Meluilmoitus, raitioradan kunnossapitotyöt, Mannerheimintie- Kaivokatu risteysalue, Liikenneliikelaitos HKL

HEL 2020-005970
Ärendet har nyare handläggningar
§ 160

Päätös Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen HKL Kunnossapidon meluilmoituksesta koskien raitioradan kunnossapitoa, Mannerheimintien ja Kaivokadun risteysalue, Kluuvi

Enhetschef

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos HKL-Kunnossapidon ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee raitioradan kunnossapitoa 26.10. - 6.11.2020 Mannerheimintien ja Kaivokadun risteysalueella, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin. Tämä päätös korvaa aiemman ympäristöseuranta- ja -
valvontapäällikön päätöksen (1.9.2020, § 141).

  1. Erityisen häiritsevää melua aiheuttavaa työtä, joka häiritsee asukkaiden yöunta saa tehdä yöaikaan kello 22.00 - 7.00 vain pakottavista ja perustelluista syistä ja enintään kahtena yönä seitsemän päivän ajanjaksolla.

    Yöaikaan käytettävän hydraulisen iskuvasaran pitää olla äänivaimennettu eli niin sanottu City Rammer -tyyppinen.
  2. Kaikista yötöistä on laadittava tiedote, joka on jaettava kaikkiin rakennuksiin vähintään 200 metrin säteellä työkohteesta vähintään viikkoa (7 vuorokautta) ennen töiden aloittamista. Tiedotteesta on käytävä ilmi vähintään työn kokonaiskesto, päivittäiset työajat, yötöiden tarkat ajankohdat sekä toiminnanharjoittajan yhteystiedot. Asuinrakennuksissa tiedote on jaettava vähintään jokaiseen porraskäytävään, mutta mieluiten jokaiseen asuinhuoneistoon.

    Työstä on sovittava Kampin kappelin (Helsingin seurakuntayhtymä), Original Sokos Hotel Vaakunan ja Scandic Hotel Seurahuoneen kanssa neuvottelemalla. Työstä ei saa aiheutua haittaa hotellien ja kappelin toiminnalle.
  3. Kunnostustyössä käytettävä kalusto on varustettava tarkoituksenmukaisella pölyntorjuntalaitteistolla, jonka on oltava aina käytössä, kun työtä tehdään. Kadulle levinnyt pölyävä hienoaines on pestävä pois.
  4. Siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai maaperään. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  5. Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Vesien käsittelyssä tulee noudattaa tämän päätöksen liitteenä olevaa työmaavesiohjetta. Työmaavesiä ei saa johtaa yleiseen jätevesiviemäriin ilman Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän (HSY, vesihuolto, puhelin (09) 1561 2110) kanssa tehtyä kirjallista sopimusta.

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään 260,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 12.4.2019, 91 §). Käsittelymaksu on 50 % taksan mukaista maksua pienempi, koska asian käsittelyn vaatima työmäärä on ollut merkittävästi keskimääräistä vähäisempi. Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Yöaikaan tehtävien meluhaittaa aiheuttavien töiden rajoittaminen on tarpeen ympäristön asukkaiden yöaikaisen levon turvaamiseksi.

    Hydraulinen iskuvasara on ilmoitetun työn meluisin laite, ja lisäksi sen melu on iskumaista eli tasaista melua häiritsevämpää.
    Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön tietojen mukaan äänivaimennetun City Rammer -tyyppisen iskuvasaran äänitehotaso (LWA) on 6 - 10 dB alempi kuin tavanomaisen hydraulisen iskuvasaran.
  2. Lähiympäristön tiedottamisella sekä neuvottelemalla erityisen herkkien kohteiden kanssa ehkäistään melusta mahdollisesti aiheutuvia kohtuuttomia haittoja. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
  3. Määräys on tarpeen pölyn leviämisen torjumiseksi. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  4. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
  5. Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 4 §.

Ilmoituksen tekijä

Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos HKL-Kunnossapito

Hämeentie 86, 00550 Helsinki

Y-tunnus 0201256-6

**********

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee raitioradan kunnossapitoa 26.10.2020 - 6.11.2020 Mannerheimintie-Kaivokatu risteysalueella. Työmaan viikoittainen työaika on maanantaista perjantaihin klo 00.00 - 24.00. Viikonloppuisin ei ole toimintaa. Kyseessä on aikaisemmin tehdyn ilmoituksen muuttaminen aikataulun osalta.

Kuva 1. Työalue on merkitty kuvaan.

Toiminnasta aiheutuva A-taajuuspainotettu keskiäänitaso (LAeq) on ilmoituksen mukaan 10 metrin etäisyydellä melulähteestä 82 - 92 dB.

Ilmoituksen mukaan toiminnassa käytettävät laitteet ovat kaivinkone, kaivuri + Roxon, City Rammer 24, hitsauskontti, kauhakuormaaja ja kuorma-auto.

Ilmoituksen mukaan melun välittömässä läheisyydessä on liikehuoneistoja, hotelleja ja ravintoloita, lähimmillään noin 20 metrin päässä työmaasta.

Ilmoituksen mukaan lähialueen kiinteistöjä tiedotetaan porraskäytäväkohtaisilla ilmoituksilla, missä kerrotaan työn suoritusajankohdat. Tiedotusalue on ilmoituksen mukaan noin 200m työmaan ympäristössä. Erityisen herkissä kohteissa (Sokos Hotel Vaakuna ja Hotelli Seurahuone) suoritetaan ilmoituksen mukaan melukatselmus.

Ilmoituksen mukaan melua aiheuttavia työvaiheita pyritään tekemään päivisin. Porraskäytävä ilmoitukset laitetaan viisi (5) päivää ennen työn aloittamista. Muissa kuin asuinrakennuksissa käydään paikan päällä ilmoittamassa työn ajankohdat ja siitä aiheutuva haitta. Kiskonvaihto tehdään ilmoituksen mukaan viikoilla 44 ja 45 kahtena yönä per viikko, viikolla 46 on kiveystöitä.

Melutilannetta seurataan ilmoituksen mukaan desibelimittari Amprobe SM-20:lla sekä asiakaspalautteen kautta.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 18.9.2020 ja sitä on täydennetty 30.9.2020 ja 2.10.2020. Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta, kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikön ratkaisuun sisältyvät määräykset.

Asian aikaisempi käsittely

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö on tehnyt aikaisemman ilmoituksen johdosta päätöksen 1.9.2020 (§ 141).

Sovelletut säädökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §

Päätöksen tiedoksianto ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin internetsivulla, osoitteessa https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisut-ja-aineistot/ilmoitukset/

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Detta beslut publicerades 09.10.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
65100 Vaasa
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Carita Kuparinen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 25927

carita.kuparinen@hel.fi

Beslutsfattare

Päivi Kippo-Edlund
yksikön päällikkö