ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, sopiakseen työterveysneuvottelun etäpalveluna.
  • Riskiryhmien tunnistamisessa kaupungilla noudatetaan THL:n kansallisia linjauksia: Riskiryhmään kuuluvat työntekijät, joiden sairaus huonontaa merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi: vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, diabetes, johon liittyy elinvaurioita, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia tai lymfooma tai tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (esim. elinsiirto, solunsalpaajat).
  • Tarkennetun linjauksen mukaan koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa esihenkilö voi hyväksyä poissaolon aina kymmeneen (10) kalenteripäivään saakka työntekijän ilmoituksella, kun kyse on ylähengitystieinfektiosta. Muissa tilanteissa noudatetaan normaalia sairauspoissaolokäytäntöä.
  • Flunssaoireiden päättymisestä töihin paluun varoaika on 1 vuorokausi paitsi terveyden- ja vanhustenhuollossa toimivien osalta varoaika on 2 vuorokautta. Tänä varoaikana työntekijä voi tehdä etätöitä, mikäli työn luonne sen mahdollistaa.

Päätöksen perustelut

Edellä todetut toimenpiteet on käsitelty ja linjattu kaupungin koronavirus-koordinaatioryhmässä ja tarvittavilta osin kaupungin johtoryhmässä. Kaupungin valmiutta on aikaisemmin kohotettu sosiaali- ja terveystoimialalla ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla (Pormestarin päätös 1.3.2020). Kansliapäällikkö on päättänyt 13.3.2020 § 57 ja 18.3.2020 § 66 edellisen kerran varautumisesta. Edellä todettujen toimenpiteiden tarkemmat perustelut kirjataan tarpeen mukaan myöhemmin valmistuvassa perustelumuistiossa.

Hallintosäännön 12 luvun 1 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan kansliapäällikkö päättää varautumisen toimeenpanosta.

Detta beslut publicerades 23.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Katja Rimpilä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36256

katja.rimpila@hel.fi

Anssi Vuosalmi, vs. turvallisuus- ja valmiusyksikön päällikkö, puhelin: 09 310 25709

anssi.vuosalmi(a)hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö