Vahingonkorvaus, autovaurio 25.2.-20.3.2020, ajoneuvojen siirtokeskus, Autotallintie 22
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Hakijalle korvataan 650,00 euroa.
Päätöksen perustelut
Hakija on 29.4.2020 esittänyt kaupungille yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on hinattu pysäköinninvalvonnan toimesta Tattarisuolle 25.2.2020. Ajoneuvo on kuvattu Tattarisuolle tuotaessa ja näiden kuvien perusteella vahinkoa ei ollut havaittavissa. Hakijan noutaessa ajoneuvoaan Tattarisuolta ajoneuvon takaluukun pellissä on ollut havaittavissa n. 20 cm leveä klommo. Vahingot on kuvattu sekä hakijan että henkilökunnan toimesta. Hakijan vaatimus on täsmentynyt myöhemmin 650,00 euron suuruiseksi kertakorvaukseksi.
Virheellisesti pysäköity ajoneuvo voidaan siirtää varastoon kahden vuorokauden kuluttua virheellisen pysäköinnin alkamisesta. Varastosiirrosta tehdään kirjallinen päätös, joka annetaan tiedoksi ajoneuvon omistajalle tai haltijalle.
Hakijan ajoneuvon ikkunaan on laitettu siirtokehotus 21.2.2020. Hakijan ajoneuvo on siirretty 25.2.2020 osoitteesta Panimokatu 11 ajoneuvojen siirtokeskukseen Tattarisuon Autotallintielle. Varastosiirron perusteena on ollut virheellinen pysäköinti.
Siirtotyön suorittaa urakoitsija pysäköinninvalvojan valvonnassa, joka kirjaa siirron tietojärjestelmään. Tietojärjestelmän siirtopöytäkirjaan merkitään vauriotieto, mikäli ajoneuvo vaurioituu siirron yhteydessä. Hinausyrittäjä vastaa siirron aikana tapahtuvista mahdollisista vahingoista, hinauspalvelusopimuksen mukaisesti. Hakijan ajoneuvoa koskevassa pysäköinnintarkastajan laatimassa siirtopöytäkirjassa ei ole merkintää siirron yhteydessä tapahtuneesta vauriosta.
Ajoneuvojen siirtokeskuksesta saatujen valokuvien perusteella on todettavissa, että ajoneuvon vauriot ovat syntyneet varastoinnin aikana.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kaupungin on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Siirtokeskuksessa ylläpitopalveluita tuottavan palvelutuottajan velvollisuuksiin kuuluu tarkkailla siellä varastoitavien ajoneuvojen kuntoa. Tässä tapauksessa ajoneuvo on päässyt vaurioitumaan varastoinnin aikana, joten kaupunki katsoo siirtokeskuksen ylläpitopalveluita tuottavan palveluntuottajan syyllistyneen laiminlyöntiin. Näin ollen kaupunki on asiassa korvausvelvollinen.
Hakijalle korvataan kaupungin kohtuulliseksi katsoma kertakorvaus 650,00 euroa ajoneuvon arvonalennuksesta. Korvaus suoritetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §
Laki ajoneuvojen siirtämisestä (1508/2019) 5 luku 1 §, 10 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Detta beslut publicerades 23.11.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930