Opetussuunnitelman muutos, Suomenkielinen työväenopisto

HEL 2020-005486
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 2. / 22 §

Helsingin suomenkielisen työväenopiston opetussuunnitelma 2020

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin suomenkielisen työväenopiston opetussuunnitelman 2020.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana Ville Ylikahri. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Helsingin työväenopiston opetussuunnitelma on opistolle tärkeä pedagogisen ohjauksen, suunnittelun ja johtamisen väline. Se määrittelee opiston tehtävän ja opetuksen tavoitteet. Se toimii opetushenkilöstölle käsikirjana, jonka mukaisesti opetus suunnitellaan ja toteutetaan. Se kertoo opettajille, millaista opetusta opisto tarjoaa, millaisin menetelmin sitä annetaan ja millaisen oppimiskäsityksen mukaisesti oppimista tavoitellaan. Yhtenäinen pedagoginen linja tasavertaistaa tarjottavaa opetusta ja tukee opettajan itsenäistä työtä. Opetussuunnitelma auttaa myös opiskelijoita, päättäjiä ja sidosryhmiä saamaan kokonaiskuvan opiston opetuksesta ja toiminnan tavoitteista.

Vapaana sivistystyönä annettavalle kansalaisopiston opetukselle ei ole lain velvoittamaa opetussuunnitelmaa. Kansalaisopistojen toimintaa määrittelee laki ja asetus vapaasta sivistystyöstä. Lisäksi Helsingin työväenopiston toimintaa linjaa opetus- ja kulttuuriministeriön Helsingin kaupungille myöntämä kansalaisopiston ylläpitolupa, jossa opiston koulutustehtävä määritellään.

Opiston ensimmäinen yleinen opetussuunnitelma hyväksyttiin opiston johtokunnassa vuonna 2014. Opetussuunnitelmatyön käynnistyminen kytkeytyi tuolloin opistossa toteutettuun organisaatiomuutokseen. Opistossa opettaa vuosittain yli 800 tuntiopettajaa, joten tarve opiston tehtävänkuvan selkeyttämiselle ja yhteisten pedagogisten tavoitteiden laatimiselle koettiin jo tuolloin tärkeäksi.

Opetussuunnitelma on ajassa elävä asiakirja, johon vaikuttavat kaupungissa ja koko opetusalalla tapahtuvat muutokset. Opiston liittyminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan sekä muuttuneet kaupunkistrategiset toimenpiteet ovat luoneet tarpeen opetussuunnitelman uudistamiseen. Myös kaupungin väestörakenteen muutos ja kaupunkilaisten muuntuvat oppimistarpeet vaativat opiston opetuksen kohdentamista uudelleen ja uusien kohderyhmien määrittelyä. Lisäksi opetuksen digitaalisuuden kehitys, vapaan sivistystyön opintojen arviointi ja osaamisen tunnustaminen sekä verkko-opetus ovat muuttaneet opiston opetusta ja sen toteuttamista. Nämä kaikki on otettu huomioon uudessa opetussuunnitelmassa.

Nyt päivitetty opetussuunnitelma on laadittu lukuvuoden 2019−2020 aikana. Opetussuunnitelmatyöhön on osallistunut koko opetushenkilökunta kyselyjen ja työpajojen kautta. Myös opiston opiskelijoista koostuvaa opistolaisyhdistystä on kuultu sekä opiskelijoilta kerättyä palautetta hyödynnetty opetussuunnitelmaa päivitettäessä. Asiasta käytävä keskustelu on ollut osa tavoitetta. Keskustelujen kautta opiston tehtävä ja yhteiset pedagogiset tavoitteet ovat selkeytyneet. Opetussuunnitelmaa hyödynnetään opetushenkilöstön perehdytyksessä, ja se ohjaa opetuksen ja koko toiminnan suunnittelua. Opetussuunnitelma 2020 astuu voimaan 1.8.2020, ja se korvaa opiston aikaisemman opetussuunnitelman. Opetussuunnitelma 2020 on voimassa toistaiseksi.

Opetussuunnitelmassa 2020 määritellään opiston perustehtävä, toiminta-ajatus ja arvot. Opetuksen lähtökohtina esitellään oppimiskäsitys, oppimistarpeet ja kohderyhmät, opetuksen yleiset tavoitteet sekä yhteistyön tuomat mahdollisuudet. Opetuksen järjestämistä avataan kertomalla opetusmuodoista- ja menetelmistä, hyödynnettävistä oppimisympäristöistä ja arvioinnista. Lopussa esitellään lyhyesti opiston eri ainealat. Opiston ainealoilla on omat opetussuunnitelmansa, jotka perustuvat opetussuunnitelman yleiseen osaan. Ainealakohtaisissa opetussuunnitelmissa konkretisoituu tarkemmin kunkin ainealan opetuksen toimenpiteet yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Ainealoittaiset opetussuunnitelmat päivitetään syksyn 2020 aikana.

Opetussuunnitelman 2020 painotetuiksi tavoitteiksi on valittu neljä pääteemaa 1) moninaisuuden huomioiminen, 2) kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen, 3) demokratian ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen ja 4) kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hillintä. Teemojen taustalla vaikuttavat yhteiskunnalliset kehityslinjat, kaupungin strategiset tavoitteet sekä opiston oma tehtävä. Nämä pääteemat ohjaavat opetuksen ja toiminnan suunnittelua koko opistossa seuraavina vuosina.

Stäng

Detta beslut publicerades 02.07.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Mer information fås av

Annika Vesanto, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 80885

annika.vesanto@hel.fi