Tarveselvitys, päiväkoti, Soittajantie 10
Osoitteeseen Soittajantie 10 toteutettavan päiväkodin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvitys
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Soittajantie 10 toteutettavan päiväkodin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Suunniteltu päiväkotirakennus sijaitsee Kaarelan peruspiirissä Kannelmäen alueella ja se vastaa alueen palvelutarpeisiin.
Korvaavaan uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 224 lapselle. Rakennettavassa päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille ja opinpolku jatkuu Kannelmäen peruskouluun. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan. Hanke toteutetaan päiväkoti Vanhaisen tontille osoitteeseen Soittajantie 10 ja se korvaa nykyisen päiväkoti Vanhaisen tilat, jotka vaatisivat laajoja korjauksia. Lisäksi hankkeen yhteydessä on mahdollista luopua Soittajantien ryhmän ja päiväkoti Kanteleen tiloista, mikäli alueen palvelutarve näin edellyttää. Palvelutarpeen tarkentuessa tuodaan mahdolliset tiloista luopumiset erikseen päätettäväksi.
Suunnitellut tilat tarvitaan kalustettuina käyttöön 1.8.2023 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.
Tilaratkaisun tavoitteena on tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.
Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä
Kasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkotiperiaatteella.
Kokonaisuudessa Kaarelan peruspiirissä varhaiskasvatusikäisten lasten määrä kasvaa seuraavien 15 vuoden aikana siten, että väestönmäärä on korkeimmillaan vuonna 2028, noin 290 lasta nykyistä enemmän. Tämän jälkeen lastenmäärä alkaa vähentyä, ja vuonna 2033 ennustetaan peruspiirissä olevan noin 190 lasta nykyistä enemmän. Peruspiirin kasvu kohdistuu pääasiassa Kuninkaantammen ja Honkasuon osa-alueille, joihin on suunnitteilla päiväkotitiloja.
Kannelmäen osa-alueella asui 1–6-vuotiaita lapsia vuoden 2019 lopussa 726. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Kannelmäen osa-alueen lasten määrä pysyy melko tasaisena ja ennustekauden lopussa lasten määrä olisi noin 20 lasta nykyistä vähemmän.
Kannelmäki-Hakuninmaa-Maununneva alueen palvelutiloihin liittyvä alueellinen tarkastelu on tehty vuonna 2016 yhteistyössä alueen asukkaiden, opetus- ja varhaiskasvatusviraston sekä tilakeskuksen kanssa. Tuolloin tarkasteltiin alueen väestönkehitystä sekä nykyisten tilojen kuntoa. Suunnitelmia on sen jälkeen tarkasteltu alueen vanhemmista koostuvan ryhmän, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkiympäristötoimialan kanssa vuosittain.
Alueellisen tarkastelun yhteydessä arvioitiin, että uusi laajempi päiväkoti Vanhainen voi korvata nykyisen päiväkodin 66 tilapaikan lisäksi väliaikaisesti käyttöönotetun Soittajankuja 3 ryhmän tilat, 53 paikkaa, sekä päiväkoti Kanteleen 88 paikkaa, eli yhteensä 207 paikkaa. Uudishankkeen valmistuttua uusia paikkoja saataisiin noin 20 nykyistä enemmän. Soittajantien ryhmän ja päiväkoti Kanteleen tiloista luopumista on kuitenkin syytä tarkastella vielä myöhemmin alueen palvelutarpeen tarkentuessa ja tuoda mahdolliset tiloista luopumiset erikseen päätettäväksi.
Talonrakentamisohjelmassa on useita Kannelmäki- Hakuninmaa-Maununneva alueelle sijoittuvia hankkeita: Kaarelanraitti 1 koulu-päiväkotihanke, joka korvaa päiväkodit Hakuninmaan ja Vuorilinnan, joiden tilat vaatisivat laajaa korjausrakentamista lähivuosina. Tässä hankkeessa varhaiskasvatukseen saadaan noin 20 uutta paikkaa. Hanke valmistuu vuonna 2021. Päiväkoti Pelimannin korvaava uudishanke ajoittuu vuodelle 2022 ja lisää paikkoja noin 20. Yhteensä lähivuosien uudet tilahankkeet lisäävät paikkoja vähintään 70 paikalla.
Kaarela-Pohjoinen varhaiskasvatusalueen päiväkotihoidon osallistumisaste on yhteensä 74,1 %, josta kunnallisen varhaiskasvatuksen osuus on 65,9 %. Alueen uudishankkeilla on mahdollista lisätä palveluun osallistumista.
Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilojen sijaintia hankesuunnitteluvaiheessa.
Palvelutilat tukevat lasten ja perheiden arkea
Turvalliset, terveelliset ja riittävät uudet tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle ja vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin tilojen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen
Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille, joissa pedagogisesti monipuoliset sekä joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.
Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha, joka muodostaa sisätilojen kanssa yhtenäisen kokonaisuuden oppimisympäristönä.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Tilat ovat laajuudeltaan noin 2 400 brm². Alustava kustannusarvio on 11,5 milj. euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 33,59 euroa/m²/kk eli noin 773 854 euroa/vuosi.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 190 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, joka on noin 9 000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 25 980 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 2 320 000 euroa/vuosi.
Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä.
Kannelmäki-Hakuninmaa-Maununneva alueen palvelutiloihin liittyvä alueellinen tarkastelu on tehty vuonna 2016 yhteistyössä alueen asukkaiden, opetus- ja varhaiskasvatusviraston sekä tilakeskuksen kanssa. Tuolloin tarkasteltiin alueen väestönkehitystä sekä nykyisten tilojen kuntoa. Suunnitelmia on sen jälkeen tarkasteltu alueen vanhemmista koostuvan ryhmän, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkiympäristötoimialan kanssa vuosittain, viimeksi syksyllä 2019.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahankkeiden tarveselvityksistä
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 22.06.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Julia Pettersson Hakava, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 26884