Sääntöohjaus, toimintasäännön muuttaminen, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2020-005098
Ärendet har nyare handläggningar
§ 17

Kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön tarkistaminen

Sektorchef

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja päätti tarkistaa kaupunkiympäristön toimialan toimintasääntöä liitteen nro 1 mukaisesti.

Toimintasäännön muutokset tulevat voimaan 1.5.2020.

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja on päätöksellään 12.1.2017 (2 §) hyväksynyt kaupunkiympäristön toimialan organisaatiota koskevat toimintasäännön määräykset, jotka ovat tulleet voimaan 1.6.2017. Toimialajohtaja on päätöksellään 2.6.2017 (48 §) täydentänyt sekä päätöksillään 28.3.2018 (10 §), 20.12.2018 (31 §), 13.2.2019 (5 §), 29.5.2019 (18 §) ja 18.12.2019 (47 §) tarkistanut toimialan toimintasäännön määräyksiä.

Kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön organisaatiota koskeviin määräyksiin on perusteltua tehdä seuraavat vähäiset sisällölliset ja tekniset tarkistukset:

- Toimintasäännön 2 luvun 3.1 kohta: maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun tontit-yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikön tehtävinä ovat maa- ja vesialueiden hankinta ja hallinta, tonttien varausesitysten valmistelut sekä myynti ja muu pitkäaikainen luovuttaminen, erikseen nimettävien kiinteistöjen kehittäminen sekä kaupungin maapoliittisten linjausten toteuttaminen.

Lisäksi tontit-yksikön tiimijakoa muutetaan siten, että yksikön tiimit ovat asuntotontit, yritystontit, maanhankinta ja kiinteistöjen kehittäminen.

- Toimintasäännön 2 luvun 3.4 kohta: maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun kiinteistöjen kehittäminen -yksikkö lakkautetaan.

Neljän työntekijän muodostama kiinteistöjen kehittäminen -yksikkö on erittäin pieni suhteessa muihin maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun yksiköihin, joissa on noin 30 työntekijää. Kiinteistöjen kehittäminen -toiminta soveltuu hyvin osaksi Helsingin kaupungin maaomaisuuden hallinnasta vastaavaa tontit-yksikköä, koska rakennukset ja maapohja muodostavat aina taloudellisen ja toiminnallisen kokonaisuuden. Tontit-yksikössä kiinteistöjen kehittäminen muodostaa tiiviin ja luontevan osan maankäytön suunnittelun ja kehittämisen kokonaisuutta. Lisäksi tontit-yksikön tiiminä kiinteistöjen kehittämisen ja muiden yksikön tiimien välinen resurssien ja osaamisen jakaminen helpottuu entisestään.

- Toimintasäännön 3 luvun 5.2 kohta: asuntotuotanto-palvelun uudistuotanto- ja korjausrakennuttamisyksikkö jaetaan uudistuotantoyksiköksi ja korjausrakennuttamisyksiköksi.

Uudistuotantoyksikön tehtävät: Yksikkö vastaa kaupungin oman asuntotuotannon uudishankkeiden rakennuttamisesta.

Uudistuotantoyksikkö jaetaan kolmeen tiimiin siten, että yksikön tiimit ovat läntinen asuntotuotanto, keskinen asuntotuotanto ja itäinen asuntotuotanto.

Korjausrakennuttamisyksikön tehtävät: Yksikkö vastaa kaupunkikonsernin asuntoyhtiöiden peruskorjausten korjausvaihtoehtoselvityksistä ja korjaushankkeiden rakennuttamisesta.

Korjausrakennuttamisyksikkö jaetaan kahteen tiimiin siten, että yksikön tiimit ovat tiimi 1 ja tiimi 2.

Jakamalla kooltaan suuri, noin 55 työntekijää käsittävä uudistuotanto- ja korjausrakennuttamisyksikkö kahdeksi erilliseksi yksiköksi parannetaan organisaatiorakennetta sekä tehostetaan esihenkilötyötä ja johtamista asuntotuotanto-palvelussa.

- Toimintasäännön 5 luvun 6.1 kohta: viestintäpalveluiden työyhteisöviestintä-yksikön tehtävät muutetaan muotoon: Yksikkö vastaa osaltaan toimialan henkilöstöviestinnästä sekä sisäisten viestintäkanavien ylläpidosta ja kehittämisestä sekä sisällöntuotannosta sisäisiin viestintäkanaviin.

- Toimintasäännön 5 luvun 6.2 kohta: viestintäpalveluiden osallisuus ja asiakasviestintä -yksikön nimeksi muutetaan osallisuus ja viestinnän kanavat -yksikkö.

Osallisuus ja viestinnän kanavat -yksikön tehtävät: Yksikkö vastaa toimialan ulkoisten viestintäkanavien kehitystyöstä sekä osallisuuden kehittämisestä ja toteuttamisesta.

- Toimintasäännön 5 luvun 6.3 kohta: viestintäpalveluiden mediaviestintä-yksikön nimeksi muutetaan media- ja asukasviestintä -yksikkö.

Media- ja asukasviestintä -yksikön tehtävät: Yksikkö vastaa toimialan media- ja päätösviestinnästä sekä asukasviestinnästä ja -vuorovaikutuksesta sekä sisällöntuotannosta ulkoisiin viestintäkanaviin.

Muutoksen perusteena on viestinnän organisaation uudistaminen. Tavoitteena on selkeyttää viestinnän toimintaan siten, että jatkossa viestinnässä on viestinnän kanaviin ja niiden kehittämiseen keskittyvä yksikkö. Tällä varaudutaan esimerkiksi laajaan Helsingin kaupungin verkkosivuston uudistukseen. Media- ja asukasviestinnän -yksikkö puolestaan kohdentaa palvelunsa ensisijaisesti toimialan keskeisten ydintoimintojen viestintään.

- Toimintasäännön 12 luvun 1 kohta: asiakirjojen kirjoittamisen laatikon sanamuoto korjataan Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 4 kohtaa vastaavaksi:

Muut kuin edellä tarkoitetut asiakirjat allekirjoittaa tässä hallintosäännössä mainittu viranhaltija tai hänen määräämänsä henkilö. Tavanomaiset asiakirjat allekirjoittaa kuitenkin niiden laatija.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kukin toimialajohtaja hyväksyy toimialan toimintasäännön.

Detta beslut publicerades 27.04.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Kristina Montell, yksikön vs. päällikkö, puhelin: +358 9 310 36421

kristina.montell@hel.fi

Beslutsfattare

Mikko Aho
kaupunkiympäristön toimialajohtaja