Puistosuunnitelma, Leikkipuisto Hilleri, Herttoniemi

HEL 2020-006167
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 14. / 338 §

Leikkipuisto Hilleri, puistosuunnitelman hyväksyminen, Herttoniemi

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Leikkipuisto Hillerin puistosuunnitelman nro VIO 6080/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Herttoniemen kaupunginosaan kuuluva Hillerin leikkipuisto. Hillerin leikkipuisto sijaitsee Siilitien aluepuistossa ja rajautuu Siilitien asuinalueeseen ja Hertsikan ala-asteen koulun tonttiin. Suunnittelualueen itäpuolella kulkee Viikintie. Suunnittelualue käsittää leikkipuiston lisäksi sinne johtavien kevyenliikenteen reittien kunnostusta puistossa. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 1,05 hehtaaria. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa puistoaluetta.

Leikkipuiston lähialueille on tulossa uutta rakentamista ja puiston käyttäjämäärät tulevat kasvamaan. Käyttäjämäärät ovat suuret jo tälläkin hetkellä. Hillerin leikkipuisto on rakennettu 1960-luvulla. Vuosien varrella puistoon on tehty pienempiä kunnostustoimenpiteitä sekä uusittu yksittäisiä välineitä. Leikkipuiston yleisilme on nykyisin kulunut ja toiminnalliset osa-alueet kaipaavat päivitystä.

Uuden peruskorjauksen tavoitteena on viihtyisä, toimiva ja turvallinen leikkipuisto suurelle käyttäjämäärälle.

Suunnitelman sisältö

1960-luvulta peräisin olevat tukimuuri ja kahluuallas puretaan ja tilalle rakennetaan monipuolinen leikki- ja oleskelualue. Kahluuallasta ei ole viime vuosina täytetty vedellä vaan sitä on käytetty pelaamiseen. Uudeksi pelipaikaksi rakennetaan turvallisempi peliareena. Muuri korvataan rinteellä, johon sijoitetaan leikkivälineitä, portaat alapihalle, istuskeluportaat sekä istutuksia. Rinteen alapuolelle asennetaan uimarantasuihku leikkejä varten ja maastoa muotoillaan siten, että se suosii vesileikkejä.

Nykyiselle leikkipaikalle rakennetaan luontoleikkeihin innostava ja mahdollistava leikkipaikka. Tälle alueelle sijoitetaan myös pienten lasten leikkivälineet ja alue aidataan. Samalla leikkipaikkaa laajennetaan siirtämällä aitaa pohjoisemmaksi. Kaikki leikkivälineet uusitaan.

Isojen lasten, paljon liikettä tuottavat leikkivälineet on sijoitettu olevan kentän kulmaukseen. Toiseen kentän nurkkaan asennetaan aidattu, akryylipinnoitettua asfalttia oleva peliareena. Vanha kenttä kunnostetaan.

Etenkin ruokailua varten olevat pöydät ja penkit on keskitetty lähinnä rakennuksen edustalle. Lisäksi ruokailussa voidaan hyödyntää rinteen oleskeluportaita.

Kuntotutkimuksessa huonoksi todetut puut poistetaan. Puistoon istutetaan uusia puita, pensaita ja perennoja. Leikkipuistoon istutetaan myös marjapensaita ja perustetaan viljelypaikka lapsille.

Luistintenvaihtokatos uusitaan nykyistä avoimemmalla ja helpommin valvottavammalla katoksella. Paikan opasteet uusitaan ja puistoon suunnitellaan uusi, puinen hilleriveistos.

Asfalttialueet uusitaan suurimmaksi osaksi. Leikkipuistolta skeittipuistoon johtavaa puistokäytävää linjataan uudelleen siten, että skeittipuisto voidaan sivuuttaa nykyistä turvallisemmin. Samalla rakennetaan uusi asfalttipäällysteinen puistokäytävä skeittipaikan pohjoisnurkalta Viikintien alikulkuun. Leikkipuiston itä- ja pohjoispuolella sijaitsevat huonokuntoiset puistokäytävät kunnostetaan kevyesti.

Jätekatos siirretään pois voimalinjan alta ja jäteautolle tehdään kääntymisympyrä. Leikkipuiston valaistus uusitaan.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Suunnitelma on laadittu aktiivisessa yhteistyössä leikkipuisto Hillerin toiminnasta vastaavien henkilöiden kanssa.

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 3599 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Leikkipuisto Hillerin puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, (Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki) ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 26.2. – 11.3.2020 välisenä aikana. Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin myös alueen kouluille, päiväkodeille, kaupunginosayhdistykselle ja alueen isännöitsijöille. Lisäksi suunnitelmaa esiteltiin asukkaille ja käyttäjille Hillerin leikkipuiston puistorakennuksessa 27.2.2020.

Asukkaiden kommenteissa toivottiin kuntoilumahdollisuuksia aikuisille, syötäviä kasveja, korkeampaa aitaa kentälle, koripallotelineitä ja hiljaisimpien käyttöaikojen huomioimista rakentamisen ajankohtaa suunniteltaessa. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 1,05 hehtaaria. Pinta-alaan kuuluu Leikkipuiston ulkoalueet ja kunnostettavat puistokäytävät. Toimenpiteet kohdistuvat noin 5 800 m²:n alueelle.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 570 000 euroa eli noin 98,3 euroa/m² (alv 0 %) toimenpidealueella.

Puiston hoitoluokat ovat A2 ja metsäiset alueet C1.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset leikki- ja pelialueilla ovat noin 5 700 euroa eli 2,50 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa vuosina 2021-2022.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 1

Stäng

Detta beslut publicerades 10.06.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Jere Saarikko, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39857

jere.saarikko@hel.fi