Helsinki-lisä, yksityisen hoidon tuki, hoitoaikaa koskeva ehto
Yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisän hoitoaikaa koskevan ehdon muuttaminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisän (kuntalisä) ehtoja muutetaan siten, että Helsinki-lisää maksetaan 1.8.2020 alkaen lapsista, joiden hoitosopimuksen mukainen varhaiskasvatusaika on yli 25 tuntia viikossa. Helsinki-lisän muihin ehtoihin tai määriin ei tule muutoksia.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Yksityisen hoidon tuki koostuu hoitorahasta ja tulosidonnaisesta hoitolisästä. Hoitorahan ja hoitolisän määriä voidaan korottaa kuntalisällä, jos tuen rahoituksesta vastaava kunta niin päättää. (laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta 1 § 2 ja 3 momentti).
Helsingin kaupunki maksaa yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisää ja sen maksamisen ehtona on tällä hetkellä, että lapsen varhaiskasvatusaika on yli 20 viikkotuntia. Helsinki-lisää ei siten makseta osa-aikaisesta varhaiskasvatuksesta. Helsinki-lisä maksetaan Kansaneläkelaitoksen ja Helsingin kaupungin välillä solmitun sopimuksen mukaisesti Kansaneläkelaitoksen toimesta.
Varhaiskasvatuslain 12 § muuttuu 1.8.2020. Samassa yhteydessä muuttuu myös laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta siten, että hoitorahaa maksetaan kustakin varhaiskasvatukseen osallistuvasta lapsesta. Varhaiskasvatuslain muutoksen johdosta myös kuntalisäsopimus on uusittava, koska lainmuutos vaikuttaa sopimusehtoihin osa-aikaisen varhaiskasvatuksen osalta. Uusi sopimus Kansaneläkelaitoksen kanssa tulee tehdä 15.5.2020 mennessä.
Varhaiskasvatuslain muutoksella palautuu lapsen subjektiivinen oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen, joka vuonna 2016 rajoitettiin 20 viikkotuntiin. Kansaneläkelaitokselta tulleen ilmoituksen mukaan osa-aikaisen varhaiskasvatuksen rajana tulee lainmuutoksen johdosta sopimusehdoissa olla 25 viikkotuntia. Tuon laajuisena osa-aikainen varhaiskasvatus määriteltiin Helsingin kuntalisän ehdoissa ja kuntalisäsopimuksessa myös ennen vuotta 2016.
Varhaiskasvatuslaissa ei ole määritelty, mitä tarkoitetaan koko- ja osa-aikaisella varhaiskasvatuksella. Kansaneläkelaitoksen näkemys osa-aikaisen varhaiskasvatuksen laajuudesta perustuu varhaiskasvatuslain 12 §:ä koskevaan hallituksen esitykseen (HE 34/2019). Hallituksen esityksessä on henkilöstön mitoitusta koskevista säännöksistä lähtien päätelty, että osa-aikainen varhaiskasvatus kestäisi päivittäin enintään viisi tuntia ja sen ylittävä varhaiskasvatus olisi kokoaikaista varhaiskasvatusta. Henkilöstön mitoitus määritellään säännöksissä eri tavoin enintään 5 tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa oleville ja enemmän kuin 5 tuntia varhaiskasvatuksessa oleville kolme vuotta täyttäneille lapsille. Helsingissä kunnallisessa varhaiskasvatuksessa osa-aikainen varhaiskasvatus määritellään yhdenmukaisesti tämän kanssa siten, että osa-aikaisuuden keston raja on 5 tuntia päivässä eli 25 tuntia viikossa.
Helsingin yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajille on tehty kysely siitä, vaikuttaisiko heidän toimintaansa kuntalisän viikottaista vähimmäishoitoaikaa koskevan ehdon muuttaminen nykyisestä 20 h-ehdosta 25 h -ehtoon. Pieni osa kyselyyn vastanneista palveluntuottajista eli 5 palveluntuottajaa (5/47) on esittänyt nyt esitettävään muutokseen liittyviä vaikutuksia. Lapsia, joiden viikottainen varhaiskasvatusaika tällä hetkellä on yli 20 tuntia, mutta enintään 25 tuntia, on todennäköisesti hyvin vähän yksityisessä varhaiskasvatuksessa Helsingissä. Tarkkaa tietoa näiden lasten määrästä ei ole koottu.
Lapsen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on laintasoisesti rajattu 20 viikkotuntiin 31.7.2020 saakka ja 1.8.2020 alkaen palautuu laintasoisesti lapsen kokoaikainen varhaiskasvatusoikeus. Lainsäädäntöaineistosta käy ilmi, että osa-aikaisen varhaiskasvatuksen keston rajana on tulkittu olevan 25 viikkotuntia. Myös Helsingin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa osa-aikaisen varhaiskasvatuksen kesto rajautuu 25 viikkotuntiin. Edellä kerrottujen syiden johdosta on perusteltua, että yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisän ehdoissa osa-aikaisuuden keston raja muutetaan 25 viikkotuntiin 1.8.2020 alkaen. Vähimmäistuntimäärän muuttaminen esitetyin tavoin on välttämätöntä myös, jotta Kansaneläkelaitos voi maksaa yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisät ehtojen muutoin pysyessä ennallaan.
Detta beslut publicerades 12.05.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puhelin: 09 310 43368
Eeva-Liisa Tiihonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 58499
Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 56404