Tarveselvitys, Päiväkoti Perhosen uudisrakennus, Jokiniementie 34a
Osoitteeseen Jokiniementie 34a toteutettavan päiväkodin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Jokiniementie 34 a toteutettavan päiväkodin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oulunkylään suunniteltu päiväkotirakennus sijaitsee Oulunkylän peruspiirissä ja se vastaa alueen palvelutarpeisiin. Oulunkylän peruspiirissä on asunut vuoden 2019 alussa 1–6-vuotiaita lapsia 932, viimeisimmän väestöennusteen mukaan lasten määrä kasvaa siten, että 15 vuoden kuluttua arvioidaan lapsia olevan noin 76 nykyistä enemmän. Oulunkylän peruspiirissä toimii 7 muuta kaupungin suomenkielistä päiväkotia, joiden tilapaikat vaihtelevat 42-152 välillä. Yhteensä näissä päiväkodeissa on 603 tilapaikkaa eli uuden korvaavan hankkeen valmistuttua Oulunkylässä on 753 tilapaikkaa. Osoitteeseen Jokiniementie 34 a toteutettavalla hankkeella saadaan noin 11 uutta varhaiskasvatuksen tilapaikkaa.
Uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 150 lapselle. Rakennettavassa päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan. Hanke korvaa nykyiset päiväkoti Perhosen tilat, jotka ovat kaupungin ulkopuoliselta taholta vuokrattu. Omistaja on ilmoittanut, että tilat puretaan.
Varhaiskasvatuksen osallistumisaste on Oulunkylän piirissä noussut viimeisen kolmen vuoden aikana siten, että vuonna 2019 osallistumisaste oli 69 %.
Suunnitellut tilat tarvitaan kalustettuina käyttöön 1.8.2024 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.
Tilaratkaisun tavoitteena on tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee lasten oppimista sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.
Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä
Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin Oulunkylän alueella lähipäiväkotiperiaatteella.
Hanke korvaa nykyiset päiväkoti Perhosen tilat, jotka ovat kaupungin ulkopuoliselta taholta (VR) vuokrattu. Omistaja on ilmoittanut, että tilat puretaan.
Alueelle on valmistumassa uutta rakentamista jo parin vuoden sisällä ja tästä syystä alueen palvelutilanne huomioon ottaen uusien tilojen on valmistuttava viimeistään kesällä 2024.
Palvelutilat tukevat lasten ja perheiden arkea
Turvalliset, terveelliset ja riittävät uudet tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle ja vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.
Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen
Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille, joissa pedagogisesti monipuoliset sekä joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.
Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha, joka muodostaa yhdessä sisätilojen kanssa yhtenäisen kokonaisuuden oppimisympäristönä. Pihan laajuutta arvioidessa huomioidaan lähiympäristön virkistysalueet
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Tilat ovat laajuudeltaan 1500 brm². Alustava kustannusarvio on 6,97 miljoonaa euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 32,91 euroa/m²/kk eli noin 473 904 euroa/vuosi.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 120 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 8000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 16 200 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 1 664 700 euroa/vuosi.
Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä.
Hankkeen edetessä yksikön esimiehiä, henkilöstöä sekä vanhempia osallistetaan tilojen suunnitteluun.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 12.05.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 09 310 80277