Korvaus, asiakasmaksumenetys, yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajat, koronavirus-tilanne

HEL 2020-004215
Ärendet har nyare handläggningar
§ 46

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajien asiakasmaksumenetysten korvaus koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa poissaolosuositusten ajalle

Sektorchefen i sektorn för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti (Hallintosääntö 15 luku 4 § 3. kohta), että yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksetaan poissaolosuositusten ajalta helsinkiläisten lasten osalta hakemuksesta asiakasmaksumenetyksen korvauksena annetun asiakasmaksualennuksen määrä, mutta kuitenkin enintään kunnallisen asiakasmaksun enimmäismäärä 289 e/kk/hoidosta poissaoleva lapsi.

Asiakasmaksumenetyksen korvaus edellyttää, että yksityinen palveluntuottaja on alentanut asiakasmaksua korvattavalla summalla ja lasta koskeva hoitosopimus on ollut voimassa sinä ajanjaksona, jolta korvausta haetaan.

Päätöksen perustelut

Yksityisen hoidon tuen maksaminen perustuu lakiin lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta (1128/1996).

Yksityisen hoidon tuki koostuu kahdesta osasta: lakisääteisestä osasta (hoitoraha ja hoitolisä) ja kuntalisästä (Helsinki-lisä). Yksityisen hoidon tuki on kaikilta osin kaupungin rahoittamaa. Kela hoitaa sekä lakisääteisen osan että kuntalisän osan maksamisen.

Yksityisen hoidon tuen hakijana on perhe ja Kela maksaa tuen suoraan yksityisen varhaiskasvatuksen palvelutuottajille.

Asiakkaan ja yksityisen palveluntuottajan välillä on solmittu palvelua koskeva sopimus. Yksityisen hoidon tuen maksaminen perustuu voimassaolevaan hoitosuhteeseen.

Perheen asiakasmaksua ei voi alentaa poikkeustilanteessakaan kuin enintään yksityisen hoidon tuen määrään asti.

Asiakasmaksut yksityisessä varhaiskasvatuksessa perustuvat sopimukseen yksityisen palveluntuottajan ja asiakasperheen välillä. Maksut vaihtelevat paljon palveluntuottajittain. Perheen maksettavaksi jää käytännössä kokonaishinnan ja yksityisen hoidon tuen välinen omavastuuosuus. Keskimäärin omavastuuosuus on 400 euroa kuukaudessa (laskettu vuonna 2018).

Valtioneuvosto on suositellut, että lapset pidettäisiin kotona koronatilanteessa, jos mahdollista. Yksityinen palveluntuottaja saa silloinkin lapsesta yksityisen hoidon tuen, jos hoitosopimus on voimassa eikä hoitomaksua ole alennettu kuin enintään yksityisen hoidon tuen määrään asti.

Jos yksityinen palveluntuottaja sopii tässä tilanteessa asiakkaan kanssa, että se alentaa asiakkaan omavastuuosuutta eli asiakasmaksua, aiheutuu palveluntuottajalle asiakasmaksumenetyksiä alennuksen verran.

Kaupungin järjestämän varhaiskasvatuksen asiakasmaksut on päätetty hyvittää täysimääräisesti. Kaupungin varhaiskasvatuksen asiakasmaksun enimmäismäärä on 289 euroa/kk. On perusteltua korvata yksityisille palveluntuottajille maksimissaan tämä summa.

Detta beslut publicerades 16.04.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086

henrik.hirviniemi@hel.fi

Beslutsfattare

Liisa Pohjolainen
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja